Artistul fotograf Răzvan Voiculescu, el însuşi un hoinar incurabil, s-a întovărăşit cu câţiva dintre cei mai talentaţi şi iscoditori “chef-i” din România şi au bătut drumurile înarmaţi nu doar cu arsenalul său fotografic, ci cu un arsenal de mirodenii şi cu o mare foame de poveşti, menite să coloreze altfel lentila prin care priveşti lumea. Au gătit prin şoproane, pe plajă sau în cuhnii ţărăneşti delicatese japoneze, sudamericane sau de pe cine ştie ce alt meridian exotic, au tăifăsuit cu oamenii întâlniţi în drum şi au consemnat, într-un jurnal de irepetabile imagini şi cuvinte, aceste aventuri. Rezultatul palpabil şi redutabil, albumul “Bucătăria hoinară”, le este servit timişorenilor joi, 15 decembrie, de la ora 19, la berăria Bierhaus.
“Bucătăria Hoinară” este un album de fotografie şi de gusturi. Deşi îşi spune “bucătărie”, nu conţine reţete, ci mai degrabă întâlniri. Între oameni, locuri, ingrediente – fiecare cu povestea şi aroma sa. Albumul adună în paginile sale călătoria şi gastronomia, gusturile locale cu cele de aiurea, Banatul cu Patagonia, iarba de acasă cu verdele de Papaya şi creveţii jumbo cu Mocăniţa.
Cititorii vor fi ispitiţi cu o colecţie de “popasuri de bucătărie” în toate regiunile din România, în locuri fermecătoare – unele dintre ele puţin cunoscute. Se găteşte în gospodării ţărăneşti şi şoproane părăsite, pe malul Dunării, în văile Banatului, pe plaja de la Portiţa sau în mlaştina Letea. Odată popasul descoperit, se trece la partea cu adevărat savuroasă – gătitul. Gusturile se combină exuberant, după inspiraţia invitaţilor-bucătari ai lui Răzvan Voiculescu. Foarte rar se găteşte în spiritul locului, majoritatea reţetelor sunt suprapuneri cosmopolite – gusturi japoneze, mediteraneene, sud-americane amestecate cu aromele “locale” şi cu povestea oamenilor pe care “bucătarii hoinari” îi întâlnesc.
“Astfel, după parcurgerea cele 300 de pagini ale albumului, descoperi că o călătorie în România poate să devină o adevarată expediţie în jurul (bucătăriilor) lumii. Albumul este însoţit de un DVD cu un scurtmetraj (making-of). Cuvântul înainte este semnat de Alexandru Andrieş”, precizează organizatorii evenimentului. Prezintă scriitorul Robert Şerban.
Citiți principiile noastre de moderare aici!