Cu toate că a ocupat, vreme de patru ani, funcţia de preşedintele al PNL Timiş, Liviu Borha a avut o prezenţă mai degrabă discretă pe scena politică locală, neieşind în faţă prea mult nici din postura de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş. „De vină este această poveste absurdă care a durat cinci ani, pe care am înţeles să o gestionez discret pentru a nu avea repercusiuni asupra imaginii mele, a familiei şi a partidului. În plus, nici felul meu de a fi nu este de a mă exprima foarte mult şi foarte des”, şi-a explicat Borha atitudinea de până acum.
Asupra fostului primar al Timişoarei din perioada 1990- 92 planase acuzaţia de colaborare cu Securitatea. Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a sesizat, pe 27 ianuarie 2009, Curtea de Apel Bucureşti, solicitând judecătorilor să constate că Borha ar fi pus la dispoziţia Securităţii garsoniera în care locuia, pentru intâlniri conspirative. „Povestea a început în 2006, când CSAS mi-a cerut diferite documente. Atunci am înţeles că există acolo un dosar cu numele meu. Am cerut să-l văd, mi l-au arătat în aprilie 2007. M-au întrebat dacă cunosc mai multe persoane, printre care şi fostul locotentet de Securitate Gheorghe Modora. Când am văzut angajamentul şi că din dosar reieşea că l-aş fi dat în prezenţa lui Modora, m-am blocat. Eu nici nu am locuit în perioada aceea în camera pe care eram acuzat că am pus-o la dispoziţia Securităţii. Era o cameră de cămin, în complexul Trubadur”, Liviu Borha.
Supus mai multor probe grafologice care să ateste dacă angajamentul făcut în nume propriu este un fals sau nu, Borha nu a mai ştiut nimic de pseudo-dosarul său, până în 2009. În mod ciudat, expertiza făcută de CNSAS s-a pierdut în mod misterios, astfel încât povestea a fost repusă pe tapet. „Eu am crezut că totul s-a încheiat atunci, pentru ca apoi să aflu că, în 2009, CNSAS a trimis dosarul în instanţă, când putea încă din 2007 să îmi dea un verdict de necolaborare. Pot să spun că CNSAS, care mă acuza de poliţie politică şi că aş fi adus prejudicii unor persoane, s-a comportat ca o poliţie politică faţă de mine”, spune Borha.
După trei ani în care a fost cercetat de CNASAS şi doi ani în instanţă la Curtea de Apel Bucureşti, Borha a primit ştirea că, pe 9 martie 2011, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii Statului a înştiinţat Curtea că renunţă să îşi mai susţină cererea, după ce o expertiză dispusă de judecători a stabilit că „angajamentul cu Securitatea”, atribuit lui Liviu Borha era un fals.
“Din concluziile Raportului de Expertiză Criminalistică nr. 431/21.12.2010 precum şi din aspectele suplimentare demonstrate de Nota de Consultanţă întocmită de expertul recomandat de instituţia noastră, rezultă că autorul real al angajamentului este fostul ofiţer de Securitate, Modora Gheorghe”, se arată în înştiinţarea CNSAS.
Exonerat de acuzaţie, Liviu Borha nu s-a decis încă dacă va acţiona în instanţă Consiliul sau pe realul vinovat. “Modora e acum pensionar, colonel în rezervă. Ce să-i fac, să-i iau pensia? Am vorbit cu avocata mea. Încă nu am ajuns la o concluzie, dar după discuţii am stabilit că, dacă vom face ceva, va fi atât împotriva lui Modora cât şi a CNSAS-ului”, a declarat vicepreşedintele CJ Timiş..
Chiar dacă regretă efectele pe care le-au avut acuzaţiile care au planat asupra sa, Borha nu intenţionează să-şi ia vreo revanşă decât cea, prezumtivă, din instanţă. „Eu zic că majoritatea celor din partid s-au comportat corect. Au fost discuţii vizavi de o posibilă suspendarea a mea, dar au înţeles că este bine să-mi acorde prezumţia de nevinovăţie până se încheie procesul. Am pierdut mult pe plan politic, după povestea asta n-am mai fost ales nici în funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene. Eu voi fi în continuare alături de partid, de toţi care candidează la alegeri. Mi-am depus şi eu, oarecum, o candidatură, pe listele pentru Consiliul Judeţean, ca şi consilier”, a mai anunţat Borha.
M. Horescu
Citiți principiile noastre de moderare aici!