Prezența cărților și a resurselor educaționale în imediata apropiere a copiilor ar trebui să fie o normalitate în școlile publice, în fiecare grupă de grădiniță ori clasă primară. Sunt de părere reprezentanții proiectului „Hambarul cu Carte”.
„Bucuria lecturii, a descoperirii poveștilor, a explorării cărților și lumilor imaginare trebuie să atingă orice copil. Realitatea ne arată că sunt prea mulți copii care nu au nici măcar o carte acasă. Ne-am convins la fiecare atelier de lectură din Hambar de puterea poveștilor și a cărților, atunci când copilul are acces la ele, le atinge și le descoperă”, spun reprezentanții proiectului „Hambarul cu Carte” pe Facebook.
„E îndrăzneț planul nostru”
Planul este de a amenaja, în clasele primare din satele din Timiș, „locuri de lectură și de stare de bine, cu cărți pentru copii, jocuri educative, perne moi de visat și de călătorit în lumi de poveste”. S-ar începe prin crearea unui astfel de loc în Comloșu Mic.
„E vorba de o campanie pe termen lung prin care dorim să amenajăm astfel de locuri în clase de învățământ primar. Hambarul cu Carte este în Comloșu Mic, iar intenția noastră este de a începe cu școala din sat, apoi cu cele din comuna Comloșu Mare, dar și din comunele din jurul nostru – Lenauheim, Gottlob. Bineînțeles, și acolo unde găsim dorință de colaborare. Ideal ar fi ca astfel de amenajări să fie însoțite de ateliere de lectură/programe de dezvoltare a literației. E îndrăzneț planul nostru, dar toată activitatea din proiectul Hambarul cu Carte și, mai ales, plăcerea copiilor de a asculta povești, ne dau încredere că vom reuși”, au spus pentru Tion reprezentanții proiectului.
Cum poți ajuta?
Puteți face o donație în contul:
- Asociația „Colț de Banat”
- CIF : 44120688
- IBAN : RO39RNCB0251169967150001
- proiect – minibiblioteca clasei
„Și de ne-aude cineva și ne ajută cu designul pentru astfel de locuri de poveste, suntem tare recunoscători”, mai transmit organizatorii.
Proiectul „Hambarul cu Carte” încurajează lectura în rândul copiilor. Din acest motiv a fost creată și „Ora de lectură”. În vară a avut loc și școala de vară „Ș(o)apte de poveste”. Timp de șapte zile, pornind de la șapte povești, s-au desfășurat activități ce au vizat competențe de citit-scris, matematică, științe și abilități practice.
Pe aceeași temă:
Ș(o)apte de poveste – școala de vară care aduce cartea în drumul copiilor din Comloșu Mare
Citiți principiile noastre de moderare aici!