„Principalele criterii după care se ocupă locurile de clasa întâi ţin de locul de domiciliu al elevului. Cei care sunt în circumscripţia unei şcoli vor fi aprobaţi, iar numai dacă vor rămâne locuri, vor fi acceptaţi şi elevi din alte circumscripţii”, spune Ioan Franţ, inspector de specialitate în cadrul IŞJ Timiş. El afirmă că dacă sunt şcoli unde numărul claselor nu a fost completat, acolo vor continua înscrierile şi după 5 mai, data limită de depunere a dosarelor.
„Poate sunt familii care s-au mutat după finalizarea înscrierilor într-o anumită zonă a oraşului. Nu-i poţi priva copilului dreptul la educaţie. Până la începutul şcolii, în septembrie, se rezolvă cazurile de acest gen”, completează Franţ.
În cazul în care sunt unităţi de învăţământ la care numărul celor înscrişi este mai mare decât al locurilor disponibile, atunci de vină este conducerea şcolii, spune inspectorul şcolar. „În noiembrie anul trecut a fost făcut recensământul viitorilor elevi de clasa întâi. Dacă nu sunt suficiente locuri, înseamnă că cineva a greşit”, afirmă reprezentantul Inspectoratului Şcolar.
Consiliul de Administraţie al fiecărei unităţi de învăţământ aprobă dosarele elevilor înscrişi, astfel că cei din zonele arondate şcolii au prioritate în faţa celor care vin din altă parte a oraşului.
Inspectorul şcolar general adjunct Francisc Halasz crede că vor fi locuri pentru toţi elevii de clasa întâi. „Învăţământul este obligatoriu, deci părinţii pot sta liniştiţi, la nevoie, vom suplini numărul de clase. Că nu îşi vor putea toţi înscrie copiii la şcoala la care doresc, asta deja e altă discuţie, dar locuri în clasa întâi sigur vor fi pentru toată lumea”, a precizat adjunctul IŞJ.
În judeţul Timiş sunt disponibile peste 6.000 de locuri în clasa întâi, cu o sută mai multe decât anul trecut, din care aproape 2.200 sunt în Timişoara.
M.M. H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!