„După cum se ştie din documentul de poziţie semnat atât de Consiliul Judeţean Timiş cât şi de toţi reprezentanţii localităţilor din judeţ, licitaţia pentru delegarea de servicii de concesionare salubritate şi operare pe deponeul Ghizela va fi susţinută de către Asociaţia Intercomunitară Deşeuri, unde participă toate comunele. Practic, noi, astăzi, în CJT, am aprobat studiul care fundamentează acest caiet de sarcini pentru a scoate la licitaţie operarea pe depozit, urmând a fi aprobat şi de Asociaţia Intercomunitară, după care introducem procedura de achiziţie. Licitaţia va avea loc în 52 de zile din momentul când reuşim să o punem pe Jurnalul Internaţional, pentru că va fi o licitaţie internaţioanlă. Doritorii trebuie să îndeplinească condiţiile din caietul de sarcini şi să aibă experienţa necesară pentru un asemenea deponeu cu mai multe componente. În mod sigur, în această tomană vom opera deja pe deponeu”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş Adam Crăciunescu.
Subiectul a fost abordat joi în cadrul plenului CJT. Conform documentelor, proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Timiş” este pregătit de către Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile în cadrul „Asistenţei tehnice în vederea pregătirii proiectelor în sectorul de mediu din România – asistenţă tehnică în vederea pregătirii proiectelor în sectorul deşeurilor solide – judeţul Timiş”.
În cadrul proiectului au fost realizate şi recepţionate următoarele obiecte de investiţii: staţia de sortare, staţia de compostare, instalaţia de tratare mecano-biologică şi depozitul conform pentru deşeuri nepericuloase.
În vederea exploatării depozitului Ghizela, serviciul de operare va fi concesionat către un operator privat. Cerinţele minime de operare ale instalaţiilor de pe amplasamentul Ghizela sunt: compostarea a minim 1.780 t/an deşeuri verzi, producerea şi comercializarea a minimum 785 t/an compost. Compostul rezultat trebuie să aibă o calitate care să permită valorificarea, sortarea a minimum 16.100 t/an deşeuri reciclabile colectate separat, obţinerea şi valorificarea a minimum 10.400 t/an materiale reciclabile. În depozitul de deşeuri nepericuloase vor fi eliminate minim 129.000 de tone de gunoaie pe an.
Citiți principiile noastre de moderare aici!