Viceprimarul Adrian Orza a atras atenţia că beneficiarii ANL interesaţi de cumpărarea locuinţelor ar putea fi induşi în eroare citind materialele primite de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului – Agenţia Naţională pentru Locuinţe.
De exemplu, pe fluturaşii de la minister, nişte anunţuri de fapt, se spune că „valoarea de vânzare a locuinţei în anul 2010 este de 407 euro/ metru pătrat inclusiv TVA, din care se scade amortizarea calculată de la data punerii în funcţiune a locuinţei până la data vânzării acesteia”. Într-o altă scrisoare de la minister se precizează că valoarea de vânzare a locuinţei reprezintă valoarea de înlocuire diminuată cu amortizarea calculată de la data punerii în funcţiune a locuinţei până la data vânzării acesteia, iar valoarea de înlocuire pe metru pătrat, la care se vor vinde locuinţele ANL, pentru anul 2010, este de 407/mp, inclusiv TVA, pe suprafaţa construită.
Orza spune însă că în lege se prevede că valoarea de vânzare a locuinţei se calculează de autorităţile locale şi reprezintă valoarea de înlocuire pe metru pătrat, multiplicată cu suprafaţa construită efectivă, inclusiv cotele indivize, diminuată cu amortizarea calculată de la data punerii în funcţiune a locuinţei până la vânzare. „O serie de beneficiari ai locuinţelor ANL au primit înştiinţări prin poştă şi fluturaşi. Mulţi au venit la primărie în audienţă pentru a întreba dacă pot să cumpere aceste locuinţe. Printre ei, şi medici rezidenţi, care au primit şi ei aceste hârtii, dar nu pot cumpăra locuinţele ANL, în lege nu se face referire la ei. Pe aceşti fluturaşi scrie că valoarea de vânzare este de 407 euro pe metru pătrat, informaţie incorectă. În lege scrie altceva. Valoarea de înlocuire nu reprezintă preţul total, preţul de vânzare, ci o parte. Sigur e mai mult de 407 euro pe metru pătrat, nu pot să fac estimări acum”, a declarat viceprimarul.
Teoretic, în prezent, locuinţele ANL pentru tineri pot fi vândute chiriaşilor, la solicitarea acestora, după un an de închiriere. Practic, Orza susţine că apartamentele nu pot fi oricum vândute încă pentru că nu au apărut normele metodologice pentru punerea în aplicare a legii, după ce aceasta a fost modificată. „Îi informăm pe beneficiarii legii, la care nu se încadrează medicii rezidenţi, că valoarea de cumpărare e alta, iar normele de aplicare a acestei legi nu au apărut. Drept urmare, autorităţile locale nu pot vinde aceste locuinţe. Locuinţele se vor vinde când vor apărea normele de aplicare”, a conchis viceprimarul Adrian Orza.
Pe fluturaşii de la ministerul Dezvoltării, de la ANL, nu se spune nimic despre vreun astfel de impediment, fiind descrisă foarte simplu procedura de cumpărare a locuinţelor…
Citiți principiile noastre de moderare aici!