Situl arheologic de la Cociohat, acolo unde au fost făcute descoperirile, se află la aproximativ 15 kilometri de Dudeștii Vechi, în Timiș, la câteva sute de metri de granița cu Serbia. A fost identificat în urma unor lucrări de ameliorări funciare, atunci când specialiștii au descoperit urmele unei locuiri umane din epoca bronzului mijlociu – Cultura Mureș – dar și ale unei așezări temporare din perioada Evului Mediu.
În antichitate, zona era mlăștinoasă și predispusă inundațiilor, aspecte sesizate și în materialul arheologic, dominat de oase de pește și cochilii albe-sidefii de scoici, probabil hrană a oamenilor preistorici. Scoicile erau culese pentru consum, iar cochiliile depozitate în gropi menajere. De altfel, arheologii au descoperit o astfel de groapă care adăpostea peste 140 de kilograme de cochilii, probabil urme ale unui festin colectiv.
După curățarea și spălarea materialului dintr-o asemenea „groapă cu scoici” a fost identificată, în cochilii, o cantitate apreciabilă de boabe arse de grâu. Specialiștii au descoperit, astfel, că în epocile străvechi, în zona mlăștinoasă și plină de bălți, se cultiva pe grinduri triticum spelta, un tip de grâu primitiv, cu bob neuniform pe spic. În ciuda productivității scăzute, era foarte hrănitor și ușor de cultivat. Atât această descoperire, cât și identificarea unei cantități importante de oase de animale domestice – vite, ovine, căprine – arată că se trăia bine în zonele de mlaștină, unde clima era blândă.
Cercetările arheologice au început în 2016, în zonele unde existau deja dezvelite mecanizat complexe arheologice. Au fost identificate gropi de provizii, morminte, locuințe și bordeie. Mormintele descoperite sunt din epoca bronzului, cu schelete în poziție chircită. A mai fost descoperit și un mormânt de inhumație din perioada Evului Mediu (sec. XI-XIII). Cele câteva locuințe medievale au fost identificate în zona de vest a sitului și nu prezintă toate elementele necesare pentru atribuirea unei locuiri permanente.
Au fost cercetate 269 de complexe, iar 90% dintre ele aparțin epocii bronzului – cultura Mureș – restul aparținând epocii medievale (sec. XI-XIII). Două complexe au fost identificate ca fiind neolitice, aparținând culturii Baden.
Trimite articolul
XIn acele gropi is faceau bulgarii pavlicheni nevoile
Interesant. Mi-ar placea sa citesc mai multe despre acesti oameni. Perioada in care au migrat, poate chiar niste date genetice, sa stim mai multe despre ei. Oricum, cred a pe valea Dunarii se pot identifica destule asezari, dar din pacate nu prea se investeste in acest domeniu.
O analiza genetica a scheletelor? O informatie vaga zice ca in urma cu 2000 de ani pe aici traia o populatie de origine persana.