De asemenea, am aflat ca, prin intermediul unui sistem logistic foarte bine pus la punct cu furnizorii, fiecare comanda de lentile este personalizata si transmisa la fabrica prin intermediul unui program de comanda, care ii permite opticianului sa cosmetizeze in prealabil lentila, echilibrand-o. In continuare aflam noi detalii importante pentru viitorul purtator de lentile progresive.
Cum si unde se face montajul lentilelor progresive? Se face o verificare a corectitudinii montajului?
Montajul se face direct la furnizor pentru ochelarii progresivi, in functie de parametrii transmisi de optician. Trebuie retinut faptul ca furnizorul ofera o garantie de montaj, ceea ce inseamna ca, in cazul in care au aparut erori de montaj, acesta schimba lentila si remediaza erorile respective. Tot foarte important de subliniat este faptul ca, in momentul in care ochelarul vine de la montaj, opticianul de la Optica Vista verifica toate reperele, astfel ca ochelarul nu ajunge la client decat daca montajul a fost corect realizat. Aceasta verificare se face refacandu-se toate marcajele conform datelor salvate (inaltime, distanta pupilara, toate reperele sa fie pe orizontala etc.). In cazul in care opticianul semnaleaza erori de montaj, lucru care se intampla destul de rar, ochelarul este retrimis la furnizor pentru corectiile necesare sau inlocuirea lentilelor dupa caz.
Exista si situatii in care, dupa montaj, se poate schimba curbura ramei, ori se schimba unghiul pantoscopic, iar clientul constata, dupa o saptamana, ca nu vede foarte bine. In astfel de cazuri, la Optica Vista clientul primeste consultanta de neacomodare la progresiv, in cadrul cabinetului, acordata de opticianul optometrist, fara a mai fi nevoie sa apelam la un reprezentant al furnizorului, care sa vina si vada despre ce este vorba. In felul acesta se castiga timp si clientul isi vede rezolvata problema eficient si rapid. Din experienta in cadrul cabinetului si din datele statistice concrete pe care le avem va pot spune cu certitudine ca rata de adaptare la lentilele progresive este de 99%.
Adaptarea la lentilele progresive este un subiect care intereseaza pe orice persoana care a primit indicatia de a purta ochelari progresivi. Ce ne puteti spune despre acest aspect?
Exista parerea gresita ca adaptarea la ochelarii progresivi se face foarte greu, de aceea multi resping ideea a purta sau de a recomanda acest tip de lentile. Este total gresit. Daca specialistul optician a facut corect toate masuratorile, adaptate fiecarui client si comportamentului sau vizual, daca montajul a fost facut corect si verificat, atunci adaptarea dureaza intre o saptamana si cel mult o luna si jumatate. De altfel, si producatorul ofera o garantie de adaptare. Este foarte important de spus ca un rol esential pentru procesul de adaptare il are are educarea clientului. Si aici intervine din nou rolul opticianului, care trebuie sa ii explice persoanei in cauza unde si cum trebuie sa se uite: in jos pentru zona de citit, pe partea de sus a lentilei pentru zona de distanta, iar intre cele doua pentru zona intermediara. Tot in sprijinul clientului, la Optica Vista noi ii oferim posibilitatea de a incerca un ochelar progresiv de proba, la care punem dioptrii cu aditia corespunzatoare, in conformitate cu prescriptia medicului specialist. Persoana care incearca acesti ochelari de proba are posibilitataea sa ii incerce afara, inauntru, la distanta si la apropiere, urmand indicatiile opticianului. Aceasta proba se face inainte de cumpararea ochelarilor, tocmai pentru ca cel care ii va purta sa fie sigur ca vede bine cu ei si ca ii sunt de mare folos. Ochelarii de proba sunt foarte utili mai ales in cazul persoanelor presbioape care folosesc pentru prima data lentilele progresive. In cazul celor care au purtat deja ochelari cu lentile progresive abordarea este diferita, tocmai pentru a evita neacomodarea. Opticianul identifica in vechile lentile, verificand gravurile din fiecare lentila, lungimea culoarului de progresie, pentru ca la noile lentile sa se incadreze in parametri asemanatori. Trebuie retinut faptul ca la fiecare aditie de dioptrii campul vizual este diferit datorita faptului ca in lentila sunt concentrate mai multe sau mai putine dioptrii.
Consultatia la optician dureaza circa o ora, tocmai pentru ca toate masuratorile, verificarile sa se faca complet si pentru ca stabilirea tratamentelor ce vor fi aplicate pe lentila sa se faca in functie de nevoile specifice ale purtatorului.
Mai trebuie retinut faptul ca opticianul consiliaza si in privinta alegerii ramei pentru ochelarii cu lentile progresive. Ideea este ca nu conteaza forma ramei cat timp inaltimea ei permite montarea lentilei progresive, in functie de inaltimea culoarului de progresie.
Ce tip de lentila sa alegem – din sticla sau din plastic?
La acest capitol se impun niste mentiuni. Distingem lentile din sticla minerala, cele cunoscute sub denumirea de lentile de sticla, si cele din sticla organica, cele de plastic. In cazul tuturor ochelarilor, nu doar al celor cu lentile progresive, sunt preferate si recomandate lentilele de plastic. Toate cercetarile s-au indreptat in ultimii ani spre dezvoltarea si perfectionarea lentilor de sticla organica (plastic), sticla urmand sa fie scoasa din uz. Si aceasta deoarece sticla minerala este un material rigid, este mai grea, se poate sparge usor si nu suporta tratamente care sporesc confortul vizual. Lentilele de plastic ofera mai multa flexibilitate in alegeri. Pe ele pot fi aplicate tratamente de durificare, antitreflex, sunt mai usor de curatat, nu adera apa, praful, grasimea, sunt incasabile si mai usoare.
Ce oferta aveti pentru persoanele care poarta ochelari progresivi si lucreaza multe ore in fata calculatorului?
Special pentru persoanele care poarta lentile progresive din gama ID (personalizata) sau True Form si care lucreaza multe ore in fata calculatorului, avem acum o promotie. Clientul primeste gratis o pereche de lentile pentru ochelari de birou, cu lentile de citit si intermediar, numite lentile regresive. Se stie ca pentru un purtator de lentile progresive cea mai importanta este zona de distanta, zonele de citit si intermediara fiind mai inguste. Tocmai de aceea, la lentila de citit si intermediar, zona de citit este foarte larga si inchide putin zona de intermediar, astfel ca persoana care sta mai mult timp in fata calculatorului are asigurat un confort vizual mult mai bun.
_______________________
Optica Vista
Timisoara, str Romulus, nr 41
Tel: 0256294000
Citiți principiile noastre de moderare aici!