Consiliul Local Timişoara a adoptat, în 2012, în mandatul lui Robu, o hotărâre prin care s-a stabilit ca Direcţia de Patrimoniu a primăriei să identifice toate clădirile aflate în proprietatea municipalităţii care nu aduc venituri, urmând să propună apoi consiliului local vânzarea acestora. În hotărârea de atunci erau date şi câteva exemple: Turnul de Apă din Iosefin, două case aflate în ruină din zona turnului, două clădiri din curtea fostului Comisariat Militar şi chiar o aripă a Primăriei Vechi de pe strada Vasile Alecsandri şi a… Bastionului.
Viceprimarul Traian Stoia se declara pentru vânzarea Turnului de Apă, o idee pe care iniţial a susţinut-o şi primarul Nicolae Robu, dar ulterior, când au apărut reacţii negative cu privire la intenţia de a vinde un monument istoric, edilul-şef a declarat că de fapt vânzarea ar fi o ultimă opţiune. Că se caută un partener privat care să investească acolo, care să reabiliteze turnul şi să-l transforme în cafenea, restaurant ori cofetărie, şi că s-ar dori în primul rând o asociere în participaţiune sau un parteneriat public-privat.
Tot în 2012, aleşii locali au aprobat transferarea Turnului de Apă de pe strada Gheorghe Bariţiu din patrimoniul societății Aquatim în cel al primăriei. Iar de-atunci… nu s-a mai întâmplat nimic. Cu toate acestea, primarul spune că subiectul este discutat frecvent la nivelul primăriei, fiind în sarcina vicelui Stoia să facă demersurile pentru scoaterea la licitaţie a monumentului. La fel şi în cazul unui alt proiect, care vizează realizarea unei terase pe Podul de Fier din Iosefin, o idee care a fost deja prezentată de viceprimar.
„Nu s-a scos încă la licitaţie… Nu e păcat? Toată zona aceasta ar trebui să aibă o altă faţă, să punem în valoare Turnul de Apă şi, când și malurile Begai vor fi amenajate, asta înseamnă până la anul, ar fi foarte bine să avem aici o unitate funcțională, nu un loc în paragină. În fiecare zi de luni discutăm (n.r. – la şedinţele operative). Eu i-am dat undă verde, dar trebuie concret… Eu am dat undă verde să-l scoată să-l concesioneze pentru a se realiza un restaurant, un bar, ce se potriveşte. Fie îl dăm în concesiune, fie în închiriere. La fel și cu Podul de Fier din Iosefin. Vrem să avem acolo o terasă pe pod. Ideea este, dar să o punem în practică… Trebuie făcut caiet de sarcini și să îi dăm drumul. Nu s-a făcut… Am vorbit despre ele cu domnul Stoia, eu i-am dat undă verde, ba mai mult de atât, aproape în fiecare ședința de luni dimineață, în lista de probleme pe care le abordăm se află și cele două obiective”, a explicat Robu.
În urmă cu circa un an, tot primarul afirma că, decât să fie dat în concesiune turnul, mai bine ar fi vândut…
„Preferinţele mele sunt să facem o asociere în participaţiune cu un partener privat sau să încheiem un parteneriat public-privat cu cineva şi, dacă nu putem face aşa ceva, decât să rămână în paragină acel turn sau să îl concesionăm pe o perioadă de 50 de ani în care să nu se întâmple nimic cu el şi încasările la municipalitate să fie neglijabile, atunci ar fi preferabil chiar să îl vindem”, declara Robu în urmă cu un an.
Dincolo de faptul că ideile par să se schimbe de la an la an, edilul-şef spune că, într-adevăr, lucrurile se mişcă încet, dar că are promisiunea viceprimarului Stoia că în curând va fi organizată licitaţia pentru Turnul de Apă şi terasa de pe Podul de Fier din Iosefin.
„Am promisiunea domnului viceprimar că în perioada următoare se vor rezolvă lucrurile. Dânsul coordonează, că e în resortul dânsului, nu coordonez eu, nu pot să mă ocup eu și de lucrurile acestea. Dânsul mi-a spus că se va face, nu am intrat în detalii… De la mine are undă verde să scoată cât mai repede la licitaţie pentru închiriere cele două obiective”, a conchis Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!