„E un lucru extraordinar de important pentru cele patru judeţe din vestul ţării. Ştiţi cu toţii ce am păţit în 2005, la inundaţii, când la un moment dat aveam nevoie de patru bărci şi cu greu le-am obţinut de la prieteni. Atunci am decis că e necesar să facem o dotare, cel puţin la nivelul judeţului Timiş, cu echipamente diferite. De atunci, la nivelul judeţului, am accesat două proiecte transfrontaliere cu ISU Banat şi acum, alături de cele trei judeţe din vest, beneficiem de acest proiect de aproape 10 milioane de euro. Azi se predau fizic aceste echipamente, urmând ca până la finalul anului viitor să fie încheiat acest proiect”, a punctat preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc.
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Managementul Situaţiilor de Urgenta (ADIVEST) s-a înfiinţat prin asocierea judeţelor Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş şi a semnat acest proiect în luna martie a anului trecut.
Fiecare dintre cele patru judeţe din proiect primeşte acum câte o ambulanţă de prim ajutor şi câte o ambulanţă de reanimare, cu excepţia Timişului, unde rămân două astfel de ambulanţe de reanimare. Şi Centrul mobil de comandă rămâne în Timiş. „Aceste echipamente acoperă integral necesarul pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, iar Centrul de comandă acoperă şi el integral necesitatea de coordonare şi conducere cu impact regional în situaţii de urgenta”, a precizat şeful ISU Banat, Mihai Benga.
Proiectul mai prevede achiziţionarea a 14 autospeciale pentru lucru cu spumă, două autospeciale de intervenţie la accidente colective pentru salvări urbane, patru autospeciale de cercetare NBCR, patru autospeciale pentru descarcerări grele şi 11 autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă.
„Ce mai lipseşte este un elicopter”, au concluzionat cei prezenţi la întâlnirea de vineri. „Ambulanţele predate azi sunt ambulanţe dotate după ultima generaţie”, au spus specialiştii.
Centrul de comandă poate acţiona în vârf de munte sau în plin câmp
Echipmanetul care a stârnit cel mai mult interesul celor prezenţi a fost Centru de comandă. „Prin acest centru se acoperă tot necesarul de comunicaţii şi coordonare în situaţia unor dezastre. Centrul are pupitre de 112 care pot prelua apeluri de urgenţă de oriunde, fie din câmp, fie din vârf de munte. Are două sisteme de supraveghere, o cameră video suspendată, care se poate ridica la 4 metri deasupra autospecialei, şi o cameră mobilă, wireless. Mai există un pupitru operator ce dă legătura pe orice sistem de telefonie existent”, a precizat Viorel Stancu, specialist ISU.La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă şi ai autorităţilor locale din toate cele patru judeţe care fac parte din proiect. Achiziţionarea echipamentelor are ca scop îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat în Regiunea 5 Vest.
Echipamentele au fost prezentate şi predate vineri, la prânz, la sediul Consiliului Judeţean Timiş.
Specialiştii afirmă că, în urma implementării acestui proiect, se va înregistra o scădere a timpului mediu de răspuns al unităţilor mobile în localităţile rurale de la 41 de minute la 28 de minute, iar în localităţile urbane de la 22 de minute la 13 minute. Proiectul beneficiază de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa 3 – Îmbunătăţirea dotării cu echipmanete a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenta.
Valoarea totală a proiectului este de 49.721.769,92 lei din care 40.178.039,93 lei reprezintă valoarea finanţării nerambursabile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!