Proaspăt întorşi de la Bucureşti, unde au asistat la dezbaterile din comisiile Juridică şi pentru Drepturile Omului din Camera Deputaţilor pe marginea raportului Legii Lustratiei, membrii Societatii Timisoara susţin că, în sfârşit, după 20 de ani, România va scăpa de foştii membri de conducere din cadrul aparatului comunist şi al Securităţii, care, după 1989, au ocupat tot funcţii de conducere în structurile guvernamentale şi administrative.
„În comisii, au fost 22 de voturi „pentru”, unul „împotrivă”, din partea unui deputat PSD şi cinci abţineri. Ceea ce demonstrează că legea nu mai e aşa de hulită de PSD. Că e o generaţie tânără care s-a săturat şi ea de nomenclaturiştii din vârful partidului şi de aceea ne aşteptăm ca la votul final să avem şi susţinerea PSD”, a afirmat preşedintele Societatii Timisoara, Florian Mihalcea.
El a spus că singura modificare importantă la Legea Lustratiei se referă la includerea prefecţilor şi subprefecţilor pe lista de funcţii incompatibile pentru foştii nomenclaturişti. Includerea acestor funcţii, a afirmat preşedintele Societatii Timisoara, a stârnit discuţii aprinse în rândul deputaţilor din cele două comisii, unii dintre ei primind chiar în timpul dezbaterilor telefoane de la colegi din ţară care erau speriaţi de faptul că îşi vor pierde actualele funcţii.
Mihalcea a mai precizat că o altă modificare importantă adusă la Legea Lustratiei este reducerea perioadei în care foştii nomenclaturişti nu pot accede în funcţii publice de la 10 ani, la cinci ani.
„Cinci ani e un termen rezonabil pentru că parlamentarii prind două legislaturi consecutive în care nu pot candida. Şi după această perioadă este greu pentru cineva care se află în această situaţie să revină în viaţa publică”, a afirmat Mihalcea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!