Viitorii utilizatori ai laboratorului diferite experimente și să descopere lucruri noi, interesante, pe care nu au șansa să le studieze în laboratoarele școlare. Totul se datorează unui proiect al Universității de Vest Timișoara, care și-a propus să-i aducă împreună pe elevi și pe studenți. Aceştia vor putea completa teoria din manuale cu exerciții și experimente practice.
Este vorba despre Centrul Științific Aplicativ de Științe ale Naturii, inaugurat luni, 27 iulie, ca parte a proiectului „Dezvoltarea creativității și a capacitații de inovare prin abordări interdisciplinare și facilitarea inserției absolvenților pe piața muncii”, unul finanţat din fonduri europene. În total, prin acest proiect s-a obținut o finanțare nerambursabilă de 2.165.970 de lei dinte care aproximativ 35.000 de lei au fost folosiţi pentru realizarea centrului. În cadrul acestuia există două laboratoare, care deocamdată sunt deschise doar pentru elevii de la Colegiul „C. D. Loga” și Colegiul Silvic „Casa Verde”, partenere în proiect.
Din 15 septembrie, laboratoarele vor fi deschise pentru toți elevii din Timișoara, dar și pentru tinerii din toată România.
„Vrem să le arătăm copiilor că științele naturii nu sunt grele și nu sunt urâte așa cum au ei o viziune despre fizică, bilogie sau chimie. Ne axăm pe activitate practică, le propunem experimente cu aplicabilitate practică. Avem două încăperi care au fost modernizate în totalitate, deocamdată am primit mobilierul și o parte din aparatură. O parte dintre aparatele de aici depășesc dotările din școli. O să facem experimente mai deosebite, nu cele din manualele școlare”, a declarat Adriana Isvoranu, managerul proiectului.
Cei care vor vizita aceste laboratoare vor avea parte de experimente interesante în funcție de vârstă și de gradul de dificultate. Centrul este situat în cadrul Facultății de Chimie, Bilogie și Geografie din cadrul UVT.
Citiți principiile noastre de moderare aici!