Primăria Timişoara anunţă lansarea celei de-a doua etape a Programului de sprijin financiar acordat proprietarilor de clădiri istorice din zona de acţiune prioritară a municipiului. Această zonă de acţiune prioritară cuprinde doar clădiri clasate ca monument, ansamblu sau sit, conform Legii 422 din 2001 – imobilele istorice din zona Cetate, ansamblul urban „Corso”, clădirile din Fabric, din vechiul cartier Iosefin etc.
În program pot intra doar persoane fizice ce deţin clădiri care prin nivelul lor de degradare reprezintă un pericol şi/ sau afectează calitatea mediului înconjurător, a cadrului urban construit şi a spaţiilor publice urbane.
Pentru etapa a doua a acestui program, suma alocată de Primăria Timişoara este de 3 milioane de lei. Se stabileşte un punctaj în funcţie de care se asigură finanţarea lucrărilor, în limita fondurilor disponibile.
Reprezentanţii municipalităţii reamintesc că, potrivit Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, „la data alocării sprijinului financiar în cuantumul contribuţiei autorităţilor administraţiei publice locale (Primăria Timişoara) asupra imobilului monument istoric în cauză se constituie o garanţie imobiliară pentru o perioadă de 10 ani în favoarea unităţii administrativ-teritoriale (Primăriei Timişoara)”.
Practic autorităţile locale achită integral contravaloarea lucrărilor de reabilitare a clădirii şi recuperează de la proprietari 80% într-o perioadă de 10 ani, în baza contractelor de finanţare semnate şi a constituirii garanţiei imobiliare asupra imobilului. Diferenţa de 20% este sprijin financiar nerambursabil suportat de către municipalitate.
Proprietarii trebuie să suporte costurile cu realizarea documentaţiei tehnice pentru obţinerea autorizaţiei de construire, precum şi a documentaţiei tehnico-economice pentru execuţia lucrărilor.
Ce fel de lucrări se finanţează prin programul primăriei?
Lucrări de reparaţii/ refacere a sistemului de acoperire (structură acoperiş – reparaţii, înlocuiri de elemente, consolidare; ornamente; învelitoare – reparaţii sau înlocuire; tinichigerie – pervazuri, jgheaburi, burlane etc.), lucrări de reparaţii/refacere la zidărie/pereţii exteriori, finisaje exterioare – tencuieli, zugrăveli etc., lucrări la balcoane, repararea/înlocuirea tâmplăriei exterioare; lucrări de refacere şi înlocuire a vitrinelor; lucrări de eliminare a igrasiei etc.
Cei interesaţi să intre în program sunt aşteptaţi să-şi depună dosarele la Primăria Timişoara, la camera 12, pentru Direcţia Urbanism, până în data de 20 noiembrie 2014.
Programul de reabilitare al primăriei a pornit în primăvară şi până acum… n-a început nicio lucrare.
„În prima fază a proiectului s-au înscris două clădiri, dintre care una, cea de pe Emanoil Ungureanu nr. 17, a trecut de toate fazele de evaluare tehnică şi juridică. Următoarea etapă este aprobarea în Consiliu Local Timişoara a finanţării şi semnarea contractelor de finanţare şi de ipotecă cu proprietarii din imobil. Valoarea proiectului este de 1.065.807 lei, din care proprietarii vor returna 80%, pe o perioadă de 10 ani, adică suma de 852.645 lei. Cealaltă clădire este în Piaţa Unirii nr. 8, dar în acel caz mai sunt unele probleme juridice pe care trebuie să le soluţioneze proprietarii”, a explicat viceprimarul Dan Diaconu.
Chiar dacă lucrurile se mişcă greu, edilul speră ca şi alţi proprietari să conştientizeze importanta reabilitării clădirilor istorice ale Timișoarei şi să aplice pentru finanţări.
Puteţi găsi anexate lista documentelor care trebuie depuse la dosar şi lista clădirilor din zona prioritară.
Articole pe aceeași teamă:
Vreti bani de la primarie pentru refacerea cladirilor istorice? Din 12 martie se depun dosarele
Citiți principiile noastre de moderare aici!