V-aţi înscris în competiţia pentru câştigarea unui loc de parlamentar, la Camera Deputaţilor, la alegerile din 11 decembrie, din partea PNL. Ce v-a motivat să luaţi această decizie?
Sunt membru PNL din 1996. În tot acest timp, am muncit cu seriozitate şi determinare pentru a-mi construi o carieră politică şi administrativă solidă. Am acumulat multă experienţă, mai cu seamă în administraţie, în funcţiile pe care le-am deţinut. Acum am simţit că este momentul să îmi folosesc această experienţă mai eficient, în slujba cetăţenilor judeţului Timiş, din poziţia de parlamentar.
Aţi fost o perioadă subprefect al judeţului Timiş. Cum a fost colaborarea cu administraţiile locale şi cum plănuiţi să colaboraţi în continuare, în eventualitatea unui mandat câştigat?
Am fost prima femeie subprefect al judeţului Timiş, ocupând această funcție între anii 2012 și 2014. A fost o experienţă provocatoare, utilă, o poziție onorantă și de mare responsabilitate în care am putut să folosesc tot ceea ce am acumulat în anii în care am lucrat în administrația publică centrală. În această perioadă, am avut o colaborare bună cu administraţiile locale, cu Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Județean Timiș. Sunt sigură că acum, din noua calitate pe care sper că o voi dobândi după alegerile parlamentare din 11 decembrie, voi colabora cel puţin la fel de bine, cunoscând foarte bine localitățile din acest județ și o mare parte dintre primari, dar și problemele cu care comunităţile lor se confruntă.
Care sunt principalele obiective pe care vi le propuneţi ca viitor deputat PNL de Timiş?
Liliana Oneţ: Cea mai mare parte a activităţii mele profesionale de până acum se leagă de munca desfăşurată în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate, atât la nivel judeţean, cât şi la nivel național. Acesta este motivul pentru care obiectivele principale către care îmi îndrept atenţia se leagă de susţinerea unor proiecte majore care să îmbunătăţească infrastructura de sănătate a judeţului nostru. Cred că este absolut necesar ca în următorii ani să construim în Timişoara un nou spital, de preferință un spital regional, care să corespundă nevoilor pacienților din județul Timiș și din județele învecinate, având în vedere statutul de centru universitar pe care îl are Timișoara. Din nefericire, acest aspect a fost ignorat de către guvernul PSD, iar Timișul și regiunea de vest au fost văduvite de un proiect atât de important pentru cetățeni.
Programul de guvernare al PNL vine să repare această nedreptate, având prevăzută contruirea a 8 spitale regionale, dintre care unul la Timișoara. Cei care cunosc problemele sistemului de sănătate din interior, dar şi cei care au trecut prin spitalele din Timişoara în calitate de pacienţi sau aparţinători, ştiu că, din nefericire, infrastructura de sănătate nu mai corespunde solicitărilor şi nevoilor actuale. Ştiu că s-a vorbit mult despre aceste proiecte. Îmi doresc să ofer, din Parlamentul României, sprijin concret Timişului pentru materializarea acestora. România trebuie să se alinieze standardelor şi procedurilor în domeniu, practicate în ţările occidentale, în care se construiesc spitale noi, menite să înlocuiască periodic spitalele existente, în care metodele uzuale folosite pentru igienizare nu mai pot elimina riscurile apariţiei unor infecţii nozocomiale.
Realizarea unei noi maternităţi, care să corespundă standardelor actuale din punctul de vedere al dotărilor şi al condiţiilor oferite, este un alt obiectiv major de care Timișul are nevoie. Cele două maternități care funcționează în momentul de față în Timișoara sunt depășite atât din punctul de vedere al numărului de paturi și al condițiilor de spitalizare pe care le oferă, dar mai ales al condițiilor igienico-sanitare. Nașterea unui copil este cel mai fericit moment din viața unei familii și avem obligația să oferim, în sistemul public de sănătate, siguranță mamelor şi copiilor încă din primele zile de viaţă.
Vă axaţi pe domeniul sanitar, dar cum rămâne cu administraţia publică ?
Cunosc foarte bine problemele funcţionarilor publici, din interior, dar și din postura de simplu cetățean şi, de aceea, îmi doresc să contribui la reformarea autentică a sistemului de administraţie publică. Am înțeles că o societate normală pune în centru respectul pentru cetățean și modul onest, deschis și eficient în care acesta este tratat. Nu ne putem aștepta ca funcționarii publici să trateze cetățenii cu respect și demnitate, dacă ei înșiși nu sunt tratați la fel. Este necesar să trecem la măsuri concrete atât în ceea ce priveşte profesionalizarea acestui sistem prin scoaterea lui, pe cât posibil, de sub influenţa factorului politic, cât şi în ceea ce priveşte salarizarea personalului din administraţia publică în acord cu volumul de muncă şi cu performanţele profesionale. E limpede că nu putem obţine performanţă cu salarii care, de multe ori, îi plasează pe funcţionarii publici în situaţii critice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!