Au cod poştal, însă nicio casă în picioare. Este vorba de localităţile fantomă din România, în care odată trăiau şi lucrau oameni, însă, din diverse motive, mai ales economice sau de infrastructură, acestea au fost abandonate de locuitori. Jurnaliştii de la Hotnews, folosind datele culese de o echipă de pasionaţi, au realizat o hartă interactivă a localităţilor din România care, deşi au cod poştal, nu mai există în realitate.
În Timiş, numărul localităţilor abandonate este de trei. Cel mai apropiat de Timişoara este satul Checheş, aflat sub conducerea administrativă a comunei Secaş. Din localitate se mai păstrează doar contururile aproximative ale vechilor case, iar la recensământul din 2011 nu avea niciun locuitor.
Tot în zona de est a judeţului Timiş se regăseşte în planuri şi localitatea Bunea Mică, aflată la mică distanţă de Făget. Satul a fost abandonat în anii ’80, iar acum perimetrul localităţii delimitează doar un teren viran. La recensământul din 2011, satul nu avea niciun locuitor.
A treia localitate fantomă din judeţul Timiş este Cireşu Mic. Aflat în apropiere de Lugoj, în sud-estul judeţului Timiş, satul aparţine de comuna Criciova şi se pare că în trecut a fost o colonie de minieri ucraineni. Totuşi, la recensământul din 2011, recenzorii au raportat că satul avea doar un singur locuitor.
În total, jurnaliştii de la Hotnews au identificat în România 126 de localităţi fictive, care se regăsesc în bazele de date ale statului român, dar sunt amplasate chiar pe fundul unor lacuri, sau în mijlocul unor deversări toxice. Harta interactivă completă o găsiţi aici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!