Președintele Consiliului Județean Timiș Călin Dobra crede că beneficiile în ceea ce privește titlul de Capitală Culturală a Europei pe care îl va purta Timișoara se vor vedea după anul 2021, dar spune că e foarte importantă această perioadă de pregătire.
„Un lucru pe care eu îl cred cu tărie: E foarte importantă această perioadă de pregătire a proiectelor pentru 2021. E important anul 2021 în sine, dar să știți că este și mai importantă continuitatea. De fapt, beneficiile județului Timiș și ale Timișoarei vor fi după 2021. Depinde de noi să realizăm proiecte de anvergură, care să aibă continuitate, depinde de noi să promovăm județul Timiș cât mai intens, Timișoara cât mai intens, astfel încât să trezească curiozitatea turiștilor de a fi prezent în județul Timiș”, a spus Dobra.
În ceea ce privește investițiile în instituțiile de cultură, CJ Timiș mai are de realizat, în ceea ce privește Muzeul de Artă, un proiect foarte vechi, care se referă la finalizarea lucrărilor la această instituție, Sala Baroc fiind deja realizată și funcțională de ani de zile.
„În dosarul de candidatură privind acest titlu, consiliul județean și-a asumat două proiecte. Unul dintre ele se referă la reabilitarea Muzeului de Artă, sala Baroc, și extinderea care a rămas nefinalizată, un proiect foarte vechi, început de Ministerul Culturii. În ultimele discuții avute cu reprezentanții Ministerului Culturii, aceștia au reluat lucrările, vor ajunge la un anumit stadiu, vor face recepția și vor preda lucrarea Consiliului Județean Timiș, pentru a continua lucrările, să finalizăm Muzeul de Artă”, a spus Călin Dobra.
La Castelul Huniade (Muzeul Național al Banatului) sunt probleme la aripa de Nord-Vest, dar reprezentanții Consiliului Județean Timiș vor încerca deschiderea celeilalte părți din muzeu pentru anul 2021.
„La Castelul Huniade discutăm despre un proiect început de aproximativ 10 ani de zile pentru consolidarea laturii de nord-vest. Din păcate, nici la momentul actual nu putem să discutăm de încheierea acestei lucrări. Am luat decizia să facem o expertiză tehnică, să vedem exact situația la momentul actual. Această expertiză tehnică ne-a indicat anumite aspecte, dar dorim să aflăm mai în detaliu anumite situații și probleme care sunt la acest castel. (…) Am discutat cu specialiștii pentru a găsi o altă variantă.
Să lăsăm latura de nord-vest să-și urmeze cursul procedural pe care-l are și să încercăm să beneficiem de fonduri europene pentru reabilitarea diferenței din cadrul castelului. Să încercăm să deschidem o parte din castel pentru anul 2021. Este obligatoriu să-l deschidem atât cât putem circuitului turistic, să-l deschidem publicului”, a declarat Dobra.
Reabilitarea restului castelului va fi făcută din fonduri europene (5 milioane de euro), iar dacă timpul este prea scurt pentru accesarea banilor de la UE, atunci renovarea se va face cu bani din bugetul CJ Timiș.
Dobra spune că îi așteaptă pe reprezentanții Asociației Timișoara – Capitală Culturală Europeană să vină cu proiecte pentru a fi finanțate de Consiliul Județean Timiș, după ce vor fi analizate de o comisie.
„Obligația consiliului județean este să-și plătească cotizația în cadrul asociației, care este de 500.000 de lei pe an. Bineînțeles că ne plătim această cotizație pentru funcționarea asociației. Pe de altă parte, finanțarea de la consiliul județean către asociație se face foarte clar prin ceea ce înseamnă depunerea de proiecte, Așteptăm din partea asociației, în perioada imediat următoare, depunerea de proiecte pe anul 2018, care vor fi analizate de comisia consiliului județean, și finanțarea acestor proiecte parțial, pentru că au și reprezentanții asociației obligația să vină cu o anumită cotă parte. Sunt ferm convins că vor obține finanțare și de la Primăria Timișoara”, a spus liderul CJ Timiș.
Dobra a mai spus că instituțiile de cultură care țin de Consiliul Județean Timiș aduc un plus de valoare proiectelor Asociației Timișoara – Capitală Culturală Europeană, prin activitățile lor.
„Muzeul de Artă, Muzeul Național al Banatului, Muzeul Satului, Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Teatrul Merlin, Biblioteca Județeană, toate cele șase instituții de cultură care sunt în subordinea consiliului județean sunt membre în cadrul acestui proiect. Eu cred că prin activitatea lor și prin proiectele care sunt finanțate de consiliul județean și gestionate de către aceste instituții de cultură, în parteneriat cu asociația, pot să aducă plus valoare”, a mai spus președintele CJ Timiș.
Material care a apărut în săptămânalul Agenda.
Citiți principiile noastre de moderare aici!