Vin din Tibet, Camerun, Afganistan, Irak şi-au fost gata să-şi spună povestea, marţi seara, în Cărtureştii de pe Mercy. Ideea a aparţinut lui Mircea Dragu, psihoterapeut care îi ajută la centru să se adapteze unui loc şi unei culturi ce arată, probabil, la fel de exotic precum a lor sub privirile noastre.
S-a hotărât să îi aducă în eleganta librărie şi pentru că a observat că au nevoie nu doar de hrană şi de alimente, ci şi de…cărţi. În franceză, engleză, poate chiar în arabă. Deocamdată, ele se adună, din donaţii, într-o ladă plasată sus, în ceainărie. În plus, a considerat că e bine să-i cunoaştem, să aflăm cine sunt şi cum au ajuns de la Kabul sau Bagdad la Centrul pentru Refugiaţi Timişoara.
În mod surprinzător, odată făcute prezentările, cei prezenţi au spart repede gheaţa şi i-au fixat pe oaspeţi sub tirul întrebărilor. Aşa au aflat ce religie au (între ei e un singur creştin, un negru zâmbitor din Camerun), ce profesii ( mecanic, sculptor, jurnalist au fost câteva), cum se descurcă în centrul timişorean ce le oferă cazare şi, drept diurnă, 3, 5 lei, bani pe care îi pun la comun cu colegii de cameră, câte opt la număr. Mai toţi sunt în aşteptarea documentelor care să le recunoască statutul de azilant. Vor să poată munci în România. Să uite, dacă nu de sărăcie, măcar de războaiele din ţara lor. Măcar de discriminarea pe motive religioase. Pentru că, spun musulmanii, românii, creştini, îi tratează cu tot firescul, fără a avea nimic împotriva credinţei lor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!