Patinoarul are atât program de vară, cât și program de iarnă, pentru că poate fi folosit pe orice anotimp. Iarna funcționează între orele 12-18, din 30 septembrie până în 1 aprilie, iar vara între orele 14-20, din 1 aprilie până în 30 septembrie.
„Este un obiectiv pe care l-am dorit foarte mult, îl doresc foarte mult copiii Timișoarei. Am avut multiple solicitări de la copii, să le facem un patinoar. Iată, în sfârșit, l-am putut realiza și l-am realizat într-o tehnologie modernă, astfel încât el va funcționa pe tot parcursul anului. Tehnologia este una bazată pe un plastic special, care alunecă și care, prin urmare, nu necesită temperaturi speciale. Se va putea patina în bune condiții, pentru că alunecarea este la 90% din alunecarea de pe gheața cea mai bună, dar se menține la acest nivel pe tot parcursul utilizării, în timp ce suprafețele de gheață naturală după ceva timp de la folosință ajung să nu mai alunece la același nivel, ci să scadă alunecarea cu vreo 20%. Asta înseamnă că pe acest patinoar se alunecă chiar mai bine decât pe unul de gheață efectivă, după un anumit timp de folosință”, a explicat Robu.
Cei care vor să se dea pe patinoarul sintetic aflat imediat după intrarea în Parcul Copiilor, lângă Prefectură, trebuie să vină cu patinele de acasă. Reprezentanții primăriei nu s-au gândit încă dacă vor închiria ei patine pe viitor.
Cert este că prioritate pe materialul sintetic ce ține loc de gheață au copiii, dar și adulții vor avea voie să se dea.
„Prioritate au copiii, vom vedea dacă va fi cazul să restricționăm pe ore accesul adulților. Cu cât este mai uzat, în timp, se alunecă mai bine. În timpul zilei trebuie să înlăturăm impuritățile și din timp în timp îl închidem o oră pentru curățare. Se poate folosi de la -40 de grade Celsius până la +40 de grade”, au mai spus reprezentanții primăriei.
În viitor, Timișoara ar putea avea două patinoare sintetice. Dacă cel din Parcul Copiilor are succes, primarul Nicolae Robu ar vrea să mai amenajeze unul într-un cartier din oraș.
Patinoarul din Parcul Copiilor este unul format din bucăți de material sintetic, ca un puzzle. Licitația pentru amenajarea acestuia a fost câștigată de firma Zitico SRL, care l-a construit cu aproape 440.000 de lei, bani luați din bugetul local.
Regulament de funcționare
Patinoarul se folosește în serii cu durata de o oră, capacitatea maximă fiind de 100 de patinatori pe serie. Poate fi folosit atât de copii, cât și de adulți, care trebuie să folosească obligatoriu mănuși. Intrarea pe patinoar se face doar cu patinele ascuțite.
„Se recomandă ca talpa ascuțită a patinelor să fie ștearsă cu o cârpă, înainte de utilizare, astfel ca pe suprafața patinoarului să nu ajungă așchii metalice. Se va patina doar în sensul acelor de ceasornic, dacă nu se indică altfel. Copiii cu vârsta mai mică de 12 ani au acces pe patinoar doar însoțiți de persoane adulte, care au echipament adecvat pentru a patina. În cazul în care patinele unui patinator vor aluneca în lateral, patinele acestuia necesită ascuțire”, se arată în regulament.
Specialiștii primăriei, cei care au întocmit regulamentul de funcționare, spun că „suprafața patinoarului oferă o senzație diferită față de un patinoar clasic, de gheață naturală; lamelele patinelor după un scurt timp de patinat se vor încălzi și vor aluneca mai bine pe suprafața sintetică”.
Patinatorii nu au voie să intre pe suprafața de material sintetic fără patine, nu au voie să patineze într-o manieră care poate pune în pericol siguranța celorlalți patinatori, nu au voie să se joace în grup, în afara celor organizate, nu au voie să poarte pe umeri, în brațe sau în spate alte persoane, inclusiv copii, aparate foto, video sau genți pe timpul patinajului.
De asemenea, este interzisă introducerea pe patinoar a pucurilor de hochei sau a altor echipamente și accesorii, dacă nu fac obiectul unui concurs organizat. Este interzis și accesul cu mâncare și băuturi de orice fel în interior. Așa cum este normal, patinatorii nu au voie să fumeze când se dau cu patinele sau să consume băuturi alcoolice. Este interzisă, de asemenea, ieșirea cu patinele în afara zonei destinate patinajului sau în afara zonei de schimb a patinelor.
Însoțitorii nu au voie să se sprijine sau să depoziteze obiecte pe gărduleț ori să ofere patinatorilor peste mantinelă diverse obiecte.
„Administratorul patinoarului nu răspunde de eventualele accidentări ale patinatorilor sau de orice prejudiciu material sau moral suferit în timpul activității de patinaj, în cazul nerespectării celor de mai sus. Administratorul își rezervă dreptul de a evacua persoanele care nu respectă regulile de utilizare a patinoarului”, se mai arată în regulament.
Citiți principiile noastre de moderare aici!