Călin Dobra, președintele Consiliul Județean Timiș și Sorin Maxim, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) au semnat vineri, 25 ianuarie, la Palatul Administrativ, contractul de finanțare pentru reabilitarea acestei școli.
Vor fi realizate lucrări de anvelopare, prin reabilitarea termică a suprafeţelor opace şi vitrate, reabilitarea termică a planşeului peste subsol şi a învelitorii imobilului. Șarpanta existentă a clădirii va fi demolată și va fi realizată o nouă șarpantă. De asemenea, investiția are o componentă care vizează utilizarea surselor regenerabile de energie, prin amplasarea de panouri fotovoltaice şi solare, pentru încălzire, respectiv răcire, prepararea apei calde de consum şi energie electrică. În urma acestui proiect, 32,59% din consumul de energie primară ar urma să fie realizat prin utilizarea surselor regenerabile. Proiectul prevede totodată accesibilizarea spațiilor pentru persoanele cu dizabilități locomotorii.
„Acest proiect era prins pe lista de investiții a Consiliului Județean Timiș, pe bugetul propriu, am luat decizia de a-l depune pe fonduri europene. Suma pentru renovare depășește valoarea care poate fi finanțată de UE și de aceea este suma neeligibilă atât de mare (1,8 milioane lei – contribuția CJ Timiș). Vor avea loc lucrări de reabilitare termică, izolare termică a fațadei, realizarea unui acoperiș nou prin amplasarea de panouri fotovoltaice, se vor monta rampe pentru persoane cu dizabilități, lift, în exteriorul clădirii, și vor continua lucrările pentru realizarea accesului la pod”, a spus Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.
Termenul pentru execuție est estimat la 19 luni, iar lucrările vor începe efectiv, cel mai probabil, în toamna acestui an. Valoarea totală a proiectului este de 7.764.316,58 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 5.833.893,31 lei. În urma implementării proiectului se estimează o scădere a consumului specific total de energie primară (din surse neregenerabile) de la 348,87 kwh/m2/an la 96,66 kwh/m2/an.
„Liceul școlarizează elevi cu deficiențe de vedere. În ultimul timp s-a mărit foarte mult numărul elevilor cu deficiențe asociate, elevi cu autism, cu Sindrom Down, cu deficiențe locomotorii. Avem ușile deschise și pentru ei. Acest proiect aduce foarte multe beneficii pentru copii. Accesibilizarea toaletelor va duce la ridicarea standardului de viață pentru ei. Vom atinge standarde înalte și în ceea ce privește siguranța elevilor. Ne bucurăm că la finalul acest proiect ne vom desfășura activitatea într-un spațiu calitativ, asemănător spațiilor din școlile pe care noi le-am vizitat, care pun foarte mare accent pe educație”, a directorul Liceului Teoretic Special IRIS, Elena Rein.
Pe durata lucrărilor, cei 225 de elevi ai Liceului IRIS vor face cursuri, cel mai probabil, la școala vecină – Azur.
Citiți principiile noastre de moderare aici!