Într-o conferință de presă organizată la sediul TimPark, viceprimarul Ruben Lațcău a dat vestea mult așteptată de șoferii din Timișoara: de luni, 21 martie, proprietarii de autovehicule pot solicita eliberarea de abonamente.
Cine nu dorește sau nu poate să se deplaseze până pe Splaiul Nicolae Titulescu nr. 10, poate achiziționa abonamentul TimPark 2022 necesar online, AICI. Atenție, abonamentele rezidențiale pot fi eliberate doar cu prezența fizică a solicitantului.
„Începând de săptămâna viitoare, în data de luni 21 martie, se vor pune în vânzare abonamentele pentru tot sistemul TimPark. Ele pot fi cumpărate și online. Foarte important: singura excepție sunt abonamentele rezidențiale, unde, din cauza fraudelor din trecut, e nevoie de prezență fizică și de dovadă cu buletinul. În rest, toate abonamentele pot fi achiziționate și online. Aici, la sediu, vor fi patru case, care vor funcționa de la 8 la 20, în fiecare zi. Programul va fi acesta timp de cel puțin 3-4 săptămâni, cât timp va fi nevoie pentru a ne asigura că cei mai mulți timișoreni își vor face abonamente. Programul se va schimba în funcție de cerere”, declară viceprimarul Lațcău.
Pentru abonamentele cerute de rezidenții subzonelor monitorizate de sistemul TimPark, eliberarea se face în baza cărții de identitate a proprietarului (inclusiv cu viză de flotant) care atestă că locuiesc în interiorul unei zone Timpark.
Ce linii și ce culori vor forma harta locurilor de parcare din sistemul TimPark
Schimbări drastice nu vor fi observate de către locuitorii Timișoarei la noul regulament după care va funcționa Serviciul Public pentru Administrarea Parcărilor Publice (SPAPP) din municipiul nostru.
„Vrem să acționăm cu pași mici și siguri. Nu dorim să venim cu schimbări radicale. Pentru cei mai mulți dintre timișoreni, acest regulament nu va schimba modul în care ei parchează și nu va schimba regimul de pe strada lor. Zona albastră este noutatea, unde ne extindem în cartiere (Soarelui, Girocului, Aradului, Nord, Bărnuțiu, Dorobanților și Șagului). Dar cei care locuiesc acolo vor descoperi că este în avantajul lor”, transmite viceprimarul Timișoarei.
TimPark 2022 înregistrează două tipuri de parcări:
1) locuri de parcare destinate uzului general, evidențiate prin marcaje de culoarea albă și tăblițe adiționale de informare
2) locuri de parcare mixte (uz general + rezidențial), evidențiate prin marcaje de culoarea albastră și tăblițe adiționale de informare
Tarifele noului sistem de parcare vor colora diferit Municipiul Timișoara în 4 zone:
• Zona Verde (0)
– 757 de locuri de parcare
– orar de funcționare: luni-vineri orele 08.00-20.00 cu taxă, orele 20.00-08.00 gratuit; sâmbăta între orele 08.00-17.00 cu taxă, după orele 17.00 fără taxă, iar duminica și în sărbătorile legale gratuit
• Zona Roșie (I)
– 2669 de locuri de parcare
– orar de funcționare: luni-vineri orele 08.00-20.00 cu taxă, orele 20.00-08.00; sâmbăta, duminica și în sărbătorile legale gratuit
• Zona galbenă (II)
– 9444 de locuri de parcare
– orar de funcționare: luni-vineri orele 08.00-20.00 cu taxă, orele 20.00-08.00; sâmbăta, duminica și în sărbătorile legale gratuit
• Zona Albastră (III)
– 7310 locuri de parcare
– orar de funcționare: luni-vineri orele 08.00-20.00 cu taxă, orele 20.00-08.00; sâmbăta, duminica și în sărbătorile legale gratuit
Pe locurile de parcare mixte se poate staționa/parca de luni până vineri după programul:
a) în intervalul orar 8-17 pot staționa/parca autovehiculele care dețin abonament de parcare compatibile cu zona/subzona staționării (verde, roșie, galbenă, albastră) – inclusiv autovehiculele care dețin abonamente de tip Rezident, compatibile cu subzona în care se regăsesc aceste locuri de parcare, respectiv au achitat tariful de parcare prin una din modalitățile prevăzute de Regulamentul Timpark;
b) în intervalul orar 17-8. pot staționa/parca DOAR autovehiculele care dețin abonamente de tip Rezident, compatibile cu subzona în care se regăsesc aceste locuri de parcare.
Locurile de parcare nu vor fi nominale
În total, vor intra sub egida TimPark 212 străzi timișorene, cumulând 20.180 de locuri de parcare. La ultimul Recensământ, cel din 2011, Timișoara înregistra o populație de 319.279 de locuitori. În consecință, Ruben Lațcău insistă ca cetățenii orașului să înțeleagă că achiziționarea unui abonament TimPark nu înseamnă și asigurarea unui loc de parcare.
Metodele de plată, aceleași
Metodele de plată vor rămâne aceleași – Bip, SMS, Aplicația TPark, abonamente fizice și vouchere, tarifele variind în funcție de zonă și timpul staționării. Dacă doriți să achitați prin vouchere sau card bancar, în zona verde (0) veți fi taxat cu 4 lei/oră, în zona roșie (I) cu 2 lei/oră, cu 1.5 lei/oră în zona galbenă (II), iar în zona albastră (III) cu 1 leu/oră. Dacă doriți să achitați prin SMS, tarifele vor varia între 0,25 euro (zona albastră) și 0,75 euro (zona verde).
Atenție! În Zona Verde, tariful de plată al parcării este fie unul unitar, fie unul progresiv (în funcție de locație/parcare). Aici, abonamentele NU SUNT VALABILE, cu excepția abonamentului de tip Handicap – care permite staționarea și în Zona Verde, mai puțin în locațiile/parcările cu tarif progresiv.
Ce abonamente sunt și cât costă?
a) Abonamentul pentru zona tarifară ROȘIE (I) – 42 de lei/lună și 453,60 lei/an, TVA inclus;
b) Abonamentul pentru zona tarifară GALBENĂ (II) – 33,60 lei/lună și 362,88 lei/an, TVA inclus;
c) Abonamentul pentru zona tarifară ALBASTRĂ (III) – 25,20 lei/lună și 272,16 lei/an, TVA inclus;
d) Abonamentul pentru mai multe zone tarifare (COMBINAT):
- zona Roșie (I) + Zona Galbenă (II) – 52,92 lei/lunar și 572,04 lei/anual
- zona Roșie (I) + Zona Galbenă (II) + zona Albastră (III) – 60,48 lei/lunar și 652,68 lei/anual;
e) Abonamentul „LA PURTĂTOR” se eliberează vehiculelor utilizate de către instituții ale statului (de ex. Poliție, Poliție Locală, Jandarmerie, M.Ap.N, Ministerul Public, Primăria Municipiului Timișoara, S.R.I.) pentru misiuni operative, în limita a maximum 20 de abonamente/ instituție;
f) Abonamentul „REZIDENT”
– 110 lei/an (TVA inclus) pentru rezidenții din zona Roșie
– 90 lei/an (TVA inclus) pentru rezidenții din zona Galbenă
– 70 lei/an (TVA inclus) pentru rezidenții din zona Albastră;
g) Abonamentul„PERSOANĂ CU HANDICAP” – gratuit şi conferă drept de staţionare pe perioada pentru care a fost eliberat, în toate zonele tarifare, respectiv verde – 0, roșie – I, galbenă – II și albastră – III, exceptând străzile și parcările prevăzute cu taxare progresivă;
h) Abonamentul „beneficiari O.G. nr. 105/1999 și ai Decretului-Lege nr. 118/1990” – gratuit pentru staționarea în parcările din zonele tarifare Roșie, Galbenă și Albastră;
i) Abonamentul pentru „beneficiari Legea 168/2020 și alte categorii asimilabile” – gratuit în zonele tarifare Roșie, Galbenă și Albastră;
j) Abonamentul pentru „vehiculele cu propulsie electrică” – gratuit în zonele tarifare Roșie, Galbenă și Albastră.
Sistemul TimPark înregistrează autovehiculul/persoană, iar cei care parchează fără să plătească riscă să fie amendați cu 180 de lei. La trei amenzi neplătite se vor bloca roțile.
Regulamentul integral poate fi accesat AICI.
Trimite articolul
XUSR, prin primarul DoNimic Frig si viceprimarul dublu repetent penal Ruben Latcau, va informeaza cu placere ca beneficiati de obligatia de a cotiza la bugetul primariei care se cheltuie pe salarii, festivaluri pentru minoritari si diverse studii. In schimb totul ramane ca si pana acum. Va trebui sa colindati cartierele pentru un loc de parcare doar ca acum si platiti pentru asta. O foarte mare realizare a acestei aministratii pentru care ii vom multumi la vot in 2024. Asta sa fie invatatura de minte pentru cei naivi care credeau ca lucrurile se vor imbunatati votand persoane fara competente demonstrate.
-
Mai ii voteaza Satana!!!! Am gresit, asta este. Sper sa scapam cu bine de criza de ulei! :)))))))
Eu zic gratuit pentru toti, primul venit, primul servit, parcarile de la marketuri puse la dispozitia cetatenilor de la ora 17 pana dimineata la 7, parcari sunt destule in jurul magazinelor.
-
Ovidiu,eu zic sa pui si tu gratuit la dispozitia doritorilor dormitorul sau sufrageria ta intre orele 17 la 7.Altfel nu inteleg propunerea ta cu parcarile proprietate a magazinelor.
-
Parcarile sunt pe domeniul public, facute cu banii nostri ai cetatenilor deci nu doresc sa mai platesc ceva cata vreme am contribuit cu totii la amenajarea lor, e dubla impozitare/taxare.
-
OK! O sa vin sa imi parchez masina pe locul tau de parcare si nu o mut pana se dezintegreaza singura! Nu vrei sa platesti? Mergi pe jos!
-
-
Asa scarbos suna asta: “viceprimarul Ruben Lațcău a dat vestea mult așteptată de șoferii din Timișoara”
-
🙂 Deabia asteptam sa le dam banii, avem prea multi.
Vă rog să oferiți posibiliatatea de a achiziționa online inclusiv abonamentele rezidențiale.
Care sunt actele alea așa de ”speciale” de trebuie văzute fizic de către cei de la ghișeu?
Vă mulțumesc.
(Am trimis de o lună emailuri și la timpark și la primărie pe tema asta și nu răspunde nimeni).
-
Dar de inseamna aceste abonamente rezidentiale? Sunt valabile doar unde locuiesti sau nu inteleg?
Prea mici amenzile. Trebuiau de cel putin de 3 ori mai mari, In felul asta, e doar o bataie de joc pentru noi care ne facem abonamente.
-
Fara amenzi, parcarile sunt pe domeniul public, amenajate din banii nostri ai tuturor.
După ce s-au scărpinat in nas aproape 1 an cu noul regulament, cu 10 zile înainte de a intra în vigoare ei deschid casieriile. Cică sunt tineri și usristii…..de fapt sunt tot niste comuniști care le place sa îi pună pe oameni pe drumuri și la cozi, pentru că fiți siguri că vor fi cozi zilele astea!
Și până la urmă tot nu am înțeles ce se întâmplă după ora 17 când ajungi acasă și pe locul de rezident e parcat unu. Prima data cum știi dacă și ăla e sau nu rezident și dacă știi că nu e ce faci? Suni la politie….nu cred, la locală….nu știu, la timpark? Unde suni și ce se întâmplă? Vine și îi ridică mașina? Sigur nu!
Dar la ora 20.00 o să mai lucreze cei de la timpark? Sa vina să vadă dacă unu are abonament de rezident? Aia înseamnă creșterea personalului pentru că sunt mai multe ore de lucru, adică costuri suplimentare!
Deci doar o abrambureala! Era sigur și simplu sistemul folosit in alte orașe din România, precum și în lume: rezervarea pe număr de mașina a locului de parcare!
-
Suni la Timpark si vor veni sa dea amenzi. Se vor da amenzi si noaptea. Nu xcapa nimeni. Si nu stiu cui o sa-i convina sa ia zilnic amenda 90 de lei si, sa-i blocheze tot la 3 zile rotile si sa plateasca 390 de lei.Rezidentii vor avea abonament lipit pe parbriz. Nu are,nu e rezident. Simplu !
-
pai locuiesc acolo si masina pe firma cu sediu tot acolo dar nu pot sa cumpar abonament de rezident ca sunt firma nu persoana fizica!!!!!
-
Na, timisoreni, asta ati votat, dupa 1 an de calcule… de la 8 la 20 si sambata de 8-17, sa crapati in chinuri!!! Ruben, Fritz iar v-ati facut de cacao. Unde ne-o fi fost capu’…???
Este evident ca atatia oameni nu au cum sa-si faca abonament in 10 zile la 4 casierii. Daca ar fi de buna credinta ar aplica regulamentul dupa 60 de zile de la inceperea eliberarii abonamentelor.
Probabil ca asa a fost gandita treaba, oamenii sa nu poata plati iar ei sa poata amenda.
o nouă mega-porcărie produsă de fabrica de prostie numita USR. abonamentul ala rezidențial e bătaie de joc. sa inteleg ca daca vrei sa mergi in vizita cu masina la cineva in altă zonă a orașului unde e parcare albastră si te prinde seara esti pasibil de amenda. si apoi când te întorci acasă nu mai găsești loc deși ai plătit pt asta. dacă tot voiau să mai mulga niste bani de pe plătitorii de taxe si impozite puteau sa faca abonamentul ala rezidential sa fie general pt oricine are domiciliu în timișoara indiferent unde. ai abonament, parchezi oriunde e marcat albastru, nu pe baza de adresa ca nu-i parcarea lu lațcău, sau a cuiva anume. is parcări publice. ori loc asigurat contra cost, cum e in multe alte orașe
-
iei uber/taxi si poti sa bei si o bere in vizita la prieteni !
Nu înțeleg..dacă cineva vine în vizita la tine la 18 seara și pleacă a doua zi..nu poate plăti parcare?au dreptul doar rezidenți?
-
din pacate da
Unde sunt tablele de înformare ca în zona respectiva trebuie plătită parcarea? Nu toată lumea are timp de citit pe net și nu toți soferi vor fi informați despre aceasta hoție cu forța!
“Aici, la sediu, vor fi patru case, care vor funcționa de la 8 la 20, în fiecare zi.”
În fiecare zi înseamnă și duminică?
Parcarile sunt pe domeniul public. Eram mica, anii 80, când s-a făcut parcarea de langa blocul meu. Cu toții am contribuit la construirea lor prin dubla impozitare și taxare. De atunci aceasta parcare nu a fost întreținută in niciun fel. Acum luați taxa timpark pentru ce ??? Nu plateam impozite și taxe destule ?! Din experiența anilor trecuți, nu ați făcut nimic concret cu banii adunați din aceste taxe. Parcări pe verticala in fiecare cartier, asta ar fi trebuit să faceti. Ce s-a făcut concret cu acești bani ?! In schimb numai biruri peste biruri. Sunt scârbită de tot ce face acest primar și toată echipa lui. Taxe mai mari, biruri peste biruri, mizerie cat cuprinde, haos. Rușine Fritz !