Simbolul cartierului Iosefin, Turnul de apă, are proiectant încă din luna iulie, dar contractul pentru elaborarea DALI + PT a fost semnat abia la jumătatea lunii septembrie. De documentație se ocupă singurul ofertant interesat de concursul de soluții organizat de primărie, SC Studio Unu de Arhitectură SRL din Timișoara, cu subcontractanții Path’s Rout SRL și Expert SRL. Contractul are o valoare de 159.888 de lei cu TVA și trebuie predat primăriei în 120 de zile.
Ei bine, iată că avem deja o parte din documentație. În cea mai recentă ședință de consiliu local, aleșii au aprobat „documentaţia tehnico-economice-faza DALI și indicatorii tehnico-economici”. Odată transformată, turnul va avea un „lanternou/ spațiu de belvedere” de 16,1 mp, la o înălțime de 45,5 metri, un spațiu de evenimente culturale de 175,9 mp, aflat la 34,5 metri înălțime, o terasă înierbată la cota 1,3 metri, precum și un ascensor panoramic.
Lucrările sunt estimate la 8,8 milioane de lei cu TVA, adică aproximativ 1,85 milioane de euro, din care 7,2 milioane de lei înseamnă doar construcțiile și montajul.
„Unul dintre obiectivele propuse prin intermediul CEaC este să transformăm Turnul de apă din Iosefin, parte din patrimoniul național, într-un loc în care oamenii completează în mod activ infrastructura care trebuie să fie una deschisă, cuprinzătoare și să radieze de vitalitate. Intervenţia vizează crearea unui concept unitar-complementar între spaţiul multifuncţional neconventional – evenimente/ activităţi expoziţionale şi culturale şi baza turnului unde se propune un aparat de intrare cu zona de expunere secundară şi integrarea unei funcţiuni de alimentaţie publică/ (servicii) care provoacă remodelarea terenului; un complex care să reprezinte un pol de atracţie comunitar şi turistic”, se arată în proiectul de hotărâre.
Reprezentanții Primăriei Timișoara speră să obțină fonduri norvegiene prin programul RO-Cultura. Pot fi accesați maximum 2 milioane de euro/ proiect.
Monumentul industrial de pe strada Gh. Barițiu, cu înălțimea de 52 de metri, a fost ridicat în 1914, ca un „frate geamăn” al celui din cartierul Fabric, construit cu doi ani înainte. A fost proiectat de arhitectul Laszlo Szekely pentru a servi pentru compensarea consumului maxim de apă din cursul zilei. Atât turnul din Iosefin, cât și cel din Fabric puteau aproviziona orașul cu apă timp de patru ore.
Articole pe aceeași temă:
Turnul de apă din Iosefin, un pas mai aproape să devină centru cultural. Începe proiectarea
Trimite articolul
Xpod panoramic ca sa vezi tsigania din jur…. cand va treziti din prostie?
Pana ajunge turistul la turn, da pe drum de boschetari, tigani, jeg, iarba netunsa, trotuare de 30 cm alaturi de piste de biciclete….etc ! Din turn ce sa vada? mahalaua din zona?
Tichia…asta ii lipsea saracului!
Iarta i Doamne…ca nu au de unde!
2 mil de euro… nu mai bine bagai banii astia in centura orasului… faceai macar juma de kilometru? Era mai util… parerea mea.
E greu sa gandesti?
doua meleoane? faci unu nou cu banii astia:))
ASTA LIPSEA IN TIGANIE,CA SPITALELE SI DRUMURILE SI ETC ETC ETC SUNT PERFECTE,JIGODIE IMPUTITA
Perfect!
Dar ce sa vada turistii?
Balariile de pe malul raului Bega, cladirile degradate din zona Solventul si triajul darapanat al CFR ului?
Prima data trebuie amenajat Iosefin -ul cel putin ca in zona soarelui………….si pe urma vor avea turistii ce sa vada!
Noua moda robuliana: inierbarea!
Nu o sa fie ultima data cand auzim.
Geniala idee a ilustrului nostru primarului. Se vede ca orasul este 100% pus la punct. Toate trotuarele sunt ca in palma, spitelele si scolile sunt dotate la nivel UE iar strazile mai bune ca in Miami. In plus, se va putea admira din turn cum trece vaporetto pe Bega, cea mai mare realizare a unui primar de 50 de ani incoace.