Procesul de votare începe la ora 7 şi se încheie la ora 21. Se votează cu buletinul. Un act de identitate emis de statul român, respectiv cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, iar în cazul elevilor din şcolile militare – carnetul de serviciu militar.
Puteţi vota şi dacă nu vă aflaţi în localitatea de domiciliu, pe lista suplimentară.
Alegătorii votează separat, în cabine închise. Prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă.
Dacă alegătorul, din motive temeinice, nu poate să voteze singur, acesta are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Însoţitorul nu poate fi din rândul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al secţiei de votare. După ce votează, alegătorul va îndoi buletinul, astfel încât pagina netipărită care poartă ştampila de control să rămână în afară, şi îl va introduce în urnă, având grijă să nu se deschidă. Alegătorul trebuie să le restituie celor din biroul secţiei de votare ştampila cu menţiunea „VOTAT”.
Îi va fi aplicată pe actul de identitate ştampila cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului sau, după caz, un timbru autocolant cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului.
Pentru alegerile europarlamentare, pe tot judeţul Timiş s-au tipărit 684.000 de buletine de vot. Pentru Colegiul 3 Timişoara s-au tipărit 78.800 de buletine de vot.
În judeţul Timiş au fost deschise 596 de secţii de votare la alegerile pentru Parlamentul European, dintre care 212 pe Timişoara, 53 pe Colegiul 3 Timişoara. Cele 53 de secţii de vot vor fi dublate de fapt, o parte dintre ele. Vor fi nişte secţii doar cu număr şi vor fi secţii care vor avea „număr plus P” – adică unde se va vota şi pentru europarlamentare şi pentru parlamentare – parţiale.
În ziua votului, între orele 7-21, sunt interzise comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare (în localul secţiei de votare, în afară, în curtea acestuia, la intrările în curte, în jurul localului de vot, precum şi pe străzi şi în pieţe publice până la o distanţă de 500 de metri).
Puteţi urmări întregul proces electoral, de dimineaţă de la deschiderea urnelor şi până seara la exit-poll-uri în direct pe www.tion.ro. Dacă vreţi să ne semnalaţi fraude la vot sau alte situații inedite din timpul scrutinului ne puteţi scrie şi ne puteţi trimite imagini pe adresa redactie@tion.ro sau pe pagina noastră de Facebook.
Votul pentru Parlamentul European
La precedentele alegeri europarlamentare, prezenţa la vot, în România, a fost de doar 27% (la nivel european – 43 de procente, cu excepţia celor 6 state europene care au vot obligatoriu).
La nivel european, absenţa la vot este denumită aroganţă civică nedemocratică. În 25 mai, cele 28 de ţări vor alege cei 751 de deputaţi în Parlamentul European, deputaţi care sunt aleşi după legi electorale extrem de diferite în cele 28 de ţări. În luările lor de cuvânt, aceşti deputaţi folosesc 24 de limbi oficiale, în 3 alfabete – latin, grec şi chirilic – şi peste 1.000 de traducători.
Istoria Parlamentului European ne spune că în 1979 a existat primul vot direct, iar din 1987 Parlamentul European (PE) funcţionează sub acest nume.
Prin Tratatul de la Masstricht – 1993, PE a fost implicat pentru prima dată în legiferare, iar tratatele de la Amsterdam – 1997, Nisa – 2003 şi Lisabona – 2009 au extins dreptul de decizie al deputaţilor europeni în aproape toate aspectele politice. Pentru mandatul următor, planurile PE au o provocare deosebită prin implementarea unui potenţial de eficienţă care va însuma o economie de circa 800 de miliarde de euro pe an prin demararea unui proiect de îmbunătăţire a pieţei interne europene digitale – 260 de miliarde de euro economie, implementarea unei pieţe comune a consumatorilor, care poate aduce o economie de circa 235 de miliarde de euro pe an şi integrarea pieţei energiei – 50 de miliarde de euro.
UPDATE: Secţiile de votare din Timiş s-au deschis fără probleme, timişenii nu se înghesuie la vot
Potrivit reprezentanţilor Biroului Electoral Judeţean Timiş, toate secţiile de votare din judeţ s-au deschis fără niciun fel de probleme, la ora 7 dimineaţa. Totuşi, timişenii rămân fideli tendinţelor din anii trecuţi şi nu se înghesuie la vot. Conform surselor noastre din secţiile de votare, într-o oră, numărul alegătorilor din secţiile amintite poate fi numărat pe degete. Rămâne de văzut dacă în orele următoare prezenţa la vot se va îmbunătăţi. Prima raportare a prezenţei va fi făcută în jurul orei 11.30.
Citiți principiile noastre de moderare aici!