Suma totală de 83.000 de euro a fost pusă la dispoziţie de Uniunea Europeană, în cadrul Programului de Colaborare Transfrontalieră România-Serbia, pentru a susţine colaborarea dintre două licee, Ioan Slavici din Timişoara, respectiv Nikola Tesla din Vârşeţ, în scopul dezvoltării aptitudinilor pentru elevii celor două instituţii de învăţământ.
Proiectul, „Îndrumarea elevilor către formarea unor cariere de succes prin colaborare transfrontalieră”, a propus înfiinţarea a zece firme de exerciţiu, câte cinci pentru fiecare partener, în cadrul cărora câte o grupă de cinci-şase elevi să colaboreze şi, astfel, să afle ce înseamnă, de fapt o afacere funcţională. În total, au fost cuprinşi câte 40 de elevi din fiecare dintre cele două licee, dar şi mai multe cadre didactice incluse în echipa de proiect.
Proiectul transfrontalier a avut ca şi obiective principale realizarea unui schimb de experienţă între cele două licee, atât la nivel de elevi, cât şi la nivel de personal implicat în proiect, oferirea de consiliere copiilor participanţi, inclusiv lansarea unor cursuri online, am aflat de la Lavinia Cernescu, reprezentantă a părţii române în proiect.
„Copiii au ales domenii de activitate dintre cele mai diverse pentru firmele de exerciţiu pe care le-au înfiinţat. Este vorba de design web, vânzare de maşini, transport de persoane, florărie, cofetărie, un salon de coafură. În general, firme care oferă servicii. O firmă realizată de liceeni din Serbia a avut ca şi obiect de activitate producerea şi comercializarea de mobilier”, ne-a declarat Lavinia Cernescu.
În cadrul proiectului, fiecare parte lucrează individual, iar cel puţin o dată pe lună părţile se întâlnesc, fie direct, fie online, prin intermediul internetului. Astfel, cei implicaţi fac schimb de experienţă. Deja au avut loc două vizite ale sârbilor în România, respectiv o vizită a echipei timişorene la Vârşeţ.
Proiectul era iniţial să dureze doi ani, dar ulterior a fost „concentrat” doar pe zece luni, urmând să fie finalizat spre finalul anului în curs. Iniţial, proiectul depus nu a fost declarat câştigător, dar în urma economiilor realizate pe program şi a realocării fondurilor disponibile a primit finanţare. Fiind vorba despre ciclul de finanţare precedent, proiectul a fost desfăşurat pe o perioadă mult mai scurtă, pentru a se încadra în cerinţele de finanţare ale IPA.
Bugetul proiectului a fost de 83.000 euro, iar cofinanţarea liceului românesc a fost de 2% din total. Suma de 55.000 de euro a fost alocată părţii române, iar 33.000 de euro au fost destinaţi pentru liceul Tesla.
În echipele care au format firmele de exerciţiu au fost incluşi elevi din clasele 9 – 11.
Liceul Ioan Slavici din Timişoara a fost înfiinţat în 2002, fiind acreditat şi oferind clase cu profil economic. Pe fiecare an de studiu sunt în jur de 100 – 150 de elevi, la zi dar şi la cursuri la seral.
Citiți principiile noastre de moderare aici!