STMF a făcut deja un memoriu către Guvern, Ministerul Ssănătății și alte instituții, prin care solicită renunțarea la acest nou certificat de calitate prevăzut de lege, transmițând că procesul de acreditare este unul care consumă bani și timp, iar 70 la sută dintre medicii de familie ar trebui să-și închidă cabinetele din cauza procesului elaborat de certificare.
Acreditarea pentru asigurarea calității reprezintă un proces extrem de complex și foarte costisitor, transmit medicii de familie din Timiș.
„Un proces care depășește posibilitățile noastre materiale, stresant, consumator nu numai de bani, dar și de timp, energie, coronare și nerv”, specifică Claudia iftode.
Acreditarea trebuie obținută de medicii de familie și de cei din policlinică (ambulator), potrivit Legii nr.185/2017 privind asigurarea calității în sistemul de sănătate.
După trimiterea memoriului, președintele STMF Claudia Iftode le cere medicilor să nu se grăbească să se înscrie pentru acreditare.
„Stimați colegi din toată țara, medici de familie, medici din ambulatoriul clinic, medici din spitale și medici dentiști, Vă rugăm, nu vă grăbiți să vă înscrieți pentru acreditare pe site-l anmcs.gov.ro al CJAS-lor și al Municipiului București, temporizați! Nu vă temeți, legal, înscrierea se poate face până în 31 decembrie. Colegiul Medicilor din România recomandă ca Societatea Națională a Medicilor de familie (SNMF) la nivel central – prin boardul SNMF- precum și la nivel local, prin boardurile tuturor organizațiilor județene, să ia atitudine, să depună la toate instituțiile statului documente oficiale!”, transmite Claudia Iftode.
Prevederile Legii 185/2017 cu privire la asigurarea calității în sistemul sanitar se vor aplica tuturor tuturor medicilor care își exercită profesia în mod independent, indiferent de forma de organizare: cabinet medical individual, cabinete medicale grupate, cabinete medicale asociate, societate civilă, societate cu răspundere limitată, etc.
În memoriul lor, doctorii transmit că obligațiile noii legi sunt deosebit de împovărătoare pentru medicii care își exercită profesia independent. Aplicarea legii presupune mai multe etape. Prima se referă la depunerea unei documentații la A.N.M.C.S (Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate), ceea ce implică înscrierea și dovada de achitare a taxei de acreditare, o taxă al cărei cuantum este în prezent necunoscut. Apoi este indicată formarea și angajarea personalului cu atribuții de management calificat, urmată de încheierea unui contract cu un furnizor de consultanță recunoscut de A.N.M.C.S . În ultimă instanță se solicită evaluarea. A.N.M.C.S ia decizia. Dacă raportul de evaluare este pozitiv și unitatea acreditată, urmează etape de monitorizare periodice, care pot duce și la o reevaluare.
În prezent, Casele Județene de Sănătate sunt obligate să facă evaluări substanțiale, menite a asigura tocmai calitatea serviciilor medicale.
„Aplicarea prevederilor acestui act normativ va rezulta în final la scăderea calității actului medical, generându-se cheltuieli care nu sunt necesare și nici sustenabile financiar de unitățile în discuție, precum și birocrația, ceea ce va duce fără îndoială la scăderea timpului petrecut în cadrul consultațiilor cu pacienții, aspect esențial pentru furnizarea unui act medical de calitate”, se arată în memoriu.
Semnatarii memoriului (Societatea Timiș de Medicina Familiei și Patronatul Medicilor de Familie din Timiș.) apreciază că este necesară exceptarea de la aplicarea prevederilor Legii nr.185/2017 privind asigurarea calității în sistemul de sănătate a formelor de exercitare a profesiei de medic care prestează servicii de medicină de familie, medicină de specialitate și ambulatoriu clinic de specialitate cu și fără spitalizare de zi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!