Pe scurt, Sorin Cociobea a trecut înainte de alegeri, în 2012, prin intermediul Ordonanţei 55 (care între timp a fost declarată neconstituţională) de la PDL la PSD. În urmă cu aproximativ două-trei luni, Cociobea a decis să devină independent şi să lepede haina PSD-ului, cel puţin în consiliu. PSD-ul a contraatacat: a decis excluderea sa din partid şi vacantarea mandatului de consilier judeţean, prin retragerea sprijinului politic. Ceea ce s-a şi întâmplat. Încă nu se ştie însă cine îi va lua locul, sau dacă acesta va fi ocupat.
Conducerea CJ Timiş a cerut organismelor centrale, Camera Deputaţilor, Senat, Guvern şi alte instituţii, o soluţie. Practic, Cociobea a plecat din PSD, dar a venit în consiliul judeţean ales ca şi membru PDL. Acum PDL este de fapt noul PNL. Mai mult, Cociobea a şi atacat în instanţă propunerea sa de excludere din consiliul judeţean.
PNL va iniţia un proiect de hotărâre, în plenul următor, pentru a se lua o decizie, chiar dacă nu s-au primit toate clarificările de la toate instituţiile, pentru a-l pune în funcţie pe următorul pe listă, de la PDL – actual PNL.
“Eu cred că legea este foarte clară. Se specifică faptul că următorul vine de pe lista partidului care a ocupat acest post în 2012. E propunerea noastră fundametată. Venim cu o solicitare în clar pentru domnul Petrescu Balint”, a spus consilierul judeţean PNL Marian Constantin Vasile.
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş Titu Bojin (PSD) i-a spus colegului său să nu se grăbească, în eventualitatea în care Sorin Cociobea câștigă procesul.
“Noi aşteptăm, pentru procedura de hotărâre, ea va trebui să fie acceptată. Am înţeles că domnul Cociobea ne-a dat în instanţă. Ar fi culmea să mai promovăm unul şi să câştige Sorin procesul, să fim 37 de consilieri în loc de 36. E dreptul lui Cociobea. Dacă există acţiune în instanţă nu putem discuta pe cine primim. Dacă este legal, atunci îi dau drumul”, a spus Bojin.
Marian Vasile a dat soluţia: “Dacă câştigă domnul Cociobea, atunci îşi reia postul şi vine în locul consilierului propus. Vă rog să-i daţi drumul în comisiile de specialitate acestui proiect de hotărâre iniţiat de PNL”.
Cociobea a atacat decizia de excludere a sa din consiliul judeţean în instanţă şi a cerut suspendarea acestei hotărâri de excludere. PSD a depus cerere pentru ca Filip Stancu să fie cel care va urma, de pe lista USL. Şi această cerere e întortocheată. Practic, pe lista fostului USL (PNL plus PSD) ar urma Vergina Popescu, care este inspector şef judeţean la Inspectoratul de Stat în Construcţii, deci funcţionar public. Cei din PSD spun că, cel mai probabil, Vergina Popescu (de la PNL) va spune pas acestei numiri, deoarece este funcţionar public. După ea următorul pe listă ar fi Filip Stancu (de la PSD), actual director la Metrologie.
Practic, lupta se dă între propunerea PNL – Balint Petrescu şi Filip Stancu. “Arbitru” este Sorin Cociobea, care a intentat două acţiuni în instanţă în ceea ce priveşte această excludere – primul dosar este cel în care atacă decizia de excludere din consiliul judeţean, iar un alt dosar este cel în care Cociobea cere suspendarea deciziei de excludere până se judecă procesul.
“Nu este legal să funcţioneze fără un consilier. Ce faci cu proiectele care trec la un singur vot?”, se întreabă Cociobea.
Alte articole pe aceeași temă:
PSD pierde un consilier judetean in Timis. Sorin Cociobea a devenit independent
Consilier exclus din Consiliul Judetean Timis. Nu se stie cine ii va lua locul
Citiți principiile noastre de moderare aici!