Când se face mai frig afară și oamenii dau drumu la centrale, gazul nu mai ajunge în casele unor consumatori din unele localități din Timiș. Așa s-a întâmplat marți, 13 octombrie, în Deta și parțial în Denta, Banloc, Voiteg, Moravița.
Problema este o conductă prin care se transportă gaz, pe care „nimeni nu o vrea”. Locuitorii din Deta, Denta, Voiteg, Banloc și Moravița au rămas fără gaz și în toamna anului trecut, în prag de iarnă, iar primăvara i-a prins „pe muchie de cuțit”. Cauza? Scăderea capacității sondei de la Partoș. Furnizorul le-a transmis distribuitorilor că poate livra doar o anumită cotă de gaz, cantitate insuficientă pentru consumatori. Practic, furnizorul poate livra atât gaz cât este capacitatea sondei de la Partoș, care scade pe zi ce trece. Există o soluție de preluare a conductei de la Foeni, de către o altă entitate, pentru a prelua gaze din Sistemul Național de Transport de către distribuitori, de la furnizorul actual. Nimeni însă nu dorește să o preia, pentru că această conductă este fisurată și necesită investiții.
Marți, 13 octombrie, furnizorul se va întâlni cu reprezentanții Ministerului Economiei pentru a găsi o soluție prin care să rezolve problema, măcar pe perioada anotimpului rece, când consumul este mai mare.
„Căutăm soluții. Am luat legătura cu domnul director general Vărzaru de la OMV Petrom, cu secretarul de stat de la Ministerul economiei. Soluțiile sunt la OMV (furnizor), Transgaz (transportator), respectiv Ministerul Economiei. În cursul zilei de astăzi va avea loc o întâlnire la Ministerul Economiei. Această problemă trenează de zece ani de zile. Am avut aceeași problemă în primăvară. Am avut mai multe întâlniri, ședințe online, cu Transgaz, primarii din localitățile respective și soluția de atunci a fost că, peste vară, se va furniza gaz din rezerva pe care o mai are OMV, din sonda de la Partoș, urmând să se remedieze problema de la conductă. Problema din digul de la Foeni a fost rezolvată. Acea problemă a fost remediată, dar, cei de la OMV, între timp, au descoperit și alte avarii pe acea conductă, care ar urma să fie remediate. Din discuțiile telefonice cu domnul Vărzaru (OMV) ei spun că intenționează să se retragă de la Foeni și că vor să predea acea conductă către o altă entitate, care să o preia și să o gestioneze”, a declarat prefectul de Timiș Liliana Oneț.
UPDATE. Reacția Delgaz Grid
Conform operatorului de gaz, alimentarea localităților Deta și Opatița a fost sistată, ca urmare a scăderii presiunii gazelor naturale în sistemul de distribuție.
„Urmare a scăderii presiunii gazelor naturale în sistemul de distribuție, pe fondul cantităților reduse de gaze naturale vehiculate spre sistem de către producătorul OMV Petrom, alimentarea cu gaz a localităților Deta și Opatița a fost sistată, începând de marți, 13 octombrie a.c.
Potrivit informațiilor pe care le deținem la acest moment nu se cunoaște dacă vor crește în perioada următoare cantitățile de gaze naturale vehiculate spre sistemul de distribuție a celor două localități, de către OMV Petrom.
Ne cerem scuze pentru această situaţie care este independentă de voinţa noastră”, transmite Delgaz Grid.
Compania Delgaz Grid roagă consumatorii ca în cazul în care sesizează scăderea sau lipsa presiunii gazelor naturale, să ia următoarele măsuri de siguranță:
- să închidă aparatele care funcţionează cu gaze naturale;
- în cazul în care simt miros specific de gaz, să anunţe imediat dispeceratul de urgenţă al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon:
0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă) sau
0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din reţeaua Telekom şi cu tariful operatorului din toate celelalte reţele de telefonie)
UPDATE 2. Sunt afectați de întreruperea gazului 20.000 de consumatori. Au rămas fără gaz un spital, școli și grădinițe
Reprezentanții Instituției Prefectului Timiș transmit că sunt afectați de sistarea gazului gospodăriile (aproximativ 20.000 de locuitori) și instituțiile publice (spital cu 70 de paturi, grădinițe, liceu, școli, dispensare) din orașul Deta și comunele Denta, Moravița, Voiteg, Banloc.
Instituția Prefectului transmite că, pe lângă întâlnirea de la Ministerul Economiei, astăzi, marți, 13 octombrie, „va avea loc și o întâlnire on-line, convocată de către prefectul Liliana Oneț, cu reprezentanții OMV Petrom, cei doi furnizori Delgaz și Premiere Energy, ai SNT Transgaz, cu primarii din localitățile afectate și reprezentanții Consiliului Județean Timiș”.
UPDATE 3. Ministerul Economiei a cerut OMV Petrom să permită tranzitarea gazelor prin conducta companiei
Prefectul de Timiș a convocat o întâlnire online, în care reprezentanții Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri au solicitat OMV Petrom să permită ca prin conducta companiei să se tranziteze gazele pentru asigurarea continuității furnizării lor către populație, în aceste zone. Conform reprezentanților Instituției Prefectului, reprezentanții OMV Petrom nu au dat încă un răspuns în acest sens.
Prefectul de Timiș Liliana Oneț a convocat o întâlnire în sistem online cu reprezentanții Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, ai OMV Petrom, ai celor doi furnizori din zona afectată – Delgaz Grid și Premiere Energy, ai SNT Transgaz. La întâlnirea convocată în încercarea de a se găsi o soluție pentru reluarea furnizării gazelor în zonă au participat primarii din localitățile afectate și reprezentanții Consiliului Județean Timiș.
„În cadrul discuțiilor reprezentanții Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri au solicitat OMV Petrom să permită ca prin conducta companiei să se tranziteze gazele pentru asigurarea continuității furnizării gazelor, până la găsirea unei soluții agreate de toate părțile. Totodată, s-a decis ca marți, 20 octombrie, să aibă loc o întâlnire la Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, unde vor participa reprezentanții OMV Petrom, ai celor doi furnizori Delgaz Grid și Premiere Energy, ai SNT Transgaz și ai ANRE, întâlnire la care ar urma să se semneze un angajament al tuturor părților implicate pentru asigurarea furnizării gazelor în zonă”, transmit reprezentanții Instituției Prefectului Timiș.
Trimite articolul
X… bine că sîrbii au din belșug gaz în fiecare sat și cătun… la noi toate comunele din vestul țării au centrul plin de camionete cu lemne taiate ilegal…. plîng pădurile taiate prin depozitele băietilor deștepți….. mii de Tiruri pleacă te miri unde cu cereale și se întorc tixite cu lemne de foc….. o politică falimentară în masă a primăriilor unde nu este gaz… iarna este așa fum pe strazi… încît pe firele de curent se pot afuma cîrnații și cartaboșul….. VAI ȘI AMAR ROMÂNIA IN CARE TRĂIM
-
Romanii sunt romani… stiu cazuri in care, cu incalzire pe gaz, sovietica, pe sobe, nu si-au pus centrala.. au schimbat sobele sa mearga cu lemn, sau cu orice. Doar sa nu dea bani pe intretinerea apartamentului. Suntem prea prosti
Capucines Bag Current Prices Previous Prices
AIR JORDAN! This AIR JORDAN version is in the early stage, and the price is also very high. After many price adjustments, it is now known as the most cost-effective version! But compared with the top in Dongguan, some are still far behind! This is also