Consiliul Local Timişoara trebuia să aprobe reorganizarea rețelei școlare potrivit Legii educației. După multe dezbateri şi proteste, aleşii au votat, marţi, noua reţea şcolară.
Dacă iniţial a fost în discuţie comasarea Liceului Tehnologic de Poştă şi Telecomunicaţii cu Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” şi a Colegiului Tehnic de Vest cu Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, iar apoi s-a vorbit de comasarea Poştei cu Colegiul de Vest, în cele din urmă nu s-a optat pentru niciuna dintre aceste variante.
Potrivit proiectului de hotărâre adoptat marţi de aleşi, vor rămâne cu personalitate juridică şi Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, fostul Liceu CFR, şi Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, şi Colegiul Tehnic de Vest, şi Liceul Tehnologic de Poştă şi Telecomunicaţii.
Au fost aprobate însă alte comasări de şcoli şi grădiniţe şi a fost adoptat şi un amendament al consilierului Ciprian Bogdan, potrivit căruia unităţile de învăţământ cu performanţe şcolare mai bune vor rămâne cu personalitate juridică.
„Am revenit la varianta iniţială pentru care proiectul de hotărâre avea aviz conform de la Inspectoratul Şcolar. Am adăugat celor 37 de unităţi şcolare pe care le-am votat în urma cu 2 luni, care nu aveau niciun fel de probleme de comasări, încă 30 de astfel de unităţi, în care am prevăzut doar comasarea unor grădiniţe cu anumite şcoli, pentru aşa-numita clasa 0, rămânând la latitudinea următorului consiliu local dacă acele comasări atât de controversate privind anumite licee vor intra sau nu în vigoare de anul şcolar viitor. Un singur amendament a fost aprobat, cel care prevede ca pentru viitoarele comasări să se ţină cont de un criteriu unic, care se referă la performanţele şcolare. În aceste condiţii, cred că se vor evita pe viitor aberaţii de genul să comasăm un liceu cu promovabilitatea 60 la sută cu un liceu cu promovabilitatea de 5 la sută în favoarea celui de-al doilea, păstrând personalitatea juridică după alte criterii”, a explicat consilierul local Radu Ţoancă.
Potrivit proiectului aprobat marţi, Liceul Teoretic „William Shakespeare” va avea arondate Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 44 şi Grădiniţa cu Program Normal nr. 18. La Liceul Teoretic „Bela Bartok” va fi arondată Grădiniţa PP nr. 10, iar la Liceul Teoretic „Vlad Ţepeş” – Grădiniţa PP 28.
De Şcoala Gimnazială nr. 1 vor aparţine şi Şcoala nr. 4, Grădiniţa PP nr. 5 şi Grădiniţa PN nr. 5, Şcoala nr. 2 va avea arondată şi Grădiniţa PP nr. 29, la Şcoala nr. 6 va fi arondată Grădiniţa PP nr. 30, la Şcoala nr. 12 – Grădiniţele PP nr. 21 şi CFR, la Şcoala nr. 24 – Grădiniţa PP nr. 27, la Şcoala nr. 27 – Grădiniţa PP nr. 3, iar la Grădiniţa PP nr. 38 – Grădiniţa PN nr. 19 şi Grădiniţa PP nr. 6.
Grădiniţele cu Program Prelungit nr. 32, 22 şi 19, precum şi Şcolile nr. 25, 18, 26, 13 şi 15 vor rămâne cu personalitate juridică. Unităţile de învăţământ arondate vor fi organizate şi vor funcţiona în componenţa unei unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, aparţinând aceluiaşi ordonator de credite.
Comasarea scolilor se amana la Timisoara. Consilierii n-au vrut sa voteze!
Citiți principiile noastre de moderare aici!