Borbely a afirmat în cadrul unei întâlniri a Comitetului de Monitorizare a Programului Operaţional Sectorial „Mediu”, care a avut loc la un hotel din Timişoara, că deşi este un adept al descentralizării şi a ţinut ca de gestionarea fondurilor pe acest domeniu să se ocupe autorităţile locale, acum începe să aibă „dileme” şi crede că sistemul ar funcţiona mai bine dacă ar fi controlat de la Bucureşti.
„Am descentralizat Programul Operaţional Sectorial şi am zis ca ei să decidă, autorităţile locale. ncep să am dileme şi să cred că mai bine era centralizat, din păcate. Şi m-am săturat de promisiuni”, a afirmat Borbely.
Supărarea ministrului se trage de la faptul că deşi au fost atrase fonduri europene pe acest program de 5,3 miliarde de euro, au fost semnate contracte pentru realizarea de proiecte de doar 120 de milioane de euro.
„„Putem spune că avem 5,3 miliarde de euro în momentul de faţă contracte şi proiecte aprobate. Putem spune că suntem primii din Uniunea Europeană la contracte pe infrastructură de mediu. Din păcate nu e aşa, pentru că greul începe când se semnează contractul, când mare parte din responsabilitate se transferă beneficiarilor, adică autorităţilor locale, consiliilor judeţene. (…) Avem o absorbţie de doi-trei la sută. Deci avem 5,3 mld de euro contractate şi 120 de milioane absorbite cu chiu cu vai. Şi anul acesta, când am zis, gata, pornim, să văd că în luna aprilie am absorbit 6 milioane de euro şi în luna mai, când nu mai e zăpadă, e vreme frumoasă, avem 3,5 milioane de euro…. 3,5! (…) N-am înţeles şi nici acum nu înţeleg de ce nu putem să absorbim aceşti bani”, a afirmat Borbely.
Borbely a susţinut că autorităţile locale trebuie să lase deoparte „interesele meschine” atunci când se ocupă de proiecte pe fonduri europene şi să se intereseze ca proiectele să fie concepute mai bine de consultanţii care primesc mulţi bani pentru ca acestea să nu fie modificate în timpul derulării investiţiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!