„Pe 19 noiembrie au început să taie pomii de pe Aleea Azurului din Timişoara – deja sunt tăiaţi trei. Am întâlnit pe stradă echipa care hotăra ce pomi se păstrează şi care nu şi, din păcate, am observat că foarte mulţi urmează să fie tăiaţi. Sunt pomi care au 25 de ani, dau aer, fac umbră şi schimbă în bine aspectul blocurilor de beton din zonă”, ne-a scris o cititoare www.tion.ro, care a precizat că, dintr-un total de 11 pomi, cinci urmează să fie tăiaţi.
Locatara de pe Aleea Azurului a mai spus că la dezbaterea publică ce a precedat proiectul a primit asigurări că doar un număr de 3-4 copaci vor fi tăiaţi pe această arteră, însă observă cu părere de rău că numărul lor este mai mare.
În replică, primarul Nicolae Robu a declarat că pomii tăiaţi erau crescuţi peste reţelele de gaz, curent sau telefonie, ori prezentau un pericol pentru locuitorii şi vehiculele din zonă.
„Sunt puţini cetăţenii care nu au vrut să înţeleagă. Majoritatea covârşitoare a lor a înţeles motivul. Motivul este că acei arbori erau crescuţi peste reţelele edilitare: peste reţeaua de electricitate, peste reţeaua telefonică şi, respectiv, peste conductele de gaz. Există săpături care au scos în evidenţă lucrul acesta. Sunt poze care arată clar cum stau lucrurile în zonă. Sigur că sunt şi cetăţeni care nici nu au vrut să asculte explicaţiile. Alţii au ascultat şi au înţeles că trebuia să se intervină. Au mai fost câţiva copaci, doi dacă nu mă înşel, care au fost crescuţi peste un planşeu de beton. Ei aveau rădăcinile întinse pe orizontală la mai puţin de 40 de centimetri. Au crescut destul de înalţi şi oricând se puteau surpa, având în vedere că nu aveau rădăcini destul de adânci pentru a putea avea stabilitate. Sigur că noi nu trebuie să aşteptăm în astfel de situaţii pe care le descoperim pe teren să se ajungă să avem victime, să se prăbuşească copacii peste oameni, peste maşini, peste case”, a spus Robu.
El a precizat că în timpul mandatului său au fost tăiaţi doar un număr de 100 de copaci, însă au fost plantaţi 1.500.
„Este adevărat că am tăiat circa 100 de copaci de când sunt eu primar, dar am plantat circa 1.500. Plantăm mult, mult mai mulţi decât tăiem şi, oricum, mult mai mulţi decât am fi obligaţi prin lege pentru că ţinem ca oraşul nostru să fie un oraş verde. (…) Dar copacii trebuie să fie acolo unde le e locul, nu unde fie au crescut spontan, fie au fost plantaţi fără noimă. Mai sunt şi copaci ieşiţi din durata de viaţă normală a lor, sunt putrezi înăuntru şi atunci trebuie să îi tăiem. (…) Din păcat nu există evidenţe destul de clare când a fost plantat fiecare copac şi atunci, sigur, am putea face aprecieri ale stării lor de vigoare. Durata medie de viaţă la fiecare copac este un număr de ani”, a mai spus Robu.
În zonă urmează să se construiască o parcare în locul copacilor tăiaţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!