Noul viceprimar al Timişoarei Dan Diaconu nu a fost iniţial de acord ca leoaicele să plece de la Grădina Zoologică din Timişoara, dar în cele din urmă a admis că aceasta ar fi cea mai bună soluţie pentru animale, pentru că la noi nu puteau trăi într-un spaţiu corespunzător. Reprezentanţii Fundaţiei Vier Pfoten au făcut toate demersurile necesare pentru ca felinele să ajungă în Africa de Sud. Aceştia au venit marţi la Timişoara pentru a prelua animalele. Leoaicele de la Timişoara, precum şi o felină care era ţinută în captivitate privată la Sânmartinu Sârbesc, au primit tranchilizante, după care au fost băgate în cuşti şi urcate într-un camion cu destinaţia Zurich, de unde vor fi transportate cu avionul la Johannesburg.
„Ştim de vreo cinci ani că nu au spaţiu corespunzător la Timişoara. (…) Condiţiile, din moment ce spaţiul în care stăteau nu a fost niciodată autorizat, vă daţi seama că sunt dintre cele mai grave. Leul nu prea trăieşte pe beton prin savană sau prin junglă sau pe unde ar trebui el să stea de fapt. Spaţiul e cam de 20 de ori mai mic decât ar trebui să fie conform normelor româneşti, nu mai vorbim de cele europene, şi, ca atare, de-asta nu mai sunt expuse publicului de o perioadă foarte lungă de timp”, ne-a declarat Kuki Bărbuceanu, coordonator de proiecte în cadrul Fundaţiei Vier Pfoten.
Cele trei leoaice de la Timişoara, pe care îngrijitorii le strigă Florica, Vasilica şi Măriuca, nu au putut fi expuse publicului pentru că la Zoo nu există un habitat creat pentru ele, animalele fiind de fapt ţinute într-o altă zonă de la Pădurea Verde, pe un spaţiu al Direcţiei Silvice, în nişte ţarcuri cu gratii. Felinele au cam 11 ani, spun oficialii municipalităţii, şi au fost aduse de la Reşiţa.
„Leoaicele sunt la noi de zece ani. Atunci când au fost aduse aveau aproximativ un an. Sunt aduse de la Grădina Zoologică de la Reşiţa. Două dintre ele sunt surori, iar una a fost donată de un circ care nu mai avea condiţii să o crească. Aici au trăit în ultimii zece ani, sper să ne gândim la viitor. Ne-am gândit la bunăstarea lor deoarece sunt foarte bine hrănite, întreţinute, dar nu este suficient. Trebuie să recunoaştem că ar fi fost mult mai bine dacă spaţiul în care ele sunt ar fi fost cât mai apropiat de un spaţiu natural. Conform normelor europene, ar trebui să avem în jur de 500 de metri pătraţi pentru unul-doi indivizi din specia pantera leu”, spune Adrian Bere, şeful Serviciului Avize Mediu Urban din cadrul Primăriei Timişoara, care răspunde de Zoo.
Fundaţia Vier Pfoten a transferat până acum zeci de animale în rezervaţia Lionsrock din Africa de Sud. Rezervaţia se întinde pe o suprafaţă de peste 1.200 de hectare şi este construită după cele mai moderne standarde. Felinele din Timiş vor avea ocazia să cunoască pentru prima dată mediul natural din care provin.
„Am mai dus animale în Africa de Sud, mai mulţi lei şi un tigru, toţi luaţi din condiţii asemănătoare, unii de la grădini zoologice, alţii din captivitate privată, că iată se mai întâmplă şi astfel de lucruri în România. Toţi o duc bine. Trăiesc în nişte ţarcuri de câteva hectare, pentru că din păcate nu se mai pot adapta vieţii sălbatice după ani de zile petrecuţi între trei bare de fier, hrăniţi de noi permanent, supravegheaţi din punct de vedere veterinar, până la adânci bătrâneţi, până când soarta va decide…”, a explicat Kuki Bărbuceanu.
Primăria vrea să extindă Grădina Zoologică şi să aducă alţi lei
Autorităţile locale din Timişoara vorbesc de câţiva ani despre extinderea Grădinii Zoologice, printr-un schimb de terenuri cu Romsilva, astfel încât să poată fi creat şi un habitat pentru feline, dar demersurile iniţiate de fosta administraţie nu au avut succes. Oricum, noii oficiali ai primăriei sunt hotărâţi să reia aceste demersuri pentru ca la Zoo să poată fi aduşi alţi lei.
„De ani de zile încercăm să realizăm acest habitat. În acest moment nu pot fi făcute alte habitate pentru feline deoarece nu poţi să pui prada lângă prădător, adică nu putem pune felinele lângă căprioare sau lângă păuni, fazani, struţi, guanaco şi alte animale pe care le deţine în colecţie Grădina Zoologică în momentul de faţă. Dorim să extindem Grădina Zoologică printr-un schimb de terenuri pe care de ani de zile ne luptăm să îl realizăm cu Direcţia Silvică, cu prefectura, avem speranţe că acum vom reuşi acest lucru”, a conchis Adrian Bere.
Viceprimarul Dan Diaconu a afirmat că va discuta subiectul cu prefectul Eugen Dogariu în următoarele zile.Fundaţia Vier Pfoten este o organizaţie non-guvernamentala non-profit cu sediul central la Viena, al cărei scop este de a îmbunătăţi legislaţia şi condiţiile de viaţă ale animalelor de fermă, sălbatice, de companie sau fără stăpân.
Citiți principiile noastre de moderare aici!