„Pe Sorin Titel nr. 4 nu au fost și nu sunt căldură și apă caldă deloc. Suntem un imobil cu 16 apartamente, am făcut sesizare, Colterm cunoaște situația de ceva timp, dar nu a anunțat asociația. Doar după ce s-a reluat furnizarea în oraș și am văzut că la noi nu este căldură ne-au spus că este o problemă în zonă. La sesizarea făcută nu am primit un răspuns oficial, deci ce să mai spunem despre soluționarea problemei”, ne-a scris o timișoreancă.
Cititoarea noastră susține că pe strada pe care locuiește se lucrează din vară și chiar din primăvară se știa că vor fi probleme acolo. În bloc sunt bătrâni, copii mici, chiar și un nou-născut, iar oamenii se încălzesc cu radiatoare și calorifere electrice. Toți locatarii sunt încă racordați la Colterm.
„Nu știu ce fac, dar nu înaintează, blocul nostru este departe de ei. Din câte am aflat săptămâna trecută, cei de la Colterm cunosc problema noastră încă din primăvară, nu înțeleg de ce nu ne-au anunțat și nu au găsit soluții. Toată vara ar fi avut timp să ne racordeze în altă parte”, ne-a mai scris locatarul blocului de pe Sorin Titel 4.
În blocul cu 16 apartamente sunt de câțiva ani probleme cu apa caldă. În urmă cu patru-cinci ani a început să urce tot mai greu la robinetele din blocul cu patru etaje, iar acum „oricât am lăsa să curgă, nu mai vine decât rece”. Oamenii și-au cumpărat boilere ca să se poată bucura de serviciile pe care oricum le plătesc la Colterm.
S-a găsit soluția când a venit frigul
Conductele vechi la care este legat blocul de pe Sorin Titel 4 trec pe două proprietăți private, ai căror proprietari, spun reprezentanții primăriei, n-au vrut să le permită celor de la Colterm să intre în curțile lor. Situația este cunoscută de ceva timp și la Primăria Timișoara. Reprezentanții municipalității spun că în cele din urmă unul dintre proprietari a fost de acord să permită accesul pe proprietatea lui, iar pentru celălalt se apelează la instanță.
„Sunt probleme de conectare, trebuie să se facă branșarea pe terenul privat, până când nu primesc accesul nu poate fi operaționalizată lucrarea. Cu unul dintre proprietari ne-am înțeles și ne va permite să intrăm, iar pentru al doilea cel mai probabil vom apela la o situație extraordinară de ordonanță președințială. Vom merge în instanță și vom cere dreptul de acces, Colterm a mai făcut această procedură. Noi mergem și justificăm caracterul extraordinar al situației și instanța va da o ordonanță președințială”, ne-a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.
Nu se știe ce-au păzit reprezentanții Colterm și ai primăriei până la venirea frigului, dar edilul ne mai spune că „au început procedurile, Colterm estimează că săptămâna viitoare se va rezolva problema”.
Mai multe școli din Timișoara au fost închise la începutul lunii octombrie și elevii au fost trimiși să facă orele online, pentru că acestea nu aveau căldură. Toate acestea sunt branșate la Colterm și se aflau în preajma șantierelor pentru retehnologizarea societății gestionate de primărie.
Șantierele au început din primăvară
Aproape 30 de km (29,162) de rețele termice ar trebui să fie extinse sau reabilitate în cadrul acestui proiectului de „Retehnologizare a sistemului centralizat de termoficare în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană Etapa II”, care are o valoare totală de 148,1 milioane de lei (30 milioane euro – n.r.), din care 106,2 milioane de lei de la UE.
De lucrări se ocupă firmele SC Energomontaj SRL (lider de asociere) cu Elsaco Electronic și Construcții Erbașu pentru Lotul 1 – rețele primare și de Elsaco Electronic SRL (lider de asociere), cu Energomontaj și Construcții Erbașu pentru Lotul 2 – rețele secundare.
Șantierele au început între blocuri încă din această primăvară, iar viceprimarul Lațcău a explicat de mai multe ori că firmele care execută lucrările n-au putut lucra decât cinci luni din an, până când Colterm a repornit căldura.
Termenul de finalizare este 2023, dar lucrările vor fi finalizate în anul 2022, ne spuneau reprezentanții primăriei în luna martie.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XLasand la o parte cine e de vina pentru ca s-a ajuns aici, clientii colterm nu au baza de a da in judecata coltermul? Adica wtf, platesti un serviciu de care nu beneficiezi.
-
Mai oameni buni, voi realizati despre ce sume vorbim?
Numai aceasta reparatie este de … 148.100.000 lei. E uluitor, la 53.000 sau 56.000 de abonati cat are COLTERM-ul, vine cam … o centrala de fiecare abonat.
DOAR aceasta reparatie!
Ma, suntem cu totii nebuni? Cum se pot arunca atatia bani pe o retea veche si vai de capul ei?
Impartiti banii la abonati, ca si o despagubire si construiti naibii centrale de cvartal ori de bloc, cum este mai economic. Sau chiar si individuale, de la caz la caz.
Acesti bani sunt FURATI si risipiti!
De ce credeti ca iarna e mai cald cu 2-3 grade in Timisoara decat in localitatile inconjuratoare? Datorita pierderilor.
COLTERM are nevoie doar luna aceasta (cand este o temperatura mult peste ce va fi la iarna) de 30.000.000 lei ca sa livreze apa calaie, la 30-35 de grade, in sistem de avarie. Asta inseamna cam 530 lei/abonat. Cat va fi in decembrie, ianuarie, februarie? 1000? 1500?
Si mai aud pe unii nemernici ce sustin ca este mai economic la COLTERM. Nu va e rusine?
Toate firmele ce fac lucrari pentru acesti bani sunt capuse, hoti si paraziti. Toti sefii si-au facut firme si praduie la greu. Bine, la fel e si la ENEL si la EoN, etc. Dar acum ne arde incalzirea. De fapt ne ingheata.-
Așa sa întâmpla când la conducere se afla un incompetent, ales de ignoranți.
-
Sarpe?
A fost ales de incompetentul ales de incompetenti. Ai pe junatate dreptate.
-
-
In zona bucovinei pe strada Munteniei in cartierul in care se afla fantana publica sunt sapaturi groaznice. Tot cartierul este afectat acum in prag de iarna. Dobitocii de la Colterm s-au gandit ca acum e momentul sa faca sapaturi si sa modernizeze mortaciunea de Colterm. Nu mai zic ca acolo in spatele blocului parcau circa 60-70 de masini. Se cearta lumea pe locuri de parcare, apa calda nu avem, caloriferele au 27 de grade, am masurat cu termometrul pus pe calorifer.
-
Doamne da -10°C cat mai repede! Si sa vina aia 53000 la protest, sa dea de pamant cu USR si Fritz! Ca la revolutie pe frig !
-
Este optiune de calorifer pe ulei. La revolutie n au avut. Plus de asta, joburi serioase, nu munca in folosul nimanui, ca in comunism.
Deci aia 200 de asitati, poate 1000 de poate vor sa iasa… sa fim seriosi- votanti Lae Boscherarul Tractorist.
-
Deci la o retea de 70 de km de retea primara(tevi de 1 m diametru) au schimbat in ultimii 30 de ani vreo 20 km din care 10km(ma indoiesc)anul acesta…mai au vreo 50 :))plus vreo 700 de km de retea secundara…anul asta au schimbat 20km spun ei…Toate astea se fac in van sistemul in forma actuala nu e viabil…Daca vor sa mentina un sistem centralizat sa faca ca la Galati puncte termice de cartier care functioneaza independent pe gaz plus cogenerare de elecytricitate si centrale termice in Condensare unde situatia nu permite sau asa prefera asociatia de propietari.Daca pretul e competitiv si mai bum la sistemul centralizat lumea va trece natural la el..Pana acum sistemul a fost “competitiv”prin acumulari uriase de datorii ,rostogolite de ani la rand de impostori gen Robu si de subventia masiva luata din bugetul local cu toate ca e interzisa de UE deorece se considera ajutor mascat dat de stat.Sr accepta doar subventii sociale
De 2 luni apa calda nu funcționează și plătim facturi pentru apa calda. Rușine Colterm, Primăria Timișoara!
-
Sa platiti la pretul pietei sau sa va lase complet fara. Refuz ca banii locali sa mearga catre incalzirea celor ce folosesc caldura si apa calda de la Colterm
-
hai, refuza.
-
Sa-si mai puna o haina pe ei sa nu raceasca.
Nu este caldura pe jumatate din strada ,la mai multe imobile .
Zice articolul:
În blocul cu 16 apartamente sunt de câțiva ani probleme cu apa caldă.
Are rost să citesc mai departe din articol, cred că nu?
Deci ai probleme de câțiva ani cu apa caldă și încă ești branșat la colterm?
Fără supărare, vă meritați soarta.
Pe cei de la COLTERM ii doare la “banana”.
Aveau timp sa faca orice operatiune necesara pentru a muta reteaua pe domeniul public/ strada.
Ce retehnologizarea pacii se face ..cand ai bucati din retea prin curtea/proprietatea privata a unui cetatean ?!
Asistam la nepasarea unor autoritati carora le e usor sa dea vina / sa arate cu degetul spre un proprietar privat.
Au preferat sa mearga in instanta sa il oblige pe proprietar sa le permita accesul ..decat sa caute alte variante de racord.
Luati-va centrale de pe acum ca la vara nu-i sigur ca mai gasiti😀🤪
Haideti sa vedeti cum arata cartierul Bucovina de aproape un an….Mai vine cate un muncitor cu o roaba,cara 2-3 roabe cu nisip cate 10 metri pe care le goleste in transeele sapate acu cateva luni,dupa care dispare si nu mai vezi picior de muncitor,pana peste vreo 2 zile,cand se realizeaza aceeasi manopera…cam asta e tot ce se lucreaza de vreo luna de zile…In ritmul asta cam la alegerile din 2044,poate vor fi acoperite transeele…
Sa va dea Carmen Harra caldura si apa calda. Asta pt ca voi sunteti cei mai creduli ciumpalaci din era post moderna.
Va dati seama ce oameni stau acolo ! Nu au reusit nici macar un locatar sa se modernizeze si sa puna centrala !
Asa le trebuie !
-
Paul ai dreptate.Probabil ca acolo locuiescdin aceia care au primit apartamente gratis de la partid pe vremea dinainte de revolutie,si vezi doamne acu de ce sa investeasca in centrale murale.Sa vina Fritz sa le aduca caldura cu galeata.Aceasi situatie am avut si la noi si a trebuit sa ne judecam cu tri batrani ca nu au fost de acord sa punem tevi de gaz pe holul comun
Astea sunt terenurile care s-au dat moca unora?
Noi nu am putut sa reprimim terenul expropriat pentru ca era un canal menajer!
Dar unul care a fost prefect/seful politiei imediat dupa 90 a putut sa primeasca chiar peste magistrala de termoficare din complexul studentesc!