Consilierii locali vor trebui să analizeze un proiect de hotărâre care prevede identificarea a unui număr de cinci parcuri din Timișoara care să fie dotate cu echipamente pentru copiii cu nevoi speciale. Proiectul a fost depus deja la primărie de Romanița Jumanca, consilier local PSD, și se află în atenția specialiștilor din Direcția de Mediu.
„Copiii cu incapacitate fizică pot să se joace și vor să se joace, exact ca și toți ceilalți copii. Din păcate, multe dintre locurile de joacă actuale, publice sau din școli, sunt inaccesibile pentru copiii cu dizabilități fizice. Ca și adulții, copiii au nevoie să se poată deplasa liber în limita maximă a propriilor capacități. Faptul că în prezent copiii cu dizabilități nu pot să se angreneze în distracție și în jocuri la aceste locuri de joacă este motivul pentru care sunt excluși de la joacă alături de ceilalți copii. De aceea, este necesar a îmbunătăți accesibilitatea și posibilitatea de utilizare a locurilor de joacă și pentru persoane cu deficiențe de vedere, auz sau mobilitate”, susține Romanița Jumanca.
Astfel, o parte din parcurile din oraș ar urma să fie dotate cu fel de fel de echipamente, care să poată fi folosite și de copiii în scaune cu rotile, dar și de cei care au alte nevoi speciale.
Practic, se propune ca locurile de joacă să aibă două intrări, să nu aibă etaje și praguri, să fie vopsite în culori contrastante, pentru copiii cu afecțiuni de vedere, să fie dotate cu rampe, băncile din cele cinci parcuri să aibă rezemătoare de braț, iar leagănele să fie special concepute pentru scaunele cu rotile – să aibă susținere a spatelui și podele din cauciuc.
Consilierul PSD susține că i-a venit ideea după ce a auzit o discuție între mai multe mămici.
„Am mai studiat puțin situația, am aflat că ar exista în oraș un singur carusel pentru copiii cu dizabilități. Așa a apărut acest proiect, depus deja la primărie și aflat acum pe circuitul intern. Eu sper să intre chiar în viitorul plen, măcar pe lista suplimentară, mai sunt de rezolvat niște chestiuni tehnice. E luna decembrie, am putea face un cadou acestor copii, care chiar nu au nicio posibilitate să iasă în parc, așa cum fac ceilalți. Vom identifica apoi și parcurile în care ar putea fi amenajate aceste locuri de joacă speciale, eu mă gândesc că ar putea fi parcurile aflate în apropierea instituțiilor și organizațiilor care se ocupă de micuții cu astfel de probleme. E un proiect pe care l-am făcut în echipă, cu ajutorul colegelor mele de la OFSD”, ne-a declarat Jumanca.
Dreptul copiilor la implicare în activități de joacă și recreative este consacrat în Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului. Dezvoltarea copilului cu dizabilități este strâns legată de asigurarea dreptului la îngrijire specială, adaptată nevoilor sale. Articolul 23 insistă asupra creării, de către fiecare stat parte, a unui cadru în care copiilor cu dizabilități să li se asigure „o viață împlinită și decentă” și „condiții care să le garanteze demnitatea, să le favorizeze autonomia și să le faciliteze participarea activă la viața comunității”. Conform Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, „îngrijirea specială trebuie să asigure dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială a copiilor cu handicap”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!