Asociația a fost constituită la Sânnicolau Mare, dar are și un birou la Timișoara, deschis recent. Ghiță Petruș a înființat asociația Butterfly Dreamer în ianuarie 2012, pentru a oferi șanse tinerilor cu oportunități reduse. Desfășoară tot felul de campanii naționale – Dare to dream, Dare to learn, aici au loc tot felul de evenimente caritabile.
„Am strâns bani pentru aripa de copii de la spitalul din Sânnicolau Mare, facem o campanie de Crăciun în care voluntarii de la organizație realizează diverse lucruri handmade pe care le-am vândut în centru, organizăm un campionat de fotbal. Avem colaboratori în mai multe orașe ale țării, avem și la Constanța, avem o rețea la nivel internațional, din Japonia până în Pakistan, Brazilia. Facem schimburi de experiență. Realizăm activități pentru tinerii cu oportunități reduse. Îi trimitem în schimburi de experiență”, spune Ghiță Petruș, project manager Butterfly Dreamer.
Aproximativ 500 de tineri au fost trimiși în schimburi de experiență de asociație, în țară sau peste graniță. În aceste schimburi de experiență se întâlnesc tineri din diverse țări și desfășoară mai multe activități. Spre exemplu au discutat o săptămână despre cum să-și îmbunătățească vorbitul în public și au realizat un ghid pentru acest lucru.
Asociația se finanțează din fonduri europene, există anumite programe cu care lucrează, Erasmus plus, Europa pentru Cetățeni, Fundația Europeană de Tineret și altele. Dezvoltă și un proiect cu Universitatea de Vest Timișoara, cu Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Comunicare, pentru a realiza cursuri de drepturi ale omului cu studenții.
„Am dezvoltat manuale de educație non-formală și o să implementăm și în Timișoara ateliere de lucru destinate persoanelor cu dizabilități, colaborăm cu Asociația Ceva de Spus și vrem să organizăm activități cu ei în noiembrie, vrem să facem campionatul de fotbal de luptă împotriva rasismului în parteneriat cu LPS Banatul. Este un campionat în care se promovează ideea de luptă împotriva discriminării. Practic, două zile jucăm fotbal ca să promovăm un mesaj”, a spus Ghiță Petruș.
Asociația face multe și reușește să mai schimbe ceva. Voluntariatul se face la nivel extins în Europa și pe alte continente, dar la noi abia prinde contur.
„Noi totuși vrem să se schimbe ceva, educația, sistemul, dar nimeni nu prea vrea să facă ceva pentru asta. Eu m-am ocupat de asta pentru a lăsa ceva în urmă. Mai schimbi o sămânță acolo, dar se schimbă ceva. Mi-a plăcut. Dacă eu fac voluntariat, automat pot să zic și altora: «hai să fim împreună în această activitate». Toți trăim în societate și dacă toți așteptăm de la altcineva să facă ceva… Voluntariatul te face să te simți un pic mai bine. La noi încă există conceptul că voluntariatul e muncă. Nu are nicio legătură, mergi să faci ceva pentru că tu vrei, nu te obligă nimeni, mai vezi oamenii zâmbind”, a spus Ghiță Petruș.
Inițiatorul asociației mai sus descrise spune că începe să prindă voluntariatul și la noi. Mai mult, există și o lege a voluntariatului, care-ți recunoaște experiența, ai un contract de voluntariat, iar practica la facultate poți să o faci la un ONG, pe baza voluntariatului.
„Încet, încet se mișcă lucrurile. Față de acum 7-8 ani e și mai vizibil voluntariatul. Încă nu înțelegem care e diferența între voluntariat și muncă, dar cred că suntem pe drumul cel bun. Dacă oamenii vor să facă ceva, atunci întotdeauna vor găsi timp pentru acest lucru. Unui tânăr sau unei persoane mature care vrea să se apuce de voluntariat i-aș spune să încerce. Sunt atâtea probleme care necesită oameni și presupun un efort destul de mic din partea oamenilor. Dacă-ți alegi 2-3 ore pe săptămână lucrurile se mișcă, plus că-ți folosești tu timpul cu folos. E o chestie de care poți să te apuci, fiecare poate măcar să guste, așa… puțin, din conceptul de voluntariat, după aceea ori te molipsești ori îți dai seama că nu e pentru tine.”, a explicat Ghiță Petruș.
Asociația a realizat și o acțiune în care oferea îmbrățișări gratuite oamenilor pe stradă. Mina Duma, voluntar al asociației, a trecut prin această activitate a doua oară. Și ar mai face-o…
„Un voluntar fericit transmite un mesaj puternic până la urmă. O fată era mai tristă și am zis: «îmbrățișări, free hugs day» și imediat a sărit: «eu vreau, eu vreau». Fata chiar avea nevoie, chiar i-am făcut ziua mai bună, Este mai bună îmbrățișarea decât like-ul pe facebook”, a spus Mina.
Citiți principiile noastre de moderare aici!