Istoria şcolii începe la data de 23 aprilie 1870, când se împlineşte o veche dorinţă a locuitorilor timişeni: înfiinţarea unei şcoli superioare în Timişoara, consecinţă a dezvoltării economice, sociale şi culturale a oraşului şi a zonei. Şcoala este înfiinţată în urma semnării contractului între Primarul Timişoarei şi Ministrul Culturii şi Cultelor de la Budapesta. Însă şcoala poate beneficia de noua locaţie, construită pe locul fostei primării rasciene şi a teatrului abia în 1878. Noul edificiu este construit sub conducerea fraţilor Josef şi Johann Reiber. Primele clase ale Şcolii Superioare Reale din Timişoara îşi desfăşoară activitatea în perioada 1870-1878 în incinta Spitalul Orăşenesc pentru Adulţi. La început limba de predare a fost maghiara, cu explicaţii în limba germană. Manualele în limba germană şi materialele didactice pentru laboratorul de chimie, fizică, biologie, cabinetul de desen au fost aduse de la Viena. După Marea Unire din 1919, Valeriu Branişte, în calitate de şef al Resortului (Ministerului) Culte şi Instrucţiuni Publice din cadrul Consiliului Dirigent al Transilvaniei înfiinţează la Timişoara Liceul German de Stat, care are sediul actualului Liceu Teoretic „Nikolaus Lenau”. De-a lungul anilor şcoala primeşte diferite denumiri şi are chiar diferite locaţii imediat după al 2-lea Război Mondial. În 1955 revine în vechiul edificiu, iar din 1957 reia numele poetului austriac Nikolaus Lenau, denumire confirmată prin decret în 1970. Din anul 1995 la liceu se organizază examenul pentru obţinerea Diplomei de Limbă Germană C1 (Deutsches Sprachdiplom), iar din 2000 funcţionează clasele de la secţia specială germană cu bacalaureat german – român.
Astăzi, şcoala este coordonată de prof. Elena Wolf şi este una dintre unităţile de învăţământ cele mai dorite de părinţii copiilor din oraş. După activităţile care au loc pe clase luni dimineaţă, la ora 16.00 va avea loc festivitatea de aniversare a 140 de ani de la înfiinţarea şcolii, în sala festivă a Liceului „Nikolaus Lenau”, la ora 19.00, o animaţie cu foc în Piaţa Unirii nr. 7, iar de la ora 19.30, un concert de orgă şi chitară clasică la Domul Romano-Catolic din Piaţa Unirii, unde intrarea este liberă.
UPDATE. Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, prefectul Mircea Băcală, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, şi consulul Republicii Federale Germania la Timişoara, Klaus Christian Olasz, au fost doar câteva dintre personalităţile locale prezente şi premiate în cadrul festivităţii oficiale prin care a fost marcată sărbătorirea celor 140 de la înfiinţarea Lenau Timişoara. Dacă primarul Gheorghe Ciuhandu a fost prezent şi în calitate de fost elev al acestei şcoli şi a oferit la rândul său o diplomă din partea municipalităţii pentru conducerea instituţiei de învăţământ, consulul Klaus Christian Olasz a mărturisit că atunci când vine în liceul timişorean simte că vine acasă. Prof. Elena Wolf, directoarea Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau”, le-a mulţumit tuturor personalităţilor prezente pentru colaborare şi sprijin şi le-a oferit plachete în semn de mulţumire. În deschiderea festivităţii, elevii şcolii şi ai liceului au susţinut un scurt program artistic, au intonat imnul şcolii şi au recitat poezii semnate de poetul austriac Nikolaus Lenau.
Delia S. Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!