Doar miercuri dimineață, controlorii STPT au găsit 17 persoane fără bilet sau abonament care au deranjat alți călători.
„Persoanele la care facem referire au cerșit sau au consumat/ inhalat substanțe urât mirositoare (prenadez) în mijloacele de transport în comun, afectând confortul călătorilor noștri, fiind astfel poftite de agenții de control să părăsească mijloacele de transport în care se aflau. De la începutul anului, agenții de control au identificat 78 de persoane care cerșeau sau consumau/ inhalau substanțe urât mirositoare (prenadez), toate fiind coborâte din mijloacele de transport în comun, deoarece comportamentul lor constituie contravenție conform HCL 371/2007”, transmit reprezentanții STPT.
Persoanele care practică cerșetoria sau se droghează cu prenadez ori aurolac preferă liniile de tramvai 2 și 4. Pe linia 2 au fost numărate 22 de persoane, iar pe linia 4 un total de 18 persoane, în primele trei luni ale lui 2019.
În vreme ce la Cluj-Napoca se pregătește schimbarea legislației pentru ca autoritățile să poată amenda persoanele care urcă murdare sau cu haine urât mirositoare în mijloacele de transport în comun, la Timișoara pot fi amendați doar cei care au un comportament necivilizat și confundă autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul cu tomberonul.
În capitala Ardealului este în dezbatere publică, până la finele acestei săptămâni, un regulament privind normele de conduită în mijloacele de transport public local de persoane. Amenzile sunt cuprinse între 100 și 500 de lei, „urcarea în mijlocul de transport public local de călători cu îmbrăcăminte murdară și/sau urât mirositoare”, precum și cerșitul fiind propuse spre sancționare cu până la 200 de lei.
Reprezentanții STPT nu se gândesc să modifice regulamentul din Timișoara.
„Nu s-a pus problema să modificăm hotărârea de consiliu local. Noi vrem să aducem la cunoștință călătorilor faptul că intervenim în ceea ce privește identificarea celor care își aruncă resturile de alimente, sticle goale, ambalaje și alte gunoaie în vehicule. În fiecare zi identificăm oameni ai străzii, pe care îi coborâm din mijloacele de transport în comun, dar când să-i amendăm ei nu au acte… cei care au acte sunt amendați”, ne-a declarat Nicu Bitea, directorul STPT.
Conform HCL 371/2007, la Timișoara constituie contravenții și se sancționează cu amendă călătoria fără bilet, abonament sau legitimație de călătorie adecvate, coborârea, urcarea, blocarea sau forțarea ușilor mijlocului de transport pe timpul mersului, transportul de animale vii și păsări, transportul unor bagaje voluminoase care stânjenesc călătorii, călătoria pe liniile de refugii sau în buclele de întoarcere, antrenarea de discuții cu conducătorul mijlocului de transport în comun și intrarea persoanelor străine în cabina acestuia pe timpul transportului, difuzarea de muzică obscenă în mijlocul de transport, fumatul, scuipatul, consumul de semințe și băuturi alcoolice, precum și a altor alimente care conduc la disconfortul celorlalți călători și aruncarea de hârtii, ambalaje sau resturi de orice fel, dar și cântatul, cerșitul, provocarea de scandal ori adresarea de cuvinte injurioase la adresa călătorilor și a personalului de deservire a transportului în comun. Amenzile sunt cuprinse între 200 și 500 de lei. Degradarea mijlocului de transport se sancționează cu amendă între 1.000 și 2.000 de lei.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/controlorii-stpt-ii-vor-amenda-pe-cei-care-fac-mizerie-in-tramvaie-la-cluj-vor-fi-amendati-calatorii-murdari/2213249
Citiți principiile noastre de moderare aici!