Un număr de 23.000 de copii preşcolari din mai multe judeţe, printre care şi Timiş, vor beneficia de lecţii de educaţie financiară de bază, în urma unui proiect iniţiat în această săptămână, intitulat „De la Joc la Educație Financiară”. Vor fi incluşi în program copii de grădiniţă din șapte județe (București, Sibiu, Dolj, Constanța, Cluj, Timiș, Iași). Se vor acorda gratuit suportul de curs (manuale și software), iar 7.000 de educatori vor fi instruiți pentru a susține lecții de educație financiară în grădinițe.
Programul „De la Joc la Educație Financiară” se va derula în 2016, începând cu luna aprilie și va consta în desfășurarea unor activități de formare și informare a copiilor, a cadrelor didactice și părinților, cu privire la noțiuni elementare de educație financiară, în vederea sprijinirii dezvoltării personale și, implicit, a dezvoltării comunitare. Lecțiile le vor explica copiilor ce este trocul, care sunt monedele din România, cum se confecționează acestea și alte informații utile care îi pot face să înțeleagă despre economii și cheltuieli responsabile.
Conform unui studiu realizat de IMAS Internațional, principala sursă de educaţie financiară a tinerilor din România rămâne familia, într-o proporţie de 95%, în timp ce şcoala deţine un procent de 9%, iar băncile, doar 5%.
„Educația financiară a copiilor trebuie să se realizeze încă de la o vârstă fragedă, atunci când aceștia încep să ceară prima bomboană, prima jucărie. Copiii trebuie să fie familiarizați cu banii, cu valoarea acestora, cum pot fi cheltuiți cu responsabilitate, cum pot fi economisiți, investiți sau donați în scop caritabil”, a declarat Ligia Goloșoiu, autoarea noului manual pentru preșcolari și a manualelor de educație financiară pentru clasele III – IV, prezentat miercuri la Timişoara.
„România are un grad mic de alfabetizare financiară, de 22%, planificarea unui buget este o necunoscută pentru trei români din patru, iar în ce privește gradul de bancarizare, suntem pe locul pe locul 124 din 143 într-un clasament global, potrivit statisticilor recente. În acest context, începerea timpurie a educației financiare este un imperativ, iar programul «De la Joc la Educație Financiară» reprezintă un răspuns la această necesitate. Totodată, am luat în calcul faptul că 95% din educația financiară a românilor provine din familie, așa că manualul conține și exerciții pe care copiii le pot face acasă cu părinții, care pot astfel suplimenta informațiile obținute la grădiniță”, afirmă Dana Demetrian, reprezentanta băncii care a lansat acest program.
Citiți principiile noastre de moderare aici!