Una dintre principalele probleme ale studenţilor români care absolvă facultatea este legat de faptul că la finalul cursurilor nu se pot angaja în meseria pe care au studiat-o. Programul EDUfor LIFE îşi propune să rezolve exact acest lucru. În cadrul acestuia, față de cursurile și seminariile regulate, viitorii absolvenți, prin implicarea activă în acest program, vor participa la diferite ateliere de lucru, vor fi parte din diferite cluburi și societăți studențești, vor dobândi competențe în domeniul limbilor străine, vor dobândi competențe de organizare și vor deveni ambasadori ai proiectului sau mentori pentru alți viitori absolvenți.
Una dintre componentele acestui program, The Duke of Edinburgh s International Award, a fost lansată luni la Universitatea de Vest, în prezenţa Principelul Nicolae al României. Programul se desfăşoară sub înaltul patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta a României.
„Universitatea de Vest din Timișoara este prima universitate din România în care se implementează programul EDUforLIFE. Acest program nu este implementat la nicio universitate din Marea Britanie, este un pas important. Veți găsi o nouă lume a provocărilor, iat la final vă veți simți mult mai puternici”, a declarat la Timişoara Principele Nicolae al României.
Pentru a-i încuraja pe studenţi să se dezvolte la nivel personal, el le-a vorbit tinerilor prezenţi despre experienţa sa în Kenya, dar şi despre voluntariatul efectuat în cadrul unui centru pentru copii cu dizabilităţi.
„A fost o perioadă dificilă, care m-a marcat, nici nu pot descrie ce am simțit. În copilărie, eram reticent când vedeam pe stradă copii cu dizabilități intelectuale, cu sindrom Down pentru că nu aveam experiența necesară să-i înțeleg. Dar acum am descoperit o lume în care acești copii oferă dragoste, inspirație. De ce am făcut asta? Veți afla și voi după ce veți parcurge toate nivelurile programului. Dacă aveți o provocare, nu ezitați să o acceptați, dacă este ceva ceea ce nu cunoașteți, cercetați și cercetați, dar duceți la bun sfârșit ceea ce aţi început, indiferent care sunt piedicile, a declarat Principele Nicolae.
„Este un program de învățare alternativă, care aduce cunoștințe suplimentare studenților şi care încearcă să-i racordeze cât mai mult la viața reală, la ceea ce vor face ei după ce vor absolvi facultatea. Ei se pregătesc timp de trei ani de zile, în relație directă cu companiile, cu diferite cluburi studențești, cu diferite organizații astfel încât să poată să fie mult mai pragmatici, mai axați pe partea aplicativă. Vor putea să facă și voluntariat în cadrul programului”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.
„Programul își propune să aducă mai aproape studenții UVT de piața muncii, să îi sprijine în dezvoltarea și identificarea acelor aptitudini solicitate de către angajatori. Universitatea trebuie să însemne mai mult decât definiția clasică a acesteia. Ea trebuie să ofere tinerilor acel puls de valoare care face diferența pe o piață tot mai competitivă. Am convingerea că proiectul EDU for Life și programul The Duke of Edinburgh’s International Award vor contribui semnificativ la aceste deziderate ale noastre”, a mai declarat Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea.
EDUforLIFE a va dura trei ani de zile. Se doreşte ca în primul ani să se înscrie 500 de studenți de la toate facultățile Universității de Vest. În acest prim an, tinerii își vor dezvolta caracterul, al doilea an este dedicat dezvoltării la nivel profesional, urmând ca ultimul an să fie cel în care studenții lucrează efectiv la adaptarea în funcţie de cerințele viitorilor angajatori.
Citiți principiile noastre de moderare aici!