Laura Chirilă trece în clasa a XII-a la Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara. Este pasionată de informatică încă din clasa a V-a, când a avut ocazia să intre într-un cerc suplimentar de la școală. La început a învățat cum să dezvolte site-uri web prin Html, Javascript, Flash, apoi a început să fie autodidactă, căuta cursuri și tutoriale online.
„În clasa a V-a am creat un website care ajută copiii de clasa a V-a să învețe mai ușor la matematică diverse subiecte. Cu softul educațional am participat la primul concurs – Concursul Național de soft «Grigore Moisil» Lugoj, unde am luat premiul I și asta m-a motivat să continui. Am văzut că-mi este apreciată munca. Eu nu mă așteptam să iau niciun premiu la concursul acela, fiind și primul proiect, nu prea aveam experiență, a trebuit să-l prezint în fața unei comisii”, a spus Laura Chirilă pentru tion.ro.
Cum a intrat în lumea roboticii
Un an mai târziu, adică în clasa a VI-a, Laura a aflat de CoderDojo de la Dumbrăvița, o comunitate cu mulți voluntari și cu ateliere de programare gratuite pentru elevi.
„Am văzut că tinerii au participat la un concurs organizat la Dublin și mi s-a părut o idee interesantă. M-am dus și am dat de mentori din domeniu, foarte pasionați și voluntari, care m-au introdus în lumea roboticii. În clasa a VI-a am făcut primul robot cu Raspberry Pi, un robot care ajuta copiii cu dizabilități în mișcarea degetelor să controleze interfețe digitale. De exemplu: era un senzor și mișcai deasupra lui cu mâna în toate direcțiile, fără să-ți miști degetele și se mișca robotul corespunzător mișcării mâinii tale. Am avut oportunitatea să prezint acest proiect la Dublin, la Coolest Projects, care este un concurs internațional, ținut în fiecare an în cadrul comunității CoderDojo, unde copiii din toată lumea se întâlnesc pentru o zi și își prezintă proiectele”, ne-a mai povestit tânăra.
A obținut premiul II la Dublin, adică Runner Up, cu acest robot. La concurs s-au împărțit doar premiile Winner și Runner up. Nu se aștepta nici la această reușită, mai ales că a fost prima dată la un concurs mai dedicat cu peste 1.000 de proiecte înscrise.
Tot în clasa a VI-a a creat un soft care învăța copiii C++ de nivel începător. Este folosit și acum la școală.
Robotul care poate fi controlat cu ajutorul minții
Un an mai târziu, Laura a ajuns din nou la Dublin, cu un robot și mai ambițios, care înregistra semnalele EEG și, cu ajutorul unui program scris tot de ea, le transforma în mișcări. Proiectul ei a atras multe priviri și a reușit să câștige locul I.
„Împreună cu un mentor de la Dumbrăvița, Titus Nicolae, care m-a ajutat și anul precedent și cu care încă mai țin legătura, și cu un coleg, Sergiu Micolici, am decis să facem un robot care poate fi controlat cu ajutorul minții. Era o cască pe care ți-o puneai pe craniu și care îți înregistra semnalele EEG și cu ajutorul unui program scris de mine, am transformat semnalele în mișcări ale robotului. Și practic tu te gândeai să se miște înainte și el se mișca înainte”, povestește eleva.
În clasa a VIII-a nu s-a mai dus la competiția de la Dublin, dar a continuat cu proiectele și softurile educaționale, cu care mergea la concursuri. Au urmat examenele, iar Laura nu a intrat la profilul pe care și l-a dorit – mate-info. A intrat la filologie la Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva”, dar după un an s-a transferat la mate-info.
În două echipe de robotică
La liceu a avut oportunitatea de a intra în două echipe de robotică. Team CSH reprezintă liceul la cea mai mare competiție de robotică din România: BRD FIRST Tech Challenge.
În 2019, timișorenii au câștigat etapa regională și apoi au mers la națională, unde au luat Think Award, care este al doilea cel mai mare premiu, după Inspire. Au fost printre singurele echipe timișorene care au luat premiu în acel an. În 2020, înainte de pandemie, au fost printre cele mai bune echipe la regională. S-au calificat și la etapa de la Cluj-Napoca, dar din păcate, s-a anulat.
A doua echipă în care s-a înscris în clasa a IX-a a fost heRObotics, cu care a participat la competiția Zero Robotics, organizată de NASA în colaborare cu MIT și Agenția Spațială Europeană (ESA). Finala a fost la Boston, unde elevii au avut oportunitatea să vadă cum codul lor rulează pe stația spațială internațională, pe roboții SPHERES (Synchronized Position Hold Engage and Reorient Experimental Satellites). Tema a fost evitarea deșeurilor spațiale și salvarea altei sfere care a rămas fără combustibil.
În pandemie, Laura a continuat să participe la hackatoane desfășurate online: EUvsVirus, organizat de Uniunea Europeană, Hack the Virus, Ada Lovelace Day Hack 2020 – Teens in AI.
„Ultimul (n.r. – concurs) a avut un format interesant. S-au făcut echipe cu oameni la întâmplare și am avut o săptămână să găsim o soluție bazată pe inteligența artificială. Echipa mea a dezvoltat o aplicație care prezice numărul de cazuri noi de coronavirus din fiecare zi din România, pe fiecare județ. Am obținut premiul II”, povestește eleva.
Anul acesta, în luna februarie, cu echipa CSH și cu Sapphire Group România s-a organizat un hackaton național dedicat exclusiv elevilor. „Nerd Pitch” a avut loc online și au fost peste 150 de participanți din 29 de orașe din țară.
O platformă online pentru viitorii liceeni
Tot în 2021, Laura s-a implicat și în Târgul Liceelor Timișene, alături de Inspectoratul Școlar Timiș și de Centrul de Resurse și Asistență Educațională Timiș. A ajutat la crearea unei platforme prin care elevii din Timiș să-și descopere vocația, folosind un chestionar de aptitudini. Pe baza acelei vocații, platforma le recomanda liceele de profil care li s-ar potrivi.
„Mai mult decât atât, o inovație adusă de noi, pe care n-am mai văzut-o pe nicio platformă ce prezenta instituții educaționale în România, avea un algoritm pe bază de AI, care, pe baza mediei de admitere a fiecărui elev, îi arăta șansa de a intra la fiecare liceu ales”, ne mai spune Laura.
Târgul Liceelor a constat și într-o serie de webinarii online cu diferiți psihologi din țară pe diferite teme. Au fost în total peste 150.000 de vizite pe toate rețelele de socializare și pe website, adaugă tânăra.
Laura nu a mai participat la alte competiții în ultima perioadă, pentru că s-a concentrat pe examenele SAT (Scholastic Assessment Test). Vrea să plece la facultate în Statele Unite ale Americii.
„Mulți copii zic că nu au timp de activități extracurriculare pentru că au școală, și, ce-i drept, da, trebuie să sacrifici puțin de la școală sau, dacă nu, eu sacrific de la somn. Și e destul de trist, nu prea poți să le faci pe toate. Sistemul e destul de încărcat la noi, avem multe ore la școală și, în plus, trebuie să ne pregătim și după, cu teme, meditații, mai rămâne foarte puțin pentru activitățile extra. Dacă mai poți și nu ești obosit”, mărturisește eleva.
Laura nu crede că există o rețetă a succesului, dar spune că pentru ea a fost de ajutor să-și găsească un mentor și s-a folosit de orice resursă, chiar și online, pentru a deveni tot mai bună. S-a implicat în multe activități și nu i-a fost frică, pentru că „poți intra într-o comunitate cu aceleași pasiuni ca și tine, ca să poți să înveți de la ei”.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XSa trantesti WordPress undeva si sa numesti asta o mare realizare arata cat de slabi pregatiti din punct de vedere tehnic suntem.
-
Eram sigur că o să comenteze contra cu ceva fix postacul pesedac Ionuț=Mircea=…Mirabel (lol, azi măcar putem râde de numele de Păcală ales)
Mai lipsesc totuși postacii hAURiti tibi și emilutz, sau cei rusnaci: Realism, Ahtum, Ahmet, etc
BRAVO LAURA!
Nu sunt cunoscut de-al tau dar as vrea sa ramai in RO si sa impartasesti motivatia, cunostiintele si ambitia cat mai multor tineri.
Imi plac stirile de genul asta! 🙂
-
Da, dar tot comunistii si legionarii vor fi la putere.
Felicitari, Laura! Sper ca parintii sa te poata ajuta sa mergi la o facultate de afara, eventual sa prinzi ceva bursa. In TImisoara o sa ajungi cel mult un muncitor dedicat pe o plantatie gen conti, dupa ce iti vei fi pierdut cativa ani intr-o facultate incremenita in timp, condusa spre esec profesional de catre niste profesori care ar fi trebuit sa iasa la pensie de macar un decediu. Cat despre astia tinerei, sunt fix cei care nu au facut fata concurentei si s-au refugiat pe un loc de doctorat care le-a adus inclusiv un loc in camin.
-
Nu ai nicio rusine! Fata poate sa stea la fel de bine in tara, pentru ca avem IT.
Numai primăria lui șpriț nu a găsit pe cineva să îi facă site…. lucrează tot cu expertissa…
-
Deocamdată se caută voluntari. Trebuie să fii nebun să îți asumi așa ceva.
Dacă stai să calculezi cât încasează expertissa ajungi la concluzia că nici aia nu e mega afacere.
Bravo, mai mult sport, miscare in aer liber, in padure, la munte-Mensana in corpore sano-Minte sanatoasa in corp sanatos.
Bah sunteti fumati? ce kkt a creat acest tanar? il supraevaluatii …dar daca vrea sa faca ceva in viata sa paraseasca aceasta tara de tot kktu..cum drk sa spui ca a creat ceva cand acest tanar a urcat un site sau mai multe pe o platforma care functioneaza de 20 de ani …terminati cu prostiile
-
Aloo,tu esti cel fumat,e vorba de o fata de 17 ani.Nici macar titlul nu ai fost in stare sa il citesti tot,dar comentezi aiurea.
-
E o gluma?
-
Și totuși, ea nu este analfabetă, în timp ce tu ești. Nu este nici nesimțită, în timp ce tu ești.
Continuă să te faci de râs, penibilule
Daca ai WordPress, nu inseamna ca dai drag&drop la elemente si gata….refaci ore intregi plugin-uri care din diferite motive nu functioneaza in wp-core folosind PHP& AJAX Calls si din cate observ proiectele sunt de o complexitate destul de mare si e de mega-apreciat. Nu cred ca ai scris o linie de cod in viata ta sau maxim HTML la scoala daca ai comentarii de genul.
Nu stiu ce sa zic……
Prima data as zice bravo pentru realizari.
Dar apoi m-am mai gandit si am vazut alte aspecte: probabil fata nu s-a distrat ca un copil normal, nu face iesiri, sport si saraca la 17 ani cu cerceii, ochelarii si freza aia arata ca una de 45 de ani din anii 70, 80! Ceea ce nu este bine absolut deloc!
Si cand am mai auzit si ca vrea sa plece in state…. m-a pierdut complet! Am pierdut timp degeaba sa citesc aceast articol!