PMT a pornit joi, 6 februarie, procedura pentru „proiectarea și execuția privind reabilitarea rețelei de termoficare în Timișoara”, un contract împărțit pe două loturi: lot 1 – reabilitarea a 9,067 km traseu de rețea termică primară și lot 2 – reabilitarea a 20,095 km traseu de rețea termică secundară. Este vorba despre retehnologizarea Colterm, proiect despre care se discută de mai mulți ani.
E nevoie de astfel de lucrări pentru că specialiștii Colterm au raportat pierderi mari de căldură, care au crescut în ultimii ani de la 19,33% la 29,8% din cantitatea de căldură produsă în sursă, tendința fiind una crescătoare, precum și un număr mare de avarii și lipsa sistemului de detectare și monitorizare a avariilor. Mai mult, conductele de branșament ale instalațiilor interioare din blocuri nu au regulatoare de presiune diferențială și nici robinete de echilibrare, se arată într-o hotărâre de consiliu adoptată în toamna lui 2018.
Primăria Timișoara pune la bătaie cel mult 138,9 milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a 29 de milioane de euro. Banii vin prin Programul Operațional de Infrastructură Mare – POIM 2014-2020, Axa prioritară 7, iar primăria pune o cofinanțare de 25,59 milioane de lei, 2% din valoarea totală eligibilă și TVA pentru cheltuielile eligibile.
„Explodează” prețul gigacaloriei
Numai că implementarea proiectului vine la pachet cu scumpirea tarifelor. În ghidul solicitantului este trecut „un plan anual de evoluție a tarifelor, conform rezultatelor analizei cost-beneficiu, aprobat prin hotărârea CL”.
„Stabilirea planului anual de evoluție a tarifelor s-a făcut în baza analizei de suportabilitate, al cărui scop îl reprezintă stabilirea tarifului maxim ce poate fi suportat de populația beneficiară a serviciului de termoficare, tarif care să acopere atât costul de producere, cât și valoarea investițiilor. Pe baza studiilor relevante din domeniu, raportul mediu de suportabilitate pentru stabilirea tarifelor este de 8,5% pentru gospodăriile cu venituri medii”, susțin specialiștii PMT și Colterm.
Planul tarifar presupune, de fapt, o „explozie” a prețului la gigacalorie, estimat să crească cu peste 20% din anul 2021. Planul anual de evoluție a tarifelor pentru energia termică furnizată în Timișoara gândit de Colterm se întinde din 2018 până în 2040.
Reprezentanții societății de termoficare susțin că prețul gigacaloriei facturate populației rămâne 318 lei sau 68,38 euro până în anul 2020. Din 2021 însă, este prevăzută o creștere cu 20,7%, ajungând la 383,8 lei sau 82,54 euro. Anul 2023 ar veni cu o nouă majorare, de 3,4%, iar 2024 cu încă o majorare de 3%, în timp ce în 2026 s-au adăuga alte 3,1%, iar 2027 ar veni încă 3,6% în plus, ajungându-se la 94,47 euro. Tarifele ar crește apoi cu câte 0,1% până în 2034, după care ar urma să scadă, cu procente între 0,1 și 0,3%, pentru ca în 2040 să avem un preț al gigacaloriei de 96,15 euro, adică 447,1 lei.
Șantier de doi ani
Contractul de finanțare pentru retehnologizarea Colterm a fost semnat încă din luna mai a anului 2019. Termenul de implementare a proiectului este de 24 de luni: trei pentru proiectare și 21 pentru execuție. Defectele vor fi notificate apoi în minimum 36 de luni de la data emiterii procesului-verbal de recepție a lucrărilor.
Consilierii locali au majorat în decembrie 2019 prețul gigacaloriei, dar abonații nu sunt afectați. A crescut însă subvenția primăriei către Colterm, o societate aflată de multe ori la limita falimentului, cu datorii istorice, salvată în repetate rânduri de municipalitate.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XColterm o gaura o mare neagra care inghite f.f. multi bani pentru directori, amante si secretarele care taie frunza la caini . Timp de 30 de ani nu au facut mai nimic dar cersesc bani anual, sume care nu se vad in investitii. La retele si puncte termice modernizarile au fost la nivel de carpeala astfel incat la 30 de ani de la Revolutie exista peste 50% pierderi de la producator la locuinte!
-
Banii sunt tocati e una, dar cand aud ca vine cate o vita si incepe cu texte ca incalzirea centralizata este mai eficienta si economica imi vine sa-i dau in cap.
Pentru complectarea si finalizarea inelului 4 nu sunt bani europeni? Oare de ce nu este marele Colterm lasat sa moara? Daca la urmatoarele alegeri iasa tot Robu, fara suparare, ne meritam soarta.
-
Prosti ca tine ma deprima…pentru tine ultimii 30 de ani nu reprezinta un indiciu solid ca inlocuirea unui kkat cu alt kkat nu rezolva nimic? Nu poti pricepe ca Robu este un kkat care face parte dintr-un ocean de kkat…ce rezolvi ca scoti acest kkat din oceanul dejectiilor umane, in mod special cand il inlocuiesti cu un alt mare kkat pe nume Fritz? De acesti kkati se poate scapa doar printr-o reforma nationala…desfiintarea a 90% din functiile bugetarilor, din legislatie, din atrubutiile guvernului…ma rog, n-am timp sa iti explic. Dar termina cu tampenia asta ordinara numita “vot”…si aminteste-ti ca kkataul de Robu nu a fost ales de nimeni…a devenit primar cu 14%, este ilegitim, este un kkat.
-
Dude, in primul si primul rand lasa jignirile. Ai incercat sa fi superior dar ai esuat lamentabil. Pe mine oamenii ca tine ma deprima care cred ca rezolva ceva cu jignirile de cartier. Daca nu esti capabil de o discutie decenta fara sa jinnesti, mergi inapoi de unde ai venit. Nu are nimeni nevoie de unul ca tine.
-
Trol jegos.
-
-
Dar consilierii ce spun ? Nu ei sunt vocea poporului ? Ce spun consilierii alesi de pop[ulatie ? Asculta vocea celor care i-au ales sau vocea intereselor primatului.Sau au si ei interese pentru mentinerea Coltermului ?
-
E in interesul timisorenilor sa se mentina coltermul desteptule..mai suntem si unii care nu vrem sa ne intoxicam sau explodam cu centralele voastre!
-
Nu vrei nici buletin din ala nou cu semnul diavolului asai?
-
-
Eu nu inteleg economia asta de piata, daca retehnologizezi, elimini pierderile, elimini costurile mari pe avarii dese si multe, elimini o vreme cheltuieli de reparatii curente cum poti sa zici de la inceput ca asta inseamna scumpirea gigacaloriei? Normal ar fi ca o retehnologizare sa faca mastodontul asta de COlterm mai profitabila, mai eficienta…..dar na, profitabilitatea se pare ca tot pe buzunarul consumatorilor finali se va face. Si asa avem unul din cele mai mari preturi la gigacalorie din Europa…..acum….inainte de scumpire….
“Costurile pentru încălzire din România sunt cu 18% mai mari decât media europeană, se arată în studiul A.T. Kearney, care argumentează această realitate prin ineficienţa din industria românească, ce suferă de costuri foarte mari de producţie.
Astfel, un preţ pe Gcal de 60 de euro este existent şi în Germania, unde PIB-ul pe cap de locuitor este de 30.428 de euro, faţă de România unde PIB-ul per capita este de doar 6.334 de euro.
Cea mai fericită situaţie este prezentă în Benelux, unde preţul pe Gcal este de 36 de euro, în timp ce PIB-ul per capita este de 48.261 de euro.
Un alt stat cu un preţ al gigacaloriei apropiat de cel plătit de consumatorii din România este Finlanda, cu 59 de euro pe gigacalorie. PIB-ul pe locuitor al Finlandei este însă de 35.094 de euro.
De asemenea, în Lituania, ţară cu un PIB pe locuitor de 9.582 de euro, preţul gigacaloriei este de 39 de euro.”
doar cateva exemple…..
-
Probabil in tarile respective nu au lasat sa se rablageasca centralele cum au facut la noi in tara sub atata guvernare pesedista.. acum costa mai mult sa repare..logic.. tevi neschimbate de 40 de ani..fireste ca o sa coste mai mult decat la cei care au intretinut. E foarte bine ca incearca sa retehnologizeze acum..chiar si in al 12-lea ceas.
-
Alo tu bat-man unde este PIB-ul Romaniei si salariul mediu anual sa fac si eu o comparatie. ne lasi asa in ceata, intergalacticule
“retehnologizarea” trebuie inceputa cu demiterea si urmarirea penala la dinozaurilor care au pus pe butuci Coltermul
Dupa retehnologizare se presupune ca vor scadea pierderile (aproape 30%) si implicit costurile. Deci cum de se mareste pretul in pararel cu reducerea pierderilor e lipsit de logica. Probabil ca va urma un nou val de debransari…
-
Doar nu vrei să plătească retehnologizarea din banii păpați pe mașini de lux și vacanțe? :)))))))))
Ok si daca nu ar fi Colterm ce alternativa am avea? Nu vorbiti de centrale de apartament. La fel cum curentul nu si-l genereaza niciun locatar individual cu eoliana la fereastra sau panouri solare la balcon asa nici incalzirea intr-un imobil in care se locuieste in comun nu trebuie sa se faca individual, la bloc. La casa e una, la apartamente de bloc, si mici e altceva. Centrala e ok dar pe cladire nu sandrama in fiecare apartament, Centralele de apartament sunt regula azi, mai toata lumea are, deci e firesc, ba nu e. Depinde din ce perspectiva priveste fiecare. De aceea am dat exemplu cu productia individuala de curent electric. Centrala de apartament e un trend mai accesibil azi pe fondul problemelor Colterm sau din lipsa altor solutii. Mai demult trebuiau cautate solutii, acum suntem in al 12-lea ceas.
-
Si totusi solutia centralelor individuale se dovedeste cea mai aplicata solutie in practica:
Romania are un parc de circa 2,6 milioane de astfel de centrale.Nu stiu de ce unii tot vor sa reinventeze roata, dar sa nu iasa rotunda, ci cu colturi!
Centrale de bloc, de scara etc. – DA, exista, ofera o gigacalorie mai ieftina decat a Coltermului, dar nu ofera INDEPENDENTA ENERGETICA.
Adica se cearta pensionarii (care vor sa porneasca centrala in octombrie sau noiembrie) cu cei care au copii mici (care vor caldura din septembrie) pe dilema: cand sa pornim centrala blocului? la ce temperatura o reglam?
Închideți aceasta gaură neagră, cu banii care vreti sa ii cheltuiti cumpărați centrale de bloc , sau de scara , dati afara taietorii de frunze la cîini care populeaza birourile de acolo , sa meargă în sectorul privat , sa vedem daca sint angajati , si pe ce posturi sînt angajati , daca fac fata cerintelor , pe măsură competentelor, eu cred ca tot ce s a cheltuit cu aceasta companie trebuie imputat șefilor de aici si de la primărie în frunte cu primarul de acum si cu cei de dinainte .
ce investitii, primar oligofren? de cel putin o luna, langa michelangelo, incalzesti aerul pe banii mei cu o conducta sparta. abureste acolo, ca statuie de amorfa a incompetentei tale de bou gramada ce esti. laba la greu in pmt&firmele de partid. sugi cucu’ la alegeri si la puscarie, robulache!
cu 30 de milioane incalzesti toata timisoara 10 ani sunteti nebuni!exista pompe de caldura extrasa din pamant apa termala care ar fi gratis!
Cu banii astia se cumpara centrale de apartament pentru toti timisorenii care nu au, si se trage si gaz pana la ei. Cheltuiala se face o data, apoi doar incasezi.Centralele in condensare sunt mult mai putin poluante decat un furnal al Colterm. Subventia la gigacalorie si reparatiile la tevi trebuie facute anual, deci gaura nu se va inchide niciodata, pe cand centralele individuale sunt in cheltuiala proprietarilor si nu costa primaria nimic. Si atunci stai si te intrebi, oare ce-i mana in razboiul asta de tin atata la gaura neagra numita Colterm?
-
Explodeaza tu cu centrala ta cu tot..eu nu am chef sa explodez sau sa ma intoxic din cauza inconstientilor ca voi. Nu avem suficienta poluare? Ne mai trebuie extra centrale? Magarilor!
Miroade de la o posta a sifonare de bani prin lucrari fantoma la preturi de lux. Voi urmari cu atentie proiectul si voi sesiza autoritatile de orice abatere a celor de la Colterm.
-
Miroase de la o posta a paranoia si prostie.. daca ai tevi sparte si nu ai apa calda sau caldura nu iti place.. daca repara pe bani europeni si ceva bani ai primariei nu iti convine.. ba frate..dar hotarati-va!!
Subventioneaza robu iar cu bani de la prostimea care nu sta miloaga statului. Faceti dracului centrale de cartier macar. Lasati mastodontul ala sa moara linistit. Hotilor!