În Timişoara, prin programul ANL, au fost construite 220 de apartamente, în timpul mandatului primarului Gheorghe Ciuhandu. Deşi au fost date în folosinţă cu mare fast, ceremonia a ascuns numeroase probleme birocratice. Astfel, din cele 220 de locuinţe, 80 nu pot fi intabulate deoarece nu s-a semnat procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor. Toate cele 80 de apartamente au fost construite în zona Miloia în etapa IIIB.
„Având în vedere faptul că originalul procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor nu se află în posesia Biroului Locuinţe, acesta a fost solicitat Agenţiei Naţionale a Locuinţelor, urmând a se redepune documentaţia completă (restul actelor solicitate fiind deja obţinute) în vederea obţinerii certificatului de existenţă construcţii pentru blocurile ANL B8-B12 şi intabulării acestor imobile”, se arată într-un document oficial eliberat de Biroul Locuinţe din cadrul Primăriei Timişoara.
Problema, însă, este una mult mai mare. Astfel, conform legii, chiriaşii ANL care au împlinit vârsta de 35 de ani pot achiziţiona apartamentele, dacă nu, vor plăti o chirie la preţul pieţei. Evident, acest lucru nu le convine, iar mulţi au decis să cumpere apartamentele în care au locuit cu chirie subvenţionată. În Timişoara, din cele 220 de locuinţe, 91 au fost vândute, deoarece aveau toate actele în regulă, însă cei din blocurile B8-B12 nu vor avea prea curând aceeaşi oportunitate. Acest lucru este cunoscut şi de oficialii Primăriei Timişoara.
„Menţionăm faptul că majoritatea chiriaşilor optează pentru cumpărarea locuinţelor ANL după împlinirea celor cinci ani de la data repartizării locuinţei, atunci când chiria se recalculează şi se apropie de valoarea chiriilor de pe piaţa liberă”, se mai arată în documentul amintit.
Problema celor 80 de chiriaşi ANL se va rezolva abia după ce agenţia va elibera documentele solicitate de Primăria Timişoara, iar municipalitatea va finaliza toate procedurile administrative, respectiv dezmembrarea terenului, apartamentarea blocurilor şi intabularea acestora. De asemenea, Guvernul României trebuie să emită o hotărâre prin care să treacă aceste blocuri în domeniul privat, iar abia apoi Consiliul Local Timişoara poate stabili preţul de vânzare al acestora.
Citiți principiile noastre de moderare aici!