Institutul Budapesta încheie stagiunea de toamnă a Locomotivei Jazz 2010 cu vagoane din România, Ungaria şi Olanda invitând pasagerii iubitori de jazz, deveniţi deja călători „cu abonament” la o călătorie muzicală asigurată de Johnny Bota, RO – contrabas, Eugen Gondi, RO/NL – tobe, Csaba Deseő, HU – vioară, Attila Juhász, HU – pian.
Johnny Bota cântă din 1973 la vioară şi vocal în trupa Allegro, a Liceului de Muzică din Timişoara, împreună cu fraţii Erlend şi Dixie Krauser, viitori componenţi “Phoenix”, iar între 1977-1980 la chitară bas şi vioară la “Experimental Quintet”. În 1982 înfiinţează grupul de jazz “Crepuscul” cu care obţine în anul următor “Premiul de consacrare la Festivalul de jazz de la Sibiu”. În 1983 începe colaborarea cu Béla Kamocsa, alături de care pune bazele formaţiei “ Bega Blues Band”. Din 1984 este contrabasist în celebrul “Quartet Gondi” şi realizează “Made in Romania” împreună cu Johnny Răducanu. În 1990 fondează secţia de chitară clasică a Conservatorului din Timişoara, unde este şi profesor. Cântă alături de renumiţii jazzmani: Johnny Răducanu, Dan Mândrila, Anca Parghel, Harry Tavitian, Mihai Farkas, Teodora Enache, Gabor Gado, Gyury Jeszenski, J.L. Wilson, Terry Seabrook, Tony Lakatos, François Hervé, Paul Rogers, Reinhard Hammerschmidt, Jiri Štivin, Patrick Scheider, Kenny Brown, Evan Parker.
Eugen Gondi s-a născut în 1947 la Timişoara, unde a absolvit Şcoala de Artă, secţia de arte plastice. Începe cariera muzicală cântând în “Paul Weiner Free Jazz” trio. Concertează alături de nume mari din jazzul românesc: Marius Popp, Johnny Răducanu, Radu Goldiş, Pedro Negrescu, Dan Mândrilă, Liviu Butoi. O vreme, în 1974, este toboşarul grupului Transsylvania Phoenix şi membru în grupul conceptual al lui Mircea Florian, “Ceata Melopoică”. Participă la numeroase festivaluri de jazz, precum cele de la Ploieşti, Sibiu, San Sebastián, Warsaw, Přerov şi Ljubliana. În Olanda cântă în Van Bemmel, Gondi & Monteiro Trio.
Csaba Deseő s-a născut în Budapesta în 1939. La vârsta de 10 ani începe să cânte la vioară iar în 1961 absolvă Colegiul de Muzică Bartók Béla din Budapesta. Ia parte atât în peisajul muzicii simfonice, cât şi al celei de jazz. În 1963 concertează pentru prima oară alături de un grup de jazz, în clubul Dalia. Un an mai târziu înregistrează pentru Radioul şi Televiziunea Maghiară, iar din 1966 devine o prezenţă constantă la festivalurile internaţionale de jazz. Primul disc propriu, „Four String Tschaba” este înregistrat în 1974 în Germania de Vest, alături de muzicieni germani, englezi şi suedezi. Începând din anii 70 este membru constant al grupului lui Bosko Petrovics, celebru vibrafonist din Zagreb, dar şi solist permanent în concertele celor de la Benkó Dixieland Band şi Budapest Ragtime Band. Din 1990 chitaristul Istvan Gyarfas este unul dintre cei mai importanţi parteneri ai săi alături de mulţi alţi tineri jazzmani talentaţi din Ungaria. A concertat alături de Jean-Luc Ponty, John Lewis, Jiggs Whigham, Martin Drew, Dusko Gojkovic, Gabor Szabo, Tony Lakatos, Tommy Vig.
În 1978, Attila Juhász începe studiile de pian, la Budapesta, la Şcoala de muzică din sectorul III. Din 1990 studiază particular alături de Márkus Tibor şi Binder Károly. Între 1991 şi 1995 urmează cursurile Colegiului de Muzică Liszt Ferenc, secţia pian-jazz la Binder Károly. Îşi continuă studiile între 1996 şi 1997 la Western Washington University, unde îl are ca profesor pe Chuck Israels. Obţine diploma de “Master of Music in Perfoming Arts” şi devine asistent universitar la aceeaşi Universitate. Din 1998 este unul dintre muzicienii activi în peisajul jazzistic din Ungaria. Este membru permanent în Budapest Jazz Orchestra şi în Fábry Showder Band. Alături de grupul care îi poartă numele, Juhász Attila Jazz Quartet, lansează în 2010 primul disc care câştigă premiul Fonogram la categoria “jazz din Ungaria”.
Simona Donici
Citiți principiile noastre de moderare aici!