Robu nu este de acord cu propunerea UNPR de a impozita suplimentar persoanele cu mulţi bani.
„UNPR propune, acum, impozitarea averilor peste o anumită limită. Eu discut acum chestiuni de principiu, impozitarea specială. Noi liberalii în principiu suntem adepții fiscalității reduse și noi considerăm că important este într-o societate ca toți cetățenii să fie egali ca șansă și să fie egali în fața legii. Evident că o impozitare cu cotă unică are drept consecință contribuții diferite în sume absolute, în funcție de valoarea impozitată. Un anumit impozit, să zicem 16% aplicat la un venit mic înseamnă o sumă mică, iar aceiași cotă impozitată aplicată la un venit foarte mare înseamnă o sumă mare”, a spus Robu.
În opinia lui, statul nu umblă la „rădăcina răului”, adică la modul în care au fost obţinute unele averi.
„Ce credem noi, liberalii, că trebuie să se întâmple într-o societate sănătoasă este curmarea evaziunii fiscale. Nu este în regulă ca unii să aibă averi fabuloase și să fi plătit sume în discordanță cu acele averi, ca taxe și impozite pentru că dacă se întâmplă așa, atunci, evident, ei s-au sustras obligațiilor legale. Atunci, evident, soluția este ca Guvernul să pună la punct mecanismele de colectare a banilor, de detectare a evaziunii și de pedepsire a evazioniștilor încât să se descurajeze tentația spre evaziune și creșterea, în acest fel, a contribuțiilor la bugetul de stat și a bugetului de stat în sine. Nu văd o voință politică în acest sens. Noi tot încercăm să rezolvăm o mulțime de probleme în societatea românească și inclusiv în Timișoara, dar nu umblăm la rădăcina răului”, a mai spus Robu.
El a dat ca exemplu faptul că a tras mai demult un semnal de alarmă privind modul în care unii cetăţeni de etnie romă şi-au obţinut averile.
„Am tot abordat subiectul cu proprietățile țiganilor. Nu pentru că sunt de etnia respectivă, ci pentru că a sărit în ochii că unii reprezentanți ai acestei etnii au averi fabuloase și lumea se întreabă de unde au banii cu care au făcut acele averi. Dar la fel de valabil este să ne întrebăm de unde au făcut astfel de averi și cetățeni de etnie română, maghiari, germani și de orice altă etnie din această țară. Pentru că problema nu este una de natură etnică, problema este una de respectare a legii în ceea ce privește contribuția la bugetul local, la bugetele de stat, conform legilor în rigoare. Dacă s-ar vrea să se facă ordine, atunci ar fi foarte simplu să se ceară justificarea averilor și să se confiște averile care nu pot fi justificate prin prisma impozitelor plătite de deținătorii lor”, a concluzionat Robu.
Vă reamintim că la începutul mandatului său de primar, Nicolae Robu a propus „impozitul pe turnuleţe”, pentru a-i determina pe cetăţenii de etnie romă să nu mai facă aceste îmbunătăţiri caselor pe care le deţin, însă ulterior a aflat că acest tip de impozit ar fi ilegal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!