Consiliul Local Timişoara a adoptat în aceste zile o hotărâre privind protecţia atmosferei şi sănătatea locuitorilor oraşului.
„Agenţii economici de pe raza municipiului Timişoara a căror activitate este potenţial poluatoare (prin emisii de noxe în atmosferă, praf, zgomot), respectiv este generatoare de disconfort olfactiv prin eliminarea de mirosuri neplăcute în aerul atmosferic, sunt obligaţi să ia măsuri eficiente în vederea protecţiei atmosferei şi a sănătăţii locuitorilor din municipiul Timişoara”, se arată în referatul proiectului votat în consiliu.
Prin această hotărâre, aleşii au aprobat, la propunerea executivului primăriei, o serie de „măsuri obligatorii” pe care trebuie să le ia „toate persoanele fizice şi juridice” pentru protecţia atmosferei şi sănătatea locuitorilor urbei.
Nivelul de poluare – se face referire la „disconfort indiferent de tipul şi natura poluantului” – trebuie redus la jumătate din cât este permis să fie potrivit legii.
O altă prevedere ar trebui să îi afecteze pe cei care deranjează cartiere întregi prin zgomotul produs.
Vă prezentăm în continuare lista obligaţiilor, aşa cum a fost ea votată:
– Îmbunătăţirea, de către agenţii economici, a performanţelor tehnologice, în scopul reducerii emisiilor de poluanţi în atmosferă (indiferent de tipul şi natura poluantului);
– Dotarea şi utilarea echipamentelor/ instalațiilor în funcțiune cu sisteme de reducere a emisiilor în atmosferă;
– Investiții în echipamente noi pentru diminuarea disconfortului olfactiv;
– Încadrarea în valorile limită impuse de legislația în vigoare privind nivelul de zgomot (zi – 55dB, noaptea între orele 23.00-07.00 – 45dB);
– Utilizarea de tehnologii noi (Best Available Techniques – BAT) în procesul de producție, dacă este cazul;
– Reducerea în termen de 6 luni a disconfortului produs (indiferent de tipul şi natura poluantului) la nivelul a cel mult 50% din prevederile legale în vigoare;
Se interzic investiţiile noi care pot genera poluare
Reprezentanţii primăriei speră să poată obliga companiile care poluează să îşi mute punctele de lucru în cazul în care nu se pot conforma.
„În cazul imposibilităţii reducerii disconfortului, indiferent de tipul şi natura poluantului, vor demara de urgenţă demersurile de relocare a punctului de lucru în afara municipiului Timişoara”, se arată în noua hotărâre de consiliu.
Totodată, la propunerea primarului, consilierii locali au fost de acord să interzică noile investiţii care ar putea produce poluare, chiar dacă s-ar respecta legea.
„Se interzice aprobarea de investiţii care conduc la obiective generatoare de poluare prin noxe, mirosuri, zgomot etc., inclusiv atunci când poluarea s-ar încadra în normele tehnice admise prin lege în România, respectiv UE” – spune noua hotărâre.
Rămâne de văzut… dacă va putea fi aplicată şi nu va fi contestată.
Reprezentanţii municipalităţii au explicat că au căutat să găsească „o exprimare unitară şi care să nu contravină legislaţiei în vigoare”, astfel încât să reglementeze la nivel local modul în care îşi desfăşoară activitatea unii agenţi economici.
Unii aleşi au spus că Timişoara nu poate avea propria lege, care să prevadă altceva decât ceea ce spune legea, în timp ce alţii s-au arătat deja preocupaţi de consecinţe.
„Cea mai mare prostie votată vineri în consiliul local este obligarea tuturor industriilor să reducă poluarea până la cel mult 50% din limitele prevăzute de lege. Cele care nu se conformează, n-au decât să plece din oraș. Aș fi curios, în cazul în care unii dintre marii investitori vor părăsi orașul, cum li se va explica angajaților rămași pe drumuri că măsura este una pentru binele lor”, a reacţionat consilierul Flavius Boncea.
Oricum, hotărârea este în termeni generici şi încă nu se ştie cum ar putea fi ea aplicată ca mod de lucru, având în vedere că deciziile trebuie luate plecând de la nişte date concrete privind poluarea, pe baza unor măsurători, şi ar trebui să se colaboreze cu autorităţile de mediu.
Articole pe aceeași temă:
Primaria Timisoara vrea sa interzica prin hotarare de consiliu orice investitie noua care polueaza
Garda de Mediu le transmite timisorenilor ca 2015 e ultimul an cu miros de cauciuc de la Conti!
Noi sesizari legate de fabricile Timisoarei, primarul spune ca nu se poate vorbi despre poluare
Protest anti-poluare cu roze: soprana Diana Pap s-a pozat nud la Continental
Citiți principiile noastre de moderare aici!