„Dacă este la ieșirea din spital, nu e o rupere de cer. Să nu se creeze un precedent și să ne trezim cu alte și alte taxe. Mi-e foarte teamă de așa ceva, să nu se creeze precedentul cu această taxă la externalizare. Nu este foarte mult deocamdată, dar se creează precedentul și se face și la intrare în spital, și pe zile. Nu mai înțelegem nimic din sistemul ăsta de sănătate”, a declarat președintele Sanitas Timiș, Livius Cârstea.
De cealaltă parte, directorii spitalelor din Timișoara salută introducerea coplatei, care va crește veniturile unităților medicale, însă nu cu mult. Calculând internările de la Spitalul Județean din Timișoara în 2012 obținem o sumă de 460.000 de lei, în condițiile în care unitatea sanitară a găzduit și tratat 46.000 de pacienți anul trecut. Suma însă este mică în comparație cu datoriile spitalului, care erau de 22 de milioane de lei la finalul lui 2012.
„Eu am spus din totdeauna că dacă vom introduce coplata, ea să fie o sumă modică pe care să și-o poată permite toată lumea. Și 10 lei este o sumă modică. Cred că va mai stopa din abuzul de servicii medicale acolo unde este cazul”, spune a declarat managerul Spitalului Județean Timișoara, Ciprian Bogdan.
Coplata care va fi introdusă de la 1 aprilie obligă pacienții la achitarea unei taxe de maximum 10 lei pentru zilele petrecute în spital. Taxa nu se va aplica serviciilor de urgență.
Pentru (banuitele) prostii ale medicilor sunt pedepsiti pacientii
Citiți principiile noastre de moderare aici!