Centrul a fost înființat în anul 1992 de către Societatea Română Speranţa, iar în 1 august 2006 a intrat în structura Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară a Primăriei Timișoara. Acum, centrul a ajuns la 25 de ani de existență și oferă servicii pentru 60 de copii și familiile lor.
„Centrul furnizează mai multe servicii pentru persoanele cu dizabilități. De când l-am preluat, din 2006, ne-am ocupat de gestiunea resurselor financiare și a resurselor umane. În anul 2014, în urma implementării unui proiect cu finanțare europeană, centrul a fost foarte mult îmbunătățit. A fost dotat inclusiv cu un lift destinat copiilor cu dizabilități. Sunt foarte multe servicii de recuperare acordate acestor copii. Se asigură servicii sociale pentru 60 de copii plus familiile lor. Sunt copii care, venind aici, recuperează, se pot înscrie într-o școală, de obicei specială, și se pot integra. Ajutăm și familiile. Părinții trebuie să înțeleagă dizabilitatea copilului lor și exercițiile care se fac aici – părinții sunt învățați să le continue acasă, pentru o recuperare mai bună”, a spus Maria Stoianov, director executiv al Direcției de Asistență Socială Comunitară Timișoara.
Cum pot ajunge copiii aici? Părinții care au un copil cu dizabilități vin la acest centru (strada Cornelia Sălceanu nr. 17, Timișoara), află care sunt datele necesare înscrierii lui aici, văd dacă sunt locuri disponibile. Copilul este luat în evidență, dacă nu cumva poate fi preluat imediat. După ce se termină toate actele, se face ancheta socială, echipa mixtă evaluează și constată dacă copilul poate beneficia de serviciile acestui centru. Există două microbuze care fac în fiecare dimineață serviciul de transport – iau copilul de acasă, îl aduc la centru, iar până la prânz, în centru, copilul are parte de ore de recuperare și petrecere a timpului liber. La finalul programului, microbuzele centrului iau copii și îi readuc acasă. Programul centrului este între 8.30 și 14. În timpul zilei, copiii beneficiază și de o masă caldă. Copiii stau în centru până la 18 ani.
Beneficiarii centrului sunt 60 de copii cu dizabilități moderate şi severe, cu vârste cuprinse între 3 si 18 ani, având diverse patologii, cum sunt: sindrom Langdon Down, epilepsie, autism infantil, paralizie cerebrală, distrofie musculară, hidrocefalie, deficiențe vizuale asociate, retard psiho-motor, tulburări de comportament. Dintre aceștia, 27 de copii – aproape jumătate dintre ei, sunt integrați într-o formă de învățământ preșcolar sau școlar.
La centru au loc activități de educație și deprinderi de autonomie personală, activități de abilitare-reabilitare: logopedie, kinetoterapie, psihomotricitate, ergoterapie, învățare curriculară, club de dans, artterapie, marionete, club de calculatoare, psihodramă, activități de recreere-socializare.
La centru lucrează psihologi, asistenți sociali, psihopedagogi, kinetoterapeuți, pedagogi de recuperare, educatori, instructori de ergoterapie, instructor de educație și infirmier.
Citiți principiile noastre de moderare aici!