Povestiți-ne despre studioul de artă și design Artouching, ce reprezintă, cum s-a născut ideea?
Ideea s-a născut în anul 2014, după ce ne-am terminat studiile. Mai exact firma de grafică, design Artouching, este prezentă pe piață de atunci. Dar cu timpul am simțit nevoia să facem acest studio, un atelier, un loc în care să promovăm și să expunem arta vizuală, dar și cea clasică.
Denumirea Artouching sugerează un fel de atingere artistică, un fel de a da un nou sens, mai ales în zona de design. Studioul l-am deschis abia anul acesta, în luna ianuarie, ca spațiu expozițional. Noi invităm artiști, în special din zona de artă digitală, să împărtășească cu noi pixeli. Funcționează și ca spațiu de workshop-uri creative, ne adresăm publicului spre inimă, adică pentru emoții care te ating la inimă. Vrem să facem evenimente care să impresioneze.
Primul eveniment a fost în luna ianuarie, cel al artistei Manuela Marchiș „HEARTOUCHING” – o proiecție video, creată din seria de porți simbolice, o sculptură și o lucrare grafică originală, toate acestea pe fundalul unui performance semnat Pilestra.
Apoi am avut un eveniment cu un artist japonez, Dr Eiichi Tosaki (doctorat în arte și design la Monash University, precum și în filosofie la Universitatea Melbourne, Australia), denumit ZEN, care a presupus Desen Coordonat Bimanual (BCD), Performance cu lumină + Workshop.
Cine sunt membrii echipei Artouching?
Noi doi suntem echipa Artouching, speram să ne mărim cu timpul, eu, Livia, sunt artist vizual, dar și pictez, fac instalație, sunt maleabilă, în funcție de proiectul pe care doresc să-l realizez mă adaptez și găsesc o soluție tehnică. Marius lucrează mai mult cu artă digitală.
Practic sunteți doi artiști care ați simțit nevoia de a crea un spațiu dedicat artiștilor. Ne puteți povesti despre platforma Digital Canvas?
În principiu, Digital Canvas este o platformă de artă digitală, dar vizează toți artiștii, chiar și din teatru, care lucrează în zona asta de digital și se manifestă prin pixeli, practic toți aceștia pot avea acces la platforma Digital Canvas. Digital Canvas include tot acest spațiu, trei televizoare și un proiector, iar acestea împreună le oferă artiștilor un suport de exprimare. Ideea de a porni acest proiect a venit în momentul în care noi, ca artiști, expuneam în diferite locuri și a fost nevoie să cumpărăm toate aceste aparate, drept urmare ne-am gândit să împărțim și cu alți artiști ceea ce noi avem. Artiștii care vin aici fie ne contactează, fie dăm un open call sau îi invităm noi. În principiu, platforma este deschisă pentru oricine care are ceva interesant de expus.
Obiectivele pe anul acesta? Ce evenimente veți avea?
În viitorul apropiat vom avea două evenimente în cadrul Student Fest. Am invitat organizatorii să propună o temă studenților pentru spațiul nostru, tema este Abstract, iar studenții trebuie să trimită lucrările până în data de 30 aprilie. Noi vom face selecția, iar apoi, în 9 și 10 mai vor fi evenimentele. Primul va fi expoziția studenților, iar al doilea va fi un Artists Talk, în care noi doi vom prezenta arta digitală, studioul nostru și ceea ce facem noi doi ca artiști. Studenții sunt din toată țara, cei care studiază artă conceptuală.
Mai târziu ne dorim să facem un open call pentru artiști în cadrul digital Canvans, iar în ceea ce privește wokshop-urile, ne dorim să facem un atelier pe literatură, suntem în discuții, dar nu vrem să dezvăluim totul acum.
Ceea ce am mai început să facem recent sunt ateliere creative cu deținuții de la Penitenciarul Timișoara, unul a avut loc înainte de Paști și intenționăm să continuăm astfel de ateliere cu ei.
Doi artiști care au luat o problema în mâinile lor și ajută la dezvoltarea spațiilor culturale din orașul nostru. Cum vedeți scena artiștilor din Timișoara, sunt destule spații pentru expunerea și promovarea artiștilor locali?
Cu lipsa atelierelor ne-am confruntat și noi, mai ales cu lipsa galeriilor dotate cu echipamente, trebuia să venim cu monitor, cu laptop, cu toate de acasă când urma să expunem undeva. Aceasta este chiar o problemă dacă lucrezi cu artă digitală, problemă pe care am încercat să o rezolvăm noi și să punem la dispoziție echipamentul pe care deja l-am achiziționat. Se poate și mai bine, dar e bine că totuși lucrurile se mișcă, că apar spații neconvenționale și se vede că orașul se dezvoltă în acest sens.
Evenimente și workshopuri la care au participat sau organizat echipa Artouching:
Art (workshops, presentations, artist talks)
- Group exhibition, nightSHIFT (30.092016) with Plan Zero at NAG;
- Workshop, Terraform. Creating living planets (16-18.06.2017) at Street Delivery;
- Workshop, Symbiosis (09-10.09.2017) at Plai Festival;
- Artist Talk, Avantpost.ro group (14.11.2017), Live streaming at InnerSound Festival;
- Workshop, ARTcurățenia de primăvară (07-03.09.2018) at artouching studio.
digital:canvas
- Heartouching, Manuela Marchiș (Pilestra), 27 ianuarie 2017 – Audio-visual performance;
- Zen. Bimanual Coordination Drawing (Eiichi Tosaki), 13 martie 2017 – Light performance + workshop.
Interviul integral îl puteți vedea în videoul atașat materialului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!