Operațiunea de dezinsecție, dezinfecție și deratizare a fost blocată mai bine de patru ani în Timișoara. Licitația organizată în toamna lui 2013 de primărie a fost contestată în instanță de firma Romprest, iar procesul a ținut până în toamna lui 2017, când municipalitatea se lăuda că a câștigat acțiunea.
În cei patru ani nu s-a făcut dezinsecție în Timișoara, cu excepția unei perioade când s-a stropit cu substanțe împotriva insectelor, în 2016, în regim de forță majoră, deoarece exista amenințarea virusului Zika.
Din vara lui 2017, reprezentanții primăriei au semnat un contract cu firma Deraton, care a putut face dezinsecție și deratizare în oraș timp de șase luni, cu 182.000 de lei. Contractul cu Deraton a expirat însă în 24 februarie 2018, când funcționarii din primărie încă nu aveau pusă la punct documentația pentru o nouă licitație, deși procedura fusese deblocată încă din 31 octombrie 2017.
Abia în mai 2018 s-a stropit din nou împotriva insectelor nesuferite din capitala Banatului, după ce primăria a cumpărat serviciile printr-o procedură de achiziție publică, oferta prezentată de firma Medinet Hygiene Consulting din Arad fiind considerată cea mai bună, având prețul cel mai mic. A cerut 55 lei/hectar să scape orașul de țânțari, musculițe, căpușe și alte dăunătoare. Reprezentanții primăriei ne explicau că se va stropi serios de două ori în tot orașul și că se vor mai face intervenții de urgență, acolo unde va mai fi nevoie. Totul în limita fondurilor disponibile.
Încă o licitație cu ghinion
Între timp a fost lansată și licitația pentru delegarea serviciului de dezinsecție, dezinfecție și deratizare, pentru următorii patru ani, primăria punând la bătaie aproape 10 milioane de euro. Vorbim, mai exact, despre 46,02 milioane de lei cu TVA, adică 9,8 milioane de euro, suma exactă urmând să fie aflată abia după stabilirea unui câștigător.
Ofertele au putut fi depuse până în 30 mai. Surpriză însă! În 29 mai, licitația a fost contestată. Nemulțumiți de documentația primăriei au fost reprezentanții unei firme care nu-și au sediul în Timișoara.
Sursele noastre spun că oficialii firmei au contestat licitația pentru că nu le-a convenit că erau obligați să aibă un punct de lucru în Timișoara, pentru a fi la dispoziția municipalității într-un termen de 24 de ore, atunci când este nevoie să se stropească în oraș. Am încercat să aflăm de la reprezentanții primăriei ce s-a întâmplat, dar nu au vrut să ne spună nici numărul firmelor participante la licitație, nici motivele contestației. În orice caz, firma a primit câștig de cauză de la CNSC, așa că, cel mai probabil, procedura va fi reluată.
„Avem o contestație, din păcate, de la o firmă. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a admis suspendarea procedurii de atribuire în contradictoriu cu autoritatea contractantă, Municipiul Timișoara, și a dispus suspendarea procedurii de atribuire până la soluționarea contestației. Cu privire la celelalte capete de cerere din cuprinsul contestației, Consiliul se va pronunța printr-o decizie ulterioară”, a explicat viceprimarul Farkas Imre pentru tion.ro.
Reprezentanții instituției de pe C.D. Loga dau asigurări că documentația pentru licitație era făcută ca la carte. Oficial, CNSC ar trebui să răspundă în 30 de zile la contestația completă, dar nu se știe când va veni acest răspuns și ce va dispune Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.
Timișoara, invadată de musculițe
Dacă țânțari n-au mai fost atât de mulți în ultima perioadă în Timișoara, urbea de pe Bega se confruntă cu o altă problemă: musculițele. Nici măcar specialiștii plătiți de primărie să stropească împotriva insectelor nesuferite nu-și explică invazia de musculițe. Cert este că se va face în continuare dezinsecție în Timișoara, dar în situații de urgență și totul în limita fondurilor disponibile, care sunt de aproape 150.000 de lei, puțin peste 31.000 de euro.
„Noi am stropit și marțea și miercurea trecută cu dezinsecția, iar joi au apărut musculițe. Nu am putut să mai facem dezinsecție, au fost evenimente în oraș. Vom mai stropi vineri și repetăm săptămâna viitoare. Cu musculițele nu ne explicăm ce s-a întâmplat. Și anul trecut a fost la fel în această perioadă. Se va face în continuare dezinsecție. Se poate stropi de două ori în tot orașul, iar apoi dacă sunt situații de urgență, în locurile cu probleme. Avem însă fonduri limitate, conform procedurii prin care am achiziționat acest serviciu”, ne mai explică viceprimarul Farkas Imre.
Potrivit specialiștilor firmei Medinet Hygiene Consulting din Arad, „insecticidele folosite sunt de contact și de ingestie, asta presupune că anumite specii de insecte îl mănâncă împreună cu vegetația pe care se depune și la altele este suficient să ajungă pe suprafața exoscheletului”.
„Toate insecticidele atacă sistemul nervos al insectelor și dau schimbări majore de comportament, mai ales imediat după aplicare. Asta presupune că sunt deranjate și zboară înnebunite, ieșind din locurile normale în care se ascund. Asta se întâmplă mai ales în zonele cu vegetație densă, unde acestea nu mai stau ascunse sub frunze. Sunt afectate mai ales cele care sunt în dezvoltare și care în mod normal nu ar zbura la fel de mult ca și cele adulte”, explică specialiștii firmei arădene.
Rămâne de văzut ce decizie va lua Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.
Articole pe aceeași temă
Cum a decurs prima zi de dezinsectie la Timisoara: s-a stricat masina, s-a stropit doar in sud
Timisoara, tot fara dezinsectie. Abia acum se pregateste licitatia
Citiți principiile noastre de moderare aici!