Consilierii locali au fost de acord, marți, cu „reorganizarea prin divizare totală a Colegiului Tehnic «Ion Mincu», cu învățământ primar, gimnazial, liceal și profesional”. Astfel, clasele primare și gimnaziale, care funcționează pe str. Ulmului nr. 2, vor fi preluate de Școala Gimnazială nr. 24; clasele cu profil tehnologic, care funcționează pe strada Gheorghe Lazăr nr. 20, vor fi preluate de Colegiul Tehnic «Emanuil Ungureanu»; cele cu profil de arhitectură, care funcționează pe strada Gheorghe Lazăr nr. 20, vor fi preluate de Liceul de Arte Plastice, care va avea sediul pe strada Lorena nr. 35; clasele cu profil de construcții, care funcționează pe strada Gheorghe Lazăr nr. 20, vor fi preluate de Colegiul Tehnic de Vest.
Ce se întâmplă cu spațiile colegiului propus spre desființare? Ajung la Liceul „Nikolaus Lenau”. Hotărârea adoptată marți de aleșii locali spune că, „în imobilele rămase disponibile de pe str. Gheorghe Lazăr nr. 20, se vor extinde activitățile pe același nivel de învățământ ale Liceului Teoretic «Nikolaus Lenau»”.
Practic, primăria desființează Colegiul Tehnic „Ion Mincu” pentru a nu mai plăti chirie către RATT. Lucru recunoscut și în expunerea de motive ce însoțește hotărârea nou adoptată.
„În scopul eficientizării utilizării resurselor financiare, materiale și umane, precum și a încadrării în sumele alocate, costul mediu pe elev, față de rețeaua școlară aferentă anului școlar 2017/2018, în anul școlar 2018/2019 se propune reorganizarea, prin divizare totală, a Colegiului Tehnic «Ion Mincu». Această propunere de reorganizare a Colegiului Tehnic «Ion Mincu» se face în scopul extinderii activității pe același nivel de învățământ ale Liceului Teoretic «Nikolaus Lenau». Astfel, se renunță la spațiul situat pe Intrarea Doinei nr. 2, spațiu închiriat de la Regia Autonomă de Transport Timișoara, cu o chirie de 3.062,4 euro / lună, fără TVA, care se asigură de la bugetul local, și la spațiul din căminul internat situat pe strada Iosif Nemoianu nr. 5, care nu îndeplinește condițiile de obținere a autorizației ISU”, explică reprezentanții municipalității.
În zadar a încercat directorul Colegiului Tehnic „Ion Mincu” să le explice consilierilor locali, la ședința de marți, cât de important este liceul pentru Timișoara: „sunt director de 25 de ani al liceului. În 2013, colegiul s-a mărit, noi am reușit prin comasare să ne integrăm în bugetul pe care îl avem, nu cheltuim zadarnic resursele primăriei. Prin proiectele europene pe care le-am depus am atras aproape 2 milioane de euro, am început acum două proiecte Erasmus… în acest an ne pregătim să sărbătorim 50 de ani de la înființare”.
Directorul Ionel Dima susține că nimeni nu a vorbit cu el despre decizia de desființare a liceului.
„Se propune, de fapt, desființarea acestui liceu. Nu știu cu ce vom rămâne. Vor să mute copiii de la Lenau în clădirea noastră. Nu scrie niciunde în proiectul de hotărâre ce se va întâmpla cu elevii de la Mincu. Nu văd niciun motiv pentru a muta elevii noștri la alt liceu. De ce nu se mută elevii de la Lenau la Ungureanu? Liceul Ungureanu nu este liceu tehnic, are economic, patru clase. Despre ce vorbim? Toate liceele au mai multe clase. Arhitectura există la acest liceu din 1970. Nu este invenția noastră, este a doua școală din țară care are acest profil. Nu am avut acces la alte informații, doar ce am spicuit din motivația proiectului. Nu a vorbit nimeni cu mine. Am vorbit cu inspectorul școlar general Aura Danielescu, care mi-a spus că este problema primăriei. Nu știu dacă mai rămâne ceva la acest liceu. Dispare de pe hartă Liceul Ion Mincu, se poate fuziona cu alte școli. Avem 1.000 de elevi de la clasa pregătitoare, la liceu. 600 de liceu. Astă vară, la bacalaureat am avut rată de promovare 41% și 30% în toamnă. Printre liceele tehnice am fost printre cei mai buni. Am fost pe podium. Nu știm de ce s-a ales această soluție. E absurd ce se întâmplă. De aceea nu mi-am adus nici colegii, au vrut să vină toți, ca grup de presiune, dar am zis că suntem oameni civilizați”, ne-a explicat Dima.
Pe de altă parte, viceprimarul Dan Diaconu susține că sunt suficiente școli în acea zonă și că problema a fost gândită rațional.
„Sunt mai multe motive pentru care propunem acest lucru. Pe de o parte, pornind de la ciclul primar și cel gimnazial, în cadrul Liceului «Mincu» desfășurându-și activitatea Școala Generală 26, unde, în această perioadă au avut mari scăderi de efectiv de elevi, poate din cauza alăturării de Colegiul «Mincu». Avem două școli în aceeași zonă, Școala 24 și Școala 26. La Școala 24 se ajunge, în curând, la trei schimburi, nu două. Școala 26 are un număr sensibil mai mic de clase, într-un patrimoniu sensibil mai mare. Considerăm că prestigiul Școlii Generale 24, care atrage elevi, poate influența pozitiv și Școala 26, acesta fiind motivul comasării. Pe zona vocațională, clasele de arhitectură ar urma să funcționeze la Liceul de Arte Plastice, ambele profile fiind vocaționale. De asemenea, ele fiind apropiate din punctul de vedere al multor materii, rezolvând, astfel, și felul în care se desfășoară activitatea la «Tănăsescu», într-un spațiu foarte mare, dar foarte potrivit pentru ambele profile. Clasele de electronică ar urma să meargă la «Ungureanu», acolo unde există deja o tradiție și un număr mare de clase de același tip, iar clasele de construcții vor merge la Colegiul Tehnic de Vest”, ne-a spus Diaconu.
După votul dat de consilierii locali urmează ca primăria să obțină avizul pentru divizarea totală de la Inspectoratul Școlar Timiș.
Colegiul Tehnic „Ion Mincu” funcționează în formula actuală din 2013, când au fost comasate aici și fostul liceu de poștă, și Școala Gimnazială 26. „Ion Mincu” a fost primul liceu cu profil de arhitectură din Timișoara, deschizându-și porțile în anul 1968.
Citiți principiile noastre de moderare aici!