În prezent, la Timișoara doar se prelevează rinichi, nu se și transplantează. Acest lucru ar putea fi însă posibil după ce se vor face amenajările necesare la Spitalul Județean Timișoara.
Conform estimărilor managerului Spitalului Județean Timișoara, până de Crăciun licitația pentru compartimentul de transplant renal va fi încheiată, iar din luna ianuarie a anului 2017 vor putea începe lucrările.
„Sper ca până după Crăciun să finalizăm licitația în ceea ce privește transplantul renal – acolo s–au cerut tot felul de clarificări. Este vorba de peste 1 milion de euro. Se reabilitează absolut toată secția de Urologie, care va fi prevăzută în proiect cu un compartiment de transplant renal – paturi de transplant. Banii vin de la consiliul județean, finanțarea este sută la sută asigurată. Vom face demersuri pentru finanțare și pentru aparatura și instrumentarul necesar pe secție și sala de operație și personalul care va deservi cele patru paturi de transplant”, a spus Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara.
Managerul Spitalului Județean Timișoara spune că secția de Urologie se află la prima modernizare de o asemenea amploare. Practic, va fi renovat tot etajul secției de Urologie, vor mai rămâne doar pereții, restul va fi înlocuit și modernizat. Se estimează ca după sărbători, la început de an, să înceapă modernizarea, iar într-un an și jumătate totul să fie gata – lucru ce va permite celui mai mare spital din Vestul țării să reia procedura de transplant renal. Atestarea pentru transplant renal a fost pierdută de Spitalul Județean Timișoara în urmă cu 15 ani deoarece nu existau săli de operație la standarde potrivite, care să le permită doctorilor să efectueze o astfel de procedură.
„În momentul de față noi facem doar prelevare de organe. Acesta este scopul pentru care trebuie să facem supermodernizare și dotare – pentru a reobține acreditarea pentru transplant. Se renovează tot etajul cinci, în afară de pereți totul se ia de la zero. Renovarea este prevăzută să se întindă pe durata a doi ani, Părerea mea este că în maxim un an și jumătate trebuie să fie de nota 10. Activitatea medicală se va desfășura în continuare”, a spus Craina.
La Timişoara s-au realizat operaţii de transplant renal în anii 1980, însă centrul a fost închis. Centrul de Transplant a fost redeschis în anul 1994 și a funcționat până în 2006.. Este nevoie de un bloc operator special, proceduri speciale de sterilizare şi crearea unor condiţii pentru pacient – cameră de sterilizare, saloane cu toaletă proprie şi altele.
Citiți principiile noastre de moderare aici!