La două luni de când au semnat contractul de finanțare pentru fonduri europene, reprezentanții primăriei au reușit să dea drumul licitației pentru introducerea iluminatului public în Parcul Botanic. Caută proiectant și executant pentru „lucrări (proiectare și execuție) aferente obiectivului de investiții «Extindere iluminat public în Parcul Botanic»”.
Pune la bătaie 3,38 milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a aproape 700.000 de euro, iar ofertele pot fi depuse până în 17 august. Majoritatea banilor vin de la Uniunea Europeană, după ce proiectul a fost declarat eligibil la începutul acestui an.
„Investiția presupune realizarea unui sistem de iluminat public de calitate, inteligent, în Parcul Botanic din Timișoara, prin amplasarea unui număr de 219 stâlpi și 219 corpuri de iluminat cu tehnologie LED, precum și implementarea unui sistem de telegestiune, care permite controlul de la distanță”, transmiteau, la semnarea contractului de finanțare, reprezentanții ADR Vest.
Potrivit celor din primărie, iluminatul din Botanic va fi controlat chiar din centrul de management al traficului și este „un început a ceea ce vom face în termen de concept de smart city”.
Parcul Botanic a rămas singurul din zona centrală fără alei iluminate. Nu a avut niciodată lumină după lăsarea întunericului. Ultimele intervenții s-au făcut în 2016, când au fost refăcute aleile, iar studiul de fezabilitate pentru introducerea iluminatului public s-a făcut încă din 2017.
Potrivit documentației PMT, termenul de realizare a investiției este de zece luni. Odată ce municipalitatea va avea câștigător la licitație, se va lucra la proiectul tehnic, iar abia apoi va putea fi deschis șantierul. Dacă totul merge bine, Parcul Botanic ar putea avea lumină pe alei la începutul verii anului 2021.
Articole pe aceeași temă:
În 2021 vom avea lumină în Parcul Botanic. Abia s-a semnat contractul pe fonduri europene
Trimite articolul
XDouă întrebări: Câți copaci vor fi tăiați pentru introducerea iluminatului? Ce vom face cu iluminatul parcului în momentul în care (sper să nu) se va extinde municipalul?
O sa se facă lumina prin copacii rași sa mai facă loc cotețelor pe 4 roti unele mai vechi decât copacii în sine.
Un senzor de lumina nu va e suficient? Ne aprinde Robu lumina in fiecare seara?
…sistem de iluminat public de calitate,inteligent cu 219 stalpi ,219 corpuri de iluminat cu LED,.. Da este necesar un sistem de iluminat.rational fara grandomanii si fantezii bolnavicioase,mai ales ca dupa ora 22 parcul trebuie inchis ,deteriorarile si distrugerile se fac si ziua in amiaza mare..O intretinere si supraveghere decenta este binevenita,acolo exisata si o Sectie Horticultura!!Azi am identificat peste 35 copaci uscati care trebuie taiati si inlocuiti macar in Octombrie.
nu trebuie lumina in parc … cine sa umble noaptea Dupa ora 0.00 ? Numai boschetarii , Aurolacii sii probabil Violatorii ? Alt proiect marca P.N.L.. Sunt destule parcuri iluminate in Timisoara ce ar fi sa protejam macar unul ?
Nu cumva sum aia 700 de mii de euro se ascunde prea vestita fantana luminoasa si muzicala?
-
Poluare luminoasa in Parcul Botanic, niciodata
Din astea cu “s-ar putea face” in preajma alegerilor am mai auzit. De la metrou incoace. Pasajul Solventul a ajuns la “un nou pas” iar Podul Jiul la faza… pauza, dupa ce s-a platit proiectul.
Lucrarile de mare anvergura care necesita bani gramada nu sunt in program, ca de exemplu: renovarea scenei din Parcul Rozelor a ajuns la faza “nu sunt sanse prea curand” iar skate-parcul de pe Republicii la faza “nu se poate”. “Stiam, ma bucur, felicitari!” parca e expresia agreata de cel mai bun primar.